26 Δεκ 2011

Μονή Βατοπεδίου

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η σύλληψη του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, παραμονή Χριστουγέννων, για μιά υπόθεση καταπάτησης μεγάλης έκτασης γής (στη λίμνη Βιστωνίδα) και την ανταλαγή της με δεκάδες ακίνητα αμύθητης αξίας, στην Αθήνα και όχι μόνο.

Η απάτη αυτή έγινε χρησιμοποιόντας πλαστά ή αμφιλεγόμενα Βυζαντινά χρυσόβουλα και Οθωμανικά φιρμάνια, στη κομπίνα συμμετείχαν, πολιτικοί, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, δικαστικοί, ιερείς, μοναχοί, και απλοί πολίτες.

Δυστυχώς για μας η δικαιοσύνη παρερμήνευσε τη ρήση "η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή" . Δε θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης γιατί δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε περισσότερη αξία σε αυτή.

Πόσοι όμως ξέρουν για τη Μονή Βατοπεδίου (Βατοπαιδίου); την ιστορία της και τους ιστορικούς, θρησκευτικούς και μορφωτικούς θησαυρούς που έχει στη κατοχή της.

Το αρχικό κτήριο της μονής χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο. Τον 5ο αιώνα όμως, καταστράφηκε από τον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη.


Το όνομα της η μονή το πήρε όταν διασώθηκε ο γιός του Θεοδόσιου του Μέγα, ο Αρκάδιος ο οποίος, κατά την παράδοση, αφού έπεσε από το καράβι του στο αρχιπέλαγος, βγήκε στη στεριά γερός χάρη στη βοήθεια της Θεοτόκου μεταφερόμενος πάνω σε ένα θάμνο (βάτο). Ο Θεοδόσιος ανοικοδόμησε την κατεστραμμένη μονή ονομάζοντας τη Βατοπέδι.


Το 862 μ.Χ. λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς, μα επισκευάστηκε χάρη στην οικονομική στήριξη (3000 χρυσά νομίσματα), τριών ευγενών που ήρθαν από την Αδριανούπολη να μονάσουν. Τα ονόματα αυτών των μοναχών είναι Νικόλαος, Αθανάσιος και Αντώνιος.

Η μονή Βατοπεδίου είναι κτισμένη σαν φρούριο για να μπορούν οι μοναχοί να αμύνονται και να αντέχουν στις συνεχείς επιθέσεις και πολιορκίες των πειρατών. Τα μοναστήρια λόγο της συσσώρευσης πλούτου, κυρίως από δωρεές ευγενών που έλπιζαν στη σωτηρία της ψυχής τους αγοράζοντας με αυτό το τρόπο εισιτήριο για τον παράδεισο, ήταν η καλύτερη λεία για τους πειρατές.

Η μονή Βατοπεδίου διαθέτει συνολικά 31 παρεκκλήσια. Τα δώδεκα βρίσκονται εκτός μονής και τα υπόλοιπα στο κτιριακό της συγκρότημα. Πέντε από αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα στο Καθολικό και τρία στους αμυντικούς πύργους της.

Η μονή Βατοπεδίου έχει δύο Σκήτες: τη Σκήτη Αγίου Δημητρίου και τη Σκήτη Αγίου Ανδρέα. Εχει επίσης 26 Κελλιά και 11 καθίσματα. Στην περιοχή της Κολλιτσούς βρίσκονται οκτώ Κελλιά. Δύο Κελιά είναι στη περιοχη Γυφτάδικα και δύο στις Καρυές. Η Σκήτη του Αγίου Δημητρίου απέχει γύρω στην 1 ώρα νοτιοδυτικά της μονής και έχει μορφή οικισμού. Στη θέση της Σκήτης ήταν πιθανότατα η παλαιά μονή του Χαλκέως.



Στη μονή βρίσκεται το αρχαιότερο καμπαναριό του Αγίου Όρους με ρολόι, όπου οι ώρες σημαίνονται με μηχανισμό από μορφή ανθρώπου που κρατά σφύρα.

Στο Βατοπαίδι υπάρχουν τα μοναδικά αγιορείτικα ψηφιδωτά του 11ου αιώνα καθώς και οι μοναδικές αγιογραφίες της Μακεδονικής Σχολής (1312) που βρίσκονται στο καθολικό της Μονής.

Η βιβλιοθήκη της μονής Βατοπεδίου και το αρχείο της, στεγάζονται σε έναν από τους αμυντικούς πύργους της μονής. Περιέχει 2.050 χειρόγραφα, απο τα οποία το ένα τρίτο είναι γραμμένα σε περγαμηνή. Εκεί φυλάγονται μέρος από τα 40.000 έντυπα, απο τα οποία πολλά είναι αρχέτυπα και παλαιότυπα. Το αρχείο της μονής περιλαμβάνει τριακόσιες δέκα χιλιάδες έγγραφα.

Η μονή Βατοπαιδίου διαθέτει μουσείο καθώς και αγιογραφείο. Οι αγιογράφοι της Μονής φτιάχνουν εικόνες οποιασδήποτε περιόδου από τον 12ο μέχρι και τον 16ο αιώνα. Στη μονή υπάρχουν πολλές εικόνες της Παναγίας που θεωρούνται θαυματουργές, όπως της Οδηγητρίας, της Βηματάρισσας, Της Αντιφωνήτριας, της Παραμυθίας, της Παντάνασσας, της Ελαιοβρύτισσας και της Εσφαγμένης.



Wikipedia

OrthodoxWiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου