30 Ιαν 2011

Και ξαφνικά βρήκαν πετρέλαιο

Η οικονομία της χώρας αργεί ακόμη να ανακάμψει και αναζητούνται μαγικές λύσεις. Έτσι, επανήλθαν σενάρια για άφθονο πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Ένα μικρό Τέξας κρύβεται στον Πατραϊκό Κόλπο και στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, που αποκαλύπτει το περιοδικό "Φάκελοι" της εφημερίδας Έθνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι υπάρχουν 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το κοίτασμα αυτό υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο από αυτό του Πρίνου.

Όπως αποκαλύπτει το ίδιο έγγραφο, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, με πιθανή ποσότητα 9 έως 27 εκατομμύρια βαρέλια και στην υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, με πιθανά αποθέματα μισού δις βαρελιών.

Η περιοχή του Ιονίου παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία σημαντικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και η περιοχή του Λιβυκού Πελάγους μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου υποστηρίζει ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.


Μέχρι και στο Ριάντ στο μεγάλο συνέδριο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μετά από πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας θα εκπροσωπηθεί τον Φεβρουάριο η Ελλάδα.



Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης είπε "Αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη «Ηρόδοτος», που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια". Ο Ζεληλίδης με επίγειες έρευνες που έκανε εντόπισε φυσικό αέριο στην κοιλάδα Μεσαράς και σε υποθαλάσσια λεκάνη έως τη Γαύδο.

Στη λεκάνη του Ηροδότου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και εκτιμάται ότι εκεί υπάρχουν 6 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Στην περιοχή έχουν γίνει γεωτρήσεις από Αιγύπτιους και Αμερικανούς.

Άλλη περιοχή που ερευνάται είναι η Μεσογειακή ράχη, ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό με μήκος 1.500 χλμ και μέσο βάθος ύδατος 1.000-1.200 μέτρα, ξεκινά από την περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, περνά ως τόξο νότια της Κρήτης και καταλήγει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, σημαντικές ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου υπάρχουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα, ανατολικά της Θάσου, μία ακόμη πιθανή περιοχή στη βόρεια Ελλάδα θεωρείται και το νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών.



"Το Ελληνικό Κατάρ" ethnos.gr

Πετρελαιο στο Πατραικό κόλπο newsit.gr

"Ξεπαγώνουν" τα κοιτάσματα πετρελαίου energia.gr


Λύση ή όνειρο τα κοιτάσματα πετρελαίου express.gr

Πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου η Ελλάδα econews.gr

29 Ιαν 2011

Έκθεση και Λεύκωμα για Κωνσταντινούπολη

historic Istanbul photo
Έκθεση φωτογραφίας με εικόνες της Κωνσταντινούπολης των αρχών του εικοστού αιώνα του Άγγλου περιηγητή-τυχοδιώκτη-κατασκόπου-επιχειρηματία T. Wild(Τ. Ουάιλντ) θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Η έκθεση "Κωνσταντινούπολη 1900" εγκαινιάζεται στις 10 Φεβρουαρίου 2011.

Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει ήδη και πωλείται λεύκωμα(δείτε το: Κωνσταντινούπολη 1900, Φωτογραφικό οδοιπορικό του T. Wild ISBN: 9789609901017) με τις φωτογραφίες σχολιασμένο από τον Jean - Francois Perouse.


Εφόσον οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον T. Wild στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μιλάμε για κάποια απεικόνιση της "παλιάς καλής" πολυπολιτισμικής Κωνσταντινούπολης όπου είχαν γίνει προσπάθειες κτισίματος ενός Ευρωπαϊκού προφίλ της Πόλης τον 19ο αιώνα και στις αρχές του εικοστού. Δείτε τα άρθρα μας Από Έλληνες η πρώτη γραμμή τραμ στην Πόλη(Dersaadet Tramvay) και Τα έργα Ρωμιών Αρχιτεκτόνων στην Πόλη.

Βέβαια ο Τ. Ουάιλντ δεν ήταν Έλληνας και έτσι αποτυπώνει τα τοπία και την καθημερινή ζωή μιας  πρωτεύουσας μέσα από τα έκπληκτα μάτια ενός δυτικού(και ολίγον κατασκόπου).

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108, τηλ. 2310 295170-1) Διάρκεια 10 Φεβρουαρίου - 13 Μαρτίου 2011(σε συνεργασία με Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς).

[image]

24 Ιαν 2011

Δονούσα ή όπως την έλεγαν παλιά Σπινόζα

Μετά και το πρωτοσέλιδο αφιέρωμα του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler στο τεύχος Ιανουαρίου 2011, για τις Μικρές Κυκλάδες, στις οποίες έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο, θα πούμε για το κάθε ένα από τα 4 μικρά μα πανέμορφα νησιά χωριστά κάνοντας αρχή από τη Δονούσα.

Ο λατίνος ποιητής Βιργίλιος την αποκαλούσε "Viridem" λόγο της άφθονης βλάστησης που υπήρχε εκείνο τον καιρό σε συνδυασμό με το πράσινο μάρμαρο που έβγαζαν από το νησί .

Σύμφωνα με το μύθο στη Δονούσα είχε κρύψει ο Διόνυσος την Αριάδνη για να μη μπορέσει να τη βρει ο Θησέας.

Οι Ρωμαίοι την είχαν ως τόπο εξορίας, ενώ αργότερα έγινε καταφύγιο πειρατών για πολλούς αιώνες.

Κατά το 18ο και 19ο αιώνα το νησί ήταν θερινή κατοικία των βοσκών της Αιγιάλης, οι οποίοι μετά το 1830 εγκατέλειψαν τελείως την Αμοργό και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Δονούσα ασχολούμενοι με τη γεωργία. Κρεμμύδια και καπνά ήταν η κύρια παραγωγή του νησιού μέχρι το 1960.

Διεθνώς γνωστό έγινε το νησί όταν κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο κατέπλευσε το Γερμανικό θωρηκτό "Γκαίμπεν" και εφοδιάστηκε με κάρβουνο, καταφέρνοντας να διαφύγει από τον Αγγλικό στόλο που το καταδίωκε. Στο βυθό του Κέδρου υπάρχει ναυάγιο Γερμανικού πλοίου από το 2ο παγκόσμιο το οποίο όταν επιτρέπει ο καιρός διακρίνεται από την επιφάνεια.

Ο ηλεκτρισμός έφτασε στη Δονούσα τη δεκαετία του 1980 μαζί με τους πρώτους τουρίστες. Το νησί ήταν σχεδόν έρημο λόγο της μετανάστευσης και τα χωράφια ακαλλιέργητα. Μετά φτιάχτηκε και λιμάνι και η Δονούσα άρχισε να αλλάζει όψη.

Στη Δονούσα υπάρχουν τα ίχνη δύο οικισμών της 3 χιλιετηρίδας π.χ, στους Αργίλους και στη Μύτη του Τράχηλα. Καθώς και ένας οχυρωμένος οικισμός με νεκροταφείο της γεωμετρικής περιόδου γύρω στο 1000 π.χ. Δυστυχώς τις περισσότερες ανασκαφές τις έχουν κάνει αρχαιοκάπηλοι, όπως και στην γειτονική Κέρο και πολλά ευρήματα κυκλοφορούν παράνομα σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε όλο τον κόσμο.



Αρκετές όμορφες εκκλησίες όπως του Τιμίου Σταυρού (1902) που είναι κοντά στο λιμάνι και την Παναγία στο δρόμο προς τον Κέδρο αξίζει να επισκεφτεί όποιος βρεθεί στη Δονούσα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Μεσσαριάς που έχει μόνο μία ηλικιωμένη κάτοικο. Η πηγή της Μερσίνης με τον πλάτανο και το τρεχούμενο νερό είναι κάτι που δύσκολα συναντάς σε Κυκλαδονήσι.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού στον κάβο του Μοσχονά βρίσκεται η Φωκοσπηλιά ένα από τα τελευταία καταφύγια της Μεσογειακής φώκιας. Είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα και καλό θα είναι να μη πηγαίνει κανένας εκεί.

Στους πρόποδες του βουνού Παπάς υπάρχουν παλιά μεταλλεία και στον όρμο του Ξυλομπάτη μια πανέμορφη σπηλιά με σταλακτίτες που ονομάζεται "σπηλιά του τοίχου".

Αφιέρωμα του Conde Nast Traveler με τίτλο "Pure Bliss, 4 Perfect Little Isles In Greece” (Καθαρή Ευδαιμονία: 4 τέλεια μικρά νησιά στην Ελλάδα)
Πηγή donoussa.info

21 Ιαν 2011

Βασιλιάδες της Μυκόνου(The Kings of Myconos-2010)

Kings-of-Myconos
H Ελληνοαυστραλιανή κωμωδία "Βασιλιάδες της Μυκόνου"(The Kings of Myconos) με τον Nick Giannopoulos  κατάφερε να να γίνει μια από τις πιο εμπορικές ταινίες της Αυστραλίας το 2010.

Αν και δεν άρεσε στους κριτικούς(όπως το...συνηθίζουν άλλωστε) ο κόσμος στην Αυστραλία, φαίνεται, την αγάπησε. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου 2010. Κυκλοφορεί, στην Ελλάδα, σε DVD από τις 21 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο δημοφιλής κωμικός Νικ Γιαννόπουλος επιστρέφει 10 χρόνια μετά το "The Wog Boy", την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 2000, και στην πατρίδα του την Ελλάδα, με ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον Κρις Αναστασιάδη. Σε συνέντευξη του, ο Nick Giannopoulos λέει ότι επισκεπτόταν τη Μύκονο από το 1992 κι "ερωτεύτηκε το νησί". Άκουσε διάφορες απίστευτες και αστείες ιστορίες στο νησί(που προφανώς του βάλανε ιδέες για τη μελλοντική του ταινία). Το άρθρο αναφέρεται σε δυο αστείους Γερμανούς τύπους στην ταινία "που κλέβουν την παράσταση".

Εκτός από το Νίκο Γιαννόπουλο στην ταινία έπαιξαν οι Αλεξ Δημητριάδης, Βινς Κολόζιμο, Κοζίμα Κόπολα, Κέβιν Σόρμπο και Κώστας Κίλιας και από την Ελλάδα η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Δημήτρης Σταρόβας και ο Μάνος Γαβράς.

"Τονωτική ένεση" στον ελληνικό τουρισμό αποτελεί , όπως παρατήρησαν σωστά τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, η ταινία  "Βασιλιάδες της Μυκόνου"!

Υπόθεση: O Ελληνοαυστραλός  Steve Karamitsis (Nick Giannopoulos) πάει στη Μύκονο μαζί με τον φίλο του Frank (Vince Colosimo)για μια υπόθεση κληρονομιάς. Ένας ξεχασμένος θείος έχει αφήσει στον Steve μια παραλία (...Paradise Beach) και μια ταβέρνα

Δείτε το HQ trailer της ταινίας "Οι Βασιλιάδες της Μυκόνου"(The Kings of Myconos) με Ελληνικούς υπότιτλους. Κλικ στο τετραγωνάκι πάνω στο βίντεο(δίπλα στο ηχείο) για full-screen:. Το βίντεο υποτίθεται είναι συμβατό με iframe player iPhone, iPad, Android ...



Αν δεν το βλέπετε κλικ εδώ για να το παρακολουθήσετε στο Dailymotion.


Director: Peter Andrikidis
Writers: Chris Anastassiades, Nick Giannopoulos
Stars: Nick Giannopoulos, Vince Colosimo and Alex Dimitriades
Budget: $8 million
Gross revenue μέχρι σήμερα(IMDb): $4,370,197


Official Site
IMDb 4.6/10

Διαβάστε και για την Ελληνοαμερικανική ταινία Ο Ρωμέρο, η Ιουλιέτα και ο Στρατηγός





Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence

15 Ιαν 2011

Αρχικά οι δεινόσαυροι είχαν μέγεθος σαν τα σημερινα ζωα

Στη βορειοδυτική πλευρά της Αργεντινής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Πολ Σερένο (Paul C. Sereno) του πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Ρικάρδο Μαρτίνεθ (Ricardo N Martinez) του Εθνικού Πανεπιστημίου Σαν Χουάν ανακάλυψαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου.

Με την ανακάλυψη αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, φαίνεται πως πριν οι δεινόσαυροι φτάσουν στα τεράστια μεγέθη που είναι γνωστοί, είχαν το μέγεθος των σημερινών ζώων.

Μιλάμε για πριν από περίπου 230 εκατ. χρόνια, στην ύστερη Τριασική περίοδο.


Ο νέος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, που ονομάστηκε επιστημονικά Eodromaeus ("δρομέας της αυγής"), είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα, βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια. Θεωρείται πρόγονος του Τυρανόσαυρου (Rex).

Στην Αργεντινή είχε βρεθεί και ο φυτοφάγος δεινόσαυρος Eoraptor, που είχε και αυτός ανάλογο μέγεθος και ζούσε την ίδια περίοδο.


Pet-Size Dinosaur Was Early Ancestor to T. Rex, Researchers Say--New York Times


13 Ιαν 2011

Από Έλληνες η πρώτη γραμμή τραμ στην Πόλη(Dersaadet Tramvay)

Istanbul tram driven by horses
Η εταιρεία Dersaadet* Tramvay που δημιούργησε και εκπροσωπούσε ο  Κωνσταντίνος Καραπάνος(Efendi) ανέλαβε τη χρηματοδότηση και κατασκευή της πρώτης γραμμής τραμ στην Πόλη με συμβόλαιο  στις 30 Αυγούστου του 1869. Η συμφωνία προέβλεπε εκμετάλλευση για 40 χρόνια. Οι άλλοι συνιδρυτές της Εταιρείας είναι οι “Şirket-i Umumiye-i Osmaniye” (Societe Generale Ottomane),  Bank-ı Osmani (Τράπεζα Osmanlı), ο Mösyö Komondo, Mösyö Zarifi και ο πάμπλουτος τραπεζίτης (και ευεργέτης του έθνους) Χρηστάκης Ζωγράφος.

Ο Κωνσταντίνος Καραπάνος γεννήθηκε στην Άρτα. Σπούδασε στα Ιωάννινα, στη Κέρκυρα, νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και οικονομολογία στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα διορίστηκε το 1861 υπάλληλος της οθωμανικής πρεσβείας και αργότερα υπήρξε γραμματέας της Γενικής Εταιρείας του Οθωμανικού Κράτους. Το 1864 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ασκώντας το επάγγελμα του τραπεζίτη.

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος καταγόταν από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου. Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία σχολή Ιωαννίνων. Εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι ως τραπεζίτης. Γρήγορα κατάφερε να επιτύχει επαγγελματικά και να αγοράσει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (τσιφλίκια) στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Στήριξε ιδιαίτερα την ελληνική παιδεία με τη χρηματοδότηση και ίδρυση σχολείων. Το Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη πήρε το όνομά του, λόγω αστρονομικού, για την εποχή, ποσού που πρόσφερε για την ανέγερσή του. 10.000 χρυσές λίρες.

Η εταιρεία Dersaadet Tramvay είχε αρχικό κεφάλαιο 400.000 οθωμανικές χρυσές λίρες. Η πρώτη γραμμή τραμ στην Πόλη λειτούργησε στις 31 Ιουλίου 1871. Άλλη πηγή αναφέρει την ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1872 για την τελετή που έγινε. Η γραμμή ήταν στη διαδρομή Azapkapi-Ortakoy.

Η συμφωνία προέβλεπε, αρχικά να παραδοθούν οι γραμμές

  1. Azapkapısı - Galata - Tophane - Kabataş - Beşiktaş - Ortaköy.
  2. Eminönü - Bab-ı Ali - Soğukçeşme - Divanyolu - Beyazıt - Aksaray.
  3. Aksaray - Samatya - Yedikule.
  4. Aksaray - Topkapı.
Τα κριτήρια για αυτήν την απόφαση ήταν να υπάρξει φτηνό μέσο μεταφοράς εκεί όπου το είχαν περισσότερο ανάγκη και επίσης υπήρχαν συγκεντρωμένες εταιρείες και άλλα μέρη εργασίας.

Historic Istanbul tram stop
Τα πρώτα τραμ στην Πόλη τα σέρνανε άλογα. Ένα έως 4 άλογα ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφος(πχ ανηφόρες) έσερναν σε ράγες την ειδική άμαξα τραμ. Στην αρχή δεν υπήρχαν...στάσεις. Όποιος όπου ήθελε ανεβοκατέβαινε. Γρήγορα έγινε φανερό ότι αυτό δεν ήταν παραγωγικό. Μπήκαν οι υποχρεωτικές και μη υποχρεωτικές στάσεις.

Στα τραμ με άλογα υπήρχε ο οδηγός(ispir), ο εισπράκτορας και ο vardaci. Ο τελευταίος παρουσιάζει ενδιαφέρον. Έτρεχε μπροστά από το τραμ(προφανώς όπου υπήρχε...ανάγκη) φωνάζοντας "varda, varda" με τη βοήθεια ενός χωνιού για να ανοίγει δρόμο!!

Οι άμαξες είχαν εισαχθεί από Αυστρία, Ουγγαρία.

Nostalgic Tram, Pera-Istanbul
Τον Ιανουάριο του 1914 στην Πόλη ξεκίνησαν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τραμ. Το 1966 αποσύρθηκαν τελείως.  Στις 9 Ιουνίου 1992 η Κωνσταντινούπολη απέκτησε μοντέρνο τραμ πάλι. Ενώ από τις 29 Δεκεμβρίου λειτούργησε η γνωστή νοσταλγική γραμμή τραμ με παλιά ηλεκτροκίνητα βαγόνια στη διαδρομή Taksim-Tunel στο Πέρα(το γνωστό κόκκινο τραμ έγινε περίπου σήμα κατατεθέν της Πόλης,  (τουριστική ατραξιόν εκτός από χρήσιμο μέσον).  

*όπου der-saadet υποθέτω σημαίνει "πύλη ευτυχίας". "παλιά ονομασία, οθωμανική, της Πόλης"

Δείτε και το άρθρο Έλληνες Αρχιτέκτονες στην Πόλη

Περισσότερα για το τραμ στην Πόλη:

Νοσταλγική ιστοσελίδα Dersaadet Tramvay με πληροφορίες και φωτογραφίες για τα τραμ στην Κωνσταντινούπολη. 



licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

12 Ιαν 2011

Παραμυθιά (όμορφη σαν σε παραμύθι)

Η Παραμυθιά βρίσκεται στο νομό Θεσπρωτίας στη επαρχία Σουλίου, είναι ένας παραμυθένιος οικισμός πνιγμένος μέσα στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά.

paramithia


Η Παραμυθιά βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κορίλα. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στο υψόμετρο των 750 μέτρων, ανάμεσα από τους ποταμούς Αχέροντα και Καλαμά. Στα όρια της πόλης βρίσκεται ο ποταμός Κωκυτός, γνωστός από την μυθολογία, αυτό το ποτάμι δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των φίλων και συγγενών των νεκρών, όταν ο Άδης οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη μέσα από την Αχερουσία λίμνη.

Το κάστρο του Αγ. Δονάτου βρίσκεται μέσα στη πόλη της Παραμυθιάς. Πήρε το όνομα του Πολιούχου της πόλης. Κτίστηκε τους Ελληνιστικούς χρόνους και επεκτάθηκε από τους Βυζαντινούς και τελειοποιήθηκε κατά τη Τουρκοκρατία.

Ο επισκέπτης θαυμάζει την πλακόστρωτη αγορά στο κέντρο της πόλης, με τα γύρω σπίτια και αρχοντικά κτισμένα όλα σύμφωνα με τη χαρακτηριστική Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Καθώς και τα Βυζαντινά Λουτρά, ένα πολύ σημαντικό μνημείο, είναι φτιαγμένα στα βόρεια του ναού της Παναγίας και διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση, δεν έχουν μελετηθεί και ουσιαστικά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Ένα μοναδικό για την κατασκευή του ρολόι είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο, έργο του Opus Credum De Poliz. Αντί για μεταλλικό ελατήριο όπως όλα τα ρολόγια στο κόσμο αυτό έχει μια λεπτή τριχιά που ξετυλίγεται από το βάρος δεμένης πέτρας. Φτιάχτηκε το 1750, δεν έχει δείχτες και η καμπάνα του χτυπάει μόνο τις ακριβείς ώρες.

Στη Παραμυθιά λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο. Το κάστρο Κούλια και το κάστρο της Ελέας που βρίσκονται στη γύρω περιοχή προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Πανέμορφη είναι και η λίμνη Σέλιανη ή Κρυσταλλοπηγή ή Χόρτοβα, που βρίσκεται στη περιοχή.




Στην περιοχή της Παραμυθιάς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6 για πεζοπορία (Trekking) σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Υπάρχει και το μονοπάτι που φτάνει στην σπηλιά του Αγίου Αρσένη. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου.

Μπορεί ακόμα να κάνεις Διάσχιση φαραγγιών (Canyoning) στους καταρράκτες στα στενά του Αχέροντα.

Άλλες δραστηριότητες, Mountain Bike, παρά πέντε, Orienteering (δραστηριότητα προσανατολισμού με πυξίδα και χάρτη, Rafting, Kayak, Ιππασία.

Η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα Ουρανίου, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.


Πηγή paramithia online

Φωτογραφία

9 Ιαν 2011

Σειρά έχουν τα Όσκαρ για τον "Κυνόδοντα" και το Γ. Λάνθιμο

Η ταινία ο Κυνόδοντας αφού σάρωσε τα Ευρωπαικά φεστιβάλ μετά τη βράβευση στις Κάννες, πήρε βραβεία και στα φεστιβάλ: Σαράγεβο, Μοντρεάλ, Μονπελιέ, Εστορίλ, Στοκχόλμης, Τεργέστης, Δουβλίνου, Σίτζες και Στοκχόλμη. Εκτός από αυτά, απέσπασε και 5 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις κατηγορίες - Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου και Μοντάζ. Ακόμα πήρε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο RiveRun International Film Festival της Αμερικής και την Ειδική Μνεία στο ιταλικό Mosaico d'Europa Film Fest.

Τώρα σειρά έχουν τα Όσκαρ


Ο Κυνόδοντας, η ταινία που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος προβάλλεται ήδη στην αίθουσα «Cinefamily» του Χόλιγουντ. Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου τα μέλη της Aκαδημίας θα περάσουν διαδοχικά από την αίθουσα έτσι ώστε να αξιολογήσουν αν το ελληνικό φιλμ θα είναι ένα από τα πέντε που θα διεκδικήσουν το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Παραγωγής.

Οι Times έγραψαν για την ταινία "Eυφυής, πνευματώδης δημιουργία, μια αυθεντική πρωτοτυπία – και μία από τις πιο σκοτεινές, άβολες και παράξενες ταινίες της χρονιάς"
Η Guardian "Μια μαύρη κωμωδία ποίημα δυσλειτουργίας… αυτό το μεγαλοφυές και παράξενο φιλμ από τον έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο είναι εξαίσια ερμηνευμένο και παγερά ελεγμένο – σε καθηλώνει από τις πρώτες σκηνές… απηχεί Μίκαελ Χάνεκε"
και η Liberation "O Κυνόδοντας, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Λάνθιμου, δίνει καινούριο αίμα στον ελληνικό κινηματογράφο…Σαρκαστικό... αποστασιοποιημένο... είναι το χρονικό του καθημερινού φασισμού. Με πολύ σύγχρονη φωτογραφία και επιθετικό ύφος ο Λάνθιμος είναι ένας κινηματογραφιστής που καταφέρνει και σε καθηλώνει…"

Υπόθεση


Ένα ζευγάρι και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως πιστεύουν οι γονείς τους. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, μια κοπέλα που εργάζετε στο ίδιο εργοστάσιο με τον πατέρα. Ο μόνος λόγος που ο πατέρας της επιτρέπει τις επισκέψεις είναι το ότι θέλει να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού του. Μια οικογενειακή δικτατορία...

Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθικε το 1973, σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.


Update
Ανάμεσα σε 66 υποψήφιες ταινίες η επιτροπή διάλεξε τις 9 επικρατέστερες και ανάμεσα τους είναι και η ταινία του Γ.Λάνθιμου.
Οι 9 ταινίες:
Κυνόδοντας (Γιώργος Λάνθιμος) – Ελλάδα
Outside the Law (Ρασίντ Μπουχαρέμπ) - Αλγερία
Incendies (Ντένις Βιλνέβ) – Καναδάς
In a Better World (Σουζάνε Μπίερ) – Δανία
Confessions (Τετσούα Νακασίμα) – Ιαπωνία
Βiutiful (Αλεχάντρο Ιναρίτου) – Μεξικό
Life, above All (Όλιβερ Σμιτζ) – Ν. Αφρική
Even the Rain (Ιτσιάρ Μπογιάν) – Ισπανία
Simple Simon (Αντρέας Όκμαν) – Σουηδία

Στις 25 Ιανουαρίου θα ανακοινώσουν τις 5 υποψήφιες.

Update 25/1/2011
33 Χρόνια μετά την υποψηφιότητα Ελληνικής ταινίας, (Ιφιγένεια (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη), στα Όσκαρ καλύτερης ξένης παραγωγής, ο Κυνόδοντας του Γ. Λάνθιμου, μπήκε στις 5 υποψήφιες.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.





Πηγή το site του Κυνόδοντα

8 Ιαν 2011

ΜΙΡΑΝ: Γνήσιος παστουρμάς και σουτζούκι από το 1922 [updated 2013]

Παστουρμάς κόντρα φιλέτο
Παστουρμάς κόντρα φιλέτο
Στην οδό Ευριπίδου 45 στην Αθήνα υπάρχει ένα κατάστημα από το 1922. Πουλάει παστουρμά, σουτζούκι, καβουρμά και άλλα αλλαντικά. Ο Αρμένης  ιδρυτής της επιχείρησης ήρθε από την Καππαδοκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μιράν Κουρουνλιάν. Καππαδόκας και Αρμένιος γνώστης της τέχνης παρασκευής παστουρμά και σουτζουκιού, ο τέλειος συνδυασμός για να κάνει με τα χρόνια το όνομα ΜΙΡΑΝ ξακουστό.

Ο Κουρουνλιάν θεωρείται ο πρώτος που έκανε ευρύτερα γνωστό τον παστουρμά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με ένα μαγαζί των 10 τετραγωνικών. Το 1950 δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Έτσι ξεκίνησε τη διανομή προιόντων ΜΙΡΑΝ σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το 1960 αναλαμβάνει την επιχείρηση ο γιός του ιδρυτή Μπέδρος και το 1983 το εργοστάσιο επεκτείνεται και δημιουργείται μια μονάδα σε μια έκταση 1300 τ.μ. όπου παράγονται πλέον μαζικά τα δύο κύρια προιόντα της εταιρείας, ο παστουρμάς και το σουτζούκι.

Εργοστάσιο

Κανάρη 22
Αγ.Ι.Ρέντης
Ελλάδα
+30 210 491 3768


Σήμερα, που την επιχείρηση έχουν αναλάβει οι εγγονοί, Μιράν και Κρικόρ, η επιχείρηση διαθέτει Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP και κάνει κι εξαγωγές  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρίτες χώρες.

Το τσιμένι(τσεμένι) είναι αυτό που προσδίδει την έντονη μυρωδιά στο παστουρμά. Δεν νοείται παστουρμάς χωρίς αυτό. Το...ελληνικότερο όνομα για το τσιμένη είναι μοσχοσίταρο. Μπαχαρικό. Όσοι δεν μπορούν τον παστουρμά λόγω της γνωστής συνέπειας της...εγκατάστασης της μυρωδιάς εκεί που ο βασιλιάς πάει μόνος, απλά μπορούν να αφαιρέσουν το τσιμένι κάπως και να το μαγειρέψουν πχ στη φασολάδα.

MIRAN στην Ευρυπίδου -Χάρτης



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Είδη Παστουρμά στο ΜΙΡΑΝ. Τρόπος παρασκευής


Ο παστουρμάς ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα, ώστε να είναι υψηλής ποιότητας παστουρμάς. Ο ποιοτικός παστουρμάς δεν παρασκευάζεται ποτέ σε φούρνους υψηλών θερμοκρασιών


Σουτζούκια ΜΙΡΑΝ







Συνταγή γρήγορη με παστουρμά


Εκτός από ωμός, ο παστουρμάς μπορεί να μαγειρευτεί. Γνωστότερος τρόπος με φασολάδα ή ρεβίθια. Επίσης το μπουρέκι με παστουρμά γίνεται νοστιμότατο. Στην Πόλη μπορεί κανείς να φάει παστουρμά σε πίτσα ή τοστ. Εγώ αναφέρω μια μικρή "συνταγή" που κάποτε ανακάλυψα από κυπριακό μαγαζί. Σε αλουμινόχαρτο, προσθέτω φέτα, φρέσκιες ντομάτες, παστουρμά ψιλοκομμένο(όπως πρέπει δηλαδή). Διπλώνω και κλείνω το μείγμα μέσα στο αλουμινόχαρτο. Μπαίνει στο φούρνο.

Έχουν και στο ΜΙΡΑΝ συνταγές στο νέο site



licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

5 Ιαν 2011

Τοπίκ. Ξεχασμένος Αρμένικος μεζές στην Πόλη

Topik
Το τοπίκ(topik, topig) είναι αρμένικος μεζές, πολύ νόστιμος. Οι ίδιοι οι Αρμένιοι βέβαια τον τρώνε ως νηστίσιμο σε θρησκευτική γιορτή(Surp Dzinunt(Χριστούγεννα) ή μάλλον στην περίοδο(Hisnag) προ της γιορτής αυτής που είναι στις 6 Ιανουαρίου για αυτούς.

Η γεύση του topik ίσως θυμίσει σε μερικούς τα καλά Πολίτικα γεμιστά(ντολμάδες). Ίσως. Πάντως στις κρύες μέρες του χειμώνα και με ρακί(Πολίτικο ούζο) είναι ότι πρέπει. Θυμάμαι, παίρναμε από πλανόδιο πωλητή(μάστορα του είδους, μόνος τα έφτιαχνε) topik, και από άλλον λακέρδα και κόκκινα γλυκά κρεμμύδια. Αυτοί οι πλανόδιοι μάστορες ήταν μόνο σε ορισμένα μέρη στην Κωνσταντινούπολη, Αρμένιοι. Δεν κυκλοφορούσαν δηλαδή στους δρόμους όπως οι πωλητές boza(που κι αυτός πίνεται το χειμώνα με λίγη κανέλα και στραγάλια).

Στις μέρες μας, οι πλανόδιοι πωλητές-μάστορες topik έχουν εξαφανιστεί από τις γειτονιές της Πόλης. Ένα τούρκικο  site αναφέρει έναν Τούρκο μάστορα topik που έμαθε την τέχνη από πασίγνωστους Αρμένιους κατασκευαστές-πωλητές τοπίκ(Hampik). Αυτός, λέει, είναι στα Ταταύλα, πηγαίνοντας ap;o levf;oro Ergenekon προς το Παγκάλτι(Esref Efendi sokak).

Συνταγή topik(Layered garbanzo bean pâté)


Στο ίντερνετ βλέπω σε πολλά τούρκικα μπλογκ συνταγές διαφορετικές ελαφρώς. Εγώ βρήκα μια Αρμένικη πηγή, την Armeniapedia(english recipe):

(υλικό για 9 "μερίδες")
2/3 της κούπας σταφίδα μαύρη
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
4 κούπες τεμαχισμένου(μέτρια κομματάκια) κρεμμυδιού
1 κουταλιά σούπας κανέλα(και λίγη ακόμη για να τη σκορπίσετε)
3/4 κουταλιά σούπας αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κούπα "κουκουνάρια"(roasted λέει)
3 κούπες βρασμένα ρεβίθια
3 κουταλιές σούπας ταχίνι(θερμοκρασία δωματίου, καλά ανακατεμένο)
2 κουταλιές σούπας χυμός φρέσκου λεμονιού
2 μέτριες βραστές πατάτες αποφλοιωμένες
αλάτι

1. Βάλτε τη σταφίδα σε μέτριο μπωλ, προσθέστε βραστό νερό ώστε να καλύψει τις σταφίδες. Αφήστε το για 30 λεπτά. Στραγγίστε και μην πετάτε το νερό.
2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι με μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια ανακατώνοντας τα, μέχρι να μαλακώσουν. Μειώστε την ένταση και συνεχίστε μέχρι το χρώμα τους να είναι ελαφρά καφέ, 15-20 λεπτά, προσθέτοντας το στραγγισμένο υγρό(2-3 κουταλιές) όταν τα κρεμμύδια αρχίζουν να φαίνονται ξεραμένα.
3. Προσθέστε τις σταφίδες κι άλλες 2-3 κουταλιές του υγρού και μαγειρέψτε για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Βάλτε την κανέλλα και το πιπέρι ανακατεύοντας το και μαγειρέψτε άλλα 2 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε τα κουκουνάρια.
4. Κάντε πουρέ τα ρεβύθια προσθέτοντας και 4-5 κουταλιές υγρό, τον χυμό λεμονιού. Μεταφέρετε το μείγμα σε μεγάλο μπωλ.
5. Κάντε πουρέ τις πατάτες προσθέτοντας αλάτι.
6. Σε ταψί φούρνου περίπου 20 τετραγωνικών εκατοστών, καλύψτε την επιφάνεια με πλαστικό foil(φύλλο). Το φύλλο να υπερ καλύπτει και τις 4 πλευρές του ταψιού(να εξέχει κιόλας πάνω από 10 εκατοστά). Βρέξτε τα χέρια με κρύο νερό, απλώστε το μισό μιξ με τις σταφίδες ομοιόμορφα στο ταψί. Απλώστε πάνω του το μιξ κρεμμυδιού. Με βρεγμένα χέρια απλώστε και το άλλο μισό του μιξ σταφίδας. Καλύψτε τώρα με το πλαστικό που εξέχει όλη την επιφάνεια του πατέ. Τοποθετήστε πάνω του ένα βάρος, πχ 2 μεγάλες κονσέρβες(του μισού κιλού). Βάλτε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
 7. Για να σερβίρετε, φέρτε το σε θερμοκρασία δωματίου, αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα και αφαιρέστε το πλαστικό. Βάλτε από πάνω λίγη κανέλα, και κόψτε το σε κομματάκια τετράγωνα.





licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License