Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δρακόσπιτα

Εδώ και χιλιάδες χρόνια στα βουνά που βρίσκονται μεταξύ Στύρων και Καρύστου στην Νότια Εύβοια, υπάρχουν κάποια παράξενα μεγαλιθικά κτίσματα. Οι κάτοικοι τα αποκαλούν δρακόσπιτα. Τα ονομάζουν έτσι γιατί μόνο δράκους μπορούσαν να φανταστούν πως μπορούσαν να μεταφέρουν και να ανεβάσουν τόσο μεγάλες και βαριές πέτρες για να τα κτίσουν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά την εποχή που κατασκευάστηκαν, άλλοι λένε τον 12ο πχ αιώνα άλλοι τον 6ο πχ και άλλοι πριν τον Τρωικό πόλεμο ή ακόμα και πριν την κατασκευή των Αιγυπτιακών πυραμίδων.

Σε έρευνα που έγινε το 1959 από τον καθηγητή της αρχιτεκτονικής σχολής Θεσσαλονίκης Νικ. Μουτσόπουλο, βρέθηκαν στο περίφημο δρακόσπιτο της Όχης, ίσως το πιο εντυπωσιακό δρακόσπιτο, αγγεία, πυθάρια, λυχνάρια, όστρακα και άλλα αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο και μετά (7ος π.Χ. αιώνας) – μέχρι την ελληνιστική.

Ένα από τα όστρακα μάλιστα είχε χαραγμένο πάνω του κάποιο είδος άγνωστης γραφής. Έξω δε από το σπίτι βρέθηκε υπόγεια κατασκευή που περιείχε οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και άλλα μικροαντικείμενα. Συνολικά έχουν ερευνηθεί 25 δρακόσπιτα, από τα οποία τα 13 τα ερεύνησε ο γιατρός -ερευνητής Θεόδωρος Σκούρας.

Η πρώτη αναφορά σε αυτά έγινε τέλη του 18ου αιώνα (γύρω στο 1797), για το δρακόσπιτο του όρους Όχη, από τον Άγγλο γεωγράφο, Μ.Π. Χώκινς (Hawkins). Αργότερα, τις έρευνες τις συνέχισε ο Ούρλιχ (Η.Ν. Ulrichs), ενώ ακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

Τα περισσότερα δρακόσπιτα είναι χτισμένα σε απόκρημνες πλαγιές, πλήρως αφομοιωμένα με το περιβάλλον και πολύ δύσκολα (ως καθόλου) διακρίνονται από τον αέρα.

Στην περιοχή των Στύρων υπάρχουν τρία εντυπωσιακά δρακόσπιτα που είναι χτισμένα κοντά το ένα στο άλλο και στην κάτοψη σχηματίζουν ένα Π. Αυτά τα δρακόσπιτα, στην τοπική διάλεκτο (μίγμα Ελληνικών - Αρβανίτικων) ονομάζονται, Πάλλη-Λάκκα Δραγκό.
Άλλα δρακόσπιτα σε βουνά και ποτάμια στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων απαντώνται με αρβανίτικα ονόματα, όπως Κούρθεα, Μάριζα, Βίγκλια, Κιούκα, Λουμιθέλ, Κρόι-φτοχτ. Για το πότε και πως βρέθηκαν οι Αρβανίτες στην Έυβοια έχουμε μιλήσει σε παλιότερο άρθρο.

Μυστήριο παραμένει το ποίοι κατασκεύασαν τα δρακόσπιτα. Κάποιοι λένε για τους Κάρες, ανατολικό ορεινό λαό γνωστό για παρόμοια αρχιτεκτονήματα στην Αλικαρνασσό. Άλλοι λένε για τους Δρύοπες, μυθικούς κατοίκους της Καρυστίας. Πιθανοί κατασκευαστές είναι και οι Λέλεγες οι οποίοι αποίκισαν την περιοχή γύρω στο 1200 π.Χ.

Όσο για τη χρησιμότητα αυτών των κτισμάτων; κατοικίες ξυλοκόπων και εργατών λατομείων, λατρευτικοί χώροι πχ για το συγκρότημα "Πάλλη-Λάκκα Δραγκό" λένε πως είναι αφιερωμένο στην τριάδα Δήμητρα-Κόρη-Κάλυμνο ή την τριάδα Απόλλωνα-Αρτέμιδα-Λητώ. Τα νεώτερα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν καταλύματα κτηνοτρόφων.Το πιό εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι η αρχιτεκτονική τους. Ορθογωνισμένοι λίθοι τεράστιοι και ταιριασμένοι με μια αξιοπρόσεκτη δεξιοτεχνία. Ένα από τα σημαντικότερα κοινά χαρακτηριστικά των δρακόσπιτων, είναι οι πύλες τους, δύο τεράστιες πλακόπετρες, οι ονομαζόμενοι "ορθοστάτες", αποτελούν το πλαίσιο, ενώ πάνω, μια τρίτη και κάπως κεκλιμένη είναι το "υπέρθυρο".

Εντύπωση κάνει και το ότι δεν υπάρχει κανένα συνδετικό στα κτίσματα(πχ λάσπη), είναι οικοδομημένα με τον τρόπο που ονομάζουμε ξερολιθιά.

Στο κτίσμα του Όχη το βάρος μόνο του ενός ορθοστάτη είναι πάνω από 2 τόνους, ενώ το υπέρθυρο έχει πλάτος 2,5 μέτρα, μήκος 4 μέτρα και βάρος πάνω από 10 τόνους!
Μάλιστα μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε πως αυτός ο 10 τόνων βράχος μεταφέρθηκε από απόσταση 40 τουλάχιστον χιλιομέτρων και ανεβάστηκε στη κορυφή του βουνού.


Το παραμύθι


Υπάρχει και ένας λαϊκός μύθος για τα δρακόσπιτα που είναι στην Όχη και στα Ρούκλια:

Ο δράκος της Όχης είχε αγαπήσει μια κοπέλα που την κρατούσε κλεισμένη στο μι­κρό δρακόσπιτο που είναι στα Ρούκλια, Εκεί την επισκεπτόταν κάθε βράδυ και έμενε μα­ζί της ως τα χαράματα, πριν βγει ο ήλιος. Για να μη ξεχαστεί έριχνε κριθάρι στο άλογο του τόσο όσο να τρώει ως πριν την ανατολή του ήλιου και με τις φωνές που έκανε το άλογο σαν τελείωνε το κριθάρι, καταλάβαινε ότι έπρεπε να φύγει και έφευγε.

Μια βραδιά όμως η κοπέλα έριξε κι άλλο κριθάρι στο άλογο ώστε να τρώει και με­τά την ανατολή. Έτσι θα έφτανε ο αδελφός της με το μεγάλο και φοβερό σκυλί του, το μόνο πράγμα που φοβότανε ο δράκος, θα τον κυνηγούσε και θα λευτέρωνε την αδελφή του.

Όταν ο δράκος κατάλαβε πως είχε αργήσει, έφυγε βιαστικά πατώντας πάνω στη σκεπή για να καβαλήσει το άλογο του. Από τότε λένε είναι γκρεμισμέ­η η σκεπή αυτού του δρακόσπίτου.

Το δράκο τον κυνήγησε το σκυλί μέχρι το σπίτι του, στην κορυφή της Όχης, κι επει­δή πρόλαβε και μπήκε μέσα το σκυλί, ο δράκος για να γλυτώσει μ' ένα πήδημα γκρέμισε τη σκεπή και βγήκε. Από τότε είναι γκρεμισμένη στη μέση και η σκεπή του δρακόσπιτου της Όχης.

Πηγή1 dirfys.gr

Πηγή 2

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…