Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μονή Βατοπεδίου

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η σύλληψη του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, παραμονή Χριστουγέννων, για μιά υπόθεση καταπάτησης μεγάλης έκτασης γής (στη λίμνη Βιστωνίδα) και την ανταλαγή της με δεκάδες ακίνητα αμύθητης αξίας, στην Αθήνα και όχι μόνο.

Η απάτη αυτή έγινε χρησιμοποιόντας πλαστά ή αμφιλεγόμενα Βυζαντινά χρυσόβουλα και Οθωμανικά φιρμάνια, στη κομπίνα συμμετείχαν, πολιτικοί, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, δικαστικοί, ιερείς, μοναχοί, και απλοί πολίτες.

Δυστυχώς για μας η δικαιοσύνη παρερμήνευσε τη ρήση "η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή" . Δε θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης γιατί δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε περισσότερη αξία σε αυτή.

Πόσοι όμως ξέρουν για τη Μονή Βατοπεδίου (Βατοπαιδίου); την ιστορία της και τους ιστορικούς, θρησκευτικούς και μορφωτικούς θησαυρούς που έχει στη κατοχή της.

Το αρχικό κτήριο της μονής χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο. Τον 5ο αιώνα όμως, καταστράφηκε από τον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη.


Το όνομα της η μονή το πήρε όταν διασώθηκε ο γιός του Θεοδόσιου του Μέγα, ο Αρκάδιος ο οποίος, κατά την παράδοση, αφού έπεσε από το καράβι του στο αρχιπέλαγος, βγήκε στη στεριά γερός χάρη στη βοήθεια της Θεοτόκου μεταφερόμενος πάνω σε ένα θάμνο (βάτο). Ο Θεοδόσιος ανοικοδόμησε την κατεστραμμένη μονή ονομάζοντας τη Βατοπέδι.


Το 862 μ.Χ. λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς, μα επισκευάστηκε χάρη στην οικονομική στήριξη (3000 χρυσά νομίσματα), τριών ευγενών που ήρθαν από την Αδριανούπολη να μονάσουν. Τα ονόματα αυτών των μοναχών είναι Νικόλαος, Αθανάσιος και Αντώνιος.

Η μονή Βατοπεδίου είναι κτισμένη σαν φρούριο για να μπορούν οι μοναχοί να αμύνονται και να αντέχουν στις συνεχείς επιθέσεις και πολιορκίες των πειρατών. Τα μοναστήρια λόγο της συσσώρευσης πλούτου, κυρίως από δωρεές ευγενών που έλπιζαν στη σωτηρία της ψυχής τους αγοράζοντας με αυτό το τρόπο εισιτήριο για τον παράδεισο, ήταν η καλύτερη λεία για τους πειρατές.

Η μονή Βατοπεδίου διαθέτει συνολικά 31 παρεκκλήσια. Τα δώδεκα βρίσκονται εκτός μονής και τα υπόλοιπα στο κτιριακό της συγκρότημα. Πέντε από αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα στο Καθολικό και τρία στους αμυντικούς πύργους της.

Η μονή Βατοπεδίου έχει δύο Σκήτες: τη Σκήτη Αγίου Δημητρίου και τη Σκήτη Αγίου Ανδρέα. Εχει επίσης 26 Κελλιά και 11 καθίσματα. Στην περιοχή της Κολλιτσούς βρίσκονται οκτώ Κελλιά. Δύο Κελιά είναι στη περιοχη Γυφτάδικα και δύο στις Καρυές. Η Σκήτη του Αγίου Δημητρίου απέχει γύρω στην 1 ώρα νοτιοδυτικά της μονής και έχει μορφή οικισμού. Στη θέση της Σκήτης ήταν πιθανότατα η παλαιά μονή του Χαλκέως.Στη μονή βρίσκεται το αρχαιότερο καμπαναριό του Αγίου Όρους με ρολόι, όπου οι ώρες σημαίνονται με μηχανισμό από μορφή ανθρώπου που κρατά σφύρα.

Στο Βατοπαίδι υπάρχουν τα μοναδικά αγιορείτικα ψηφιδωτά του 11ου αιώνα καθώς και οι μοναδικές αγιογραφίες της Μακεδονικής Σχολής (1312) που βρίσκονται στο καθολικό της Μονής.

Η βιβλιοθήκη της μονής Βατοπεδίου και το αρχείο της, στεγάζονται σε έναν από τους αμυντικούς πύργους της μονής. Περιέχει 2.050 χειρόγραφα, απο τα οποία το ένα τρίτο είναι γραμμένα σε περγαμηνή. Εκεί φυλάγονται μέρος από τα 40.000 έντυπα, απο τα οποία πολλά είναι αρχέτυπα και παλαιότυπα. Το αρχείο της μονής περιλαμβάνει τριακόσιες δέκα χιλιάδες έγγραφα.

Η μονή Βατοπαιδίου διαθέτει μουσείο καθώς και αγιογραφείο. Οι αγιογράφοι της Μονής φτιάχνουν εικόνες οποιασδήποτε περιόδου από τον 12ο μέχρι και τον 16ο αιώνα. Στη μονή υπάρχουν πολλές εικόνες της Παναγίας που θεωρούνται θαυματουργές, όπως της Οδηγητρίας, της Βηματάρισσας, Της Αντιφωνήτριας, της Παραμυθίας, της Παντάνασσας, της Ελαιοβρύτισσας και της Εσφαγμένης.Wikipedia

OrthodoxWiki

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…