26 Φεβ 2011

Ναύπακτος, το Αλγέρι της Ευρώπης

Η Ναύπακτος κατακτήθηκε δεκάδες φορές από δεκάδες λαούς, καταστράφηκε από σεισμούς, στα νερά της έγιναν 2 μεγάλες ιστορικές ναυμαχίες (Ναυμαχία της Ναυπάκτου 429πχ, μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης), (Ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571 μεταξύ Οθωμανών και στόλου και 5 Ευρωπαϊκών κρατών). Στη ναυμαχία αυτή τραυματίστηκε ο Θερβάντες, συγγραφέας του Δον Κιχώτη, γι αυτό και το άγαλμα του κοσμεί την πόλη της Ναυπάκτου. Μέχρι που δόθηκε η πόλη της Ναυπάκτου σαν προίκα σε Ιταλό πρίγκιπα.

Όταν κυνήγησαν τους Βέρβερους πειρατές από την Αλγερία και την Τυνησία αυτοί έκαναν ορμητήριο τη Ναύπακτο γι αυτό και οι Ευρωπαίοι την έλεγαν Αλγέρι της Ευρώπης.

Η Ναύπακτος πήρε το όνομά της απ' τη λέξη ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει κατασκευή πλοίων. Πιστεύεται πως την πόλη ίδρυσαν το 1104 π.Χ οι Δωριείς οι οποίοι κατά την κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν πλοιάρια, σχεδίες για την ακρίβεια. Έτσι πήρε και το όνομα της.

Η πόλη αρχικά ανήκε στους Εσπέριους Λοκρούς. Οι Αθηναίοι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, τους έδιωξαν και εγκατέστησαν στην πόλη οικογένειες Μεσσηνίων, που είχαν εκδιωχθεί από τους Σπαρτιάτες. Η Σπάρτη ανακαταλαμβάνει τη πόλη και τη ξαναδίνει στους Λοκρούς. Αιτωλοί, Αχαιοί, Θηβαίοι, παίρνουν τον έλεγχο της στο πέρασμα του χρόνου.



Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας καταλαμβάνει τη Ναύπακτο και την παραχωρεί στους συμμάχους του Αιτωλούς που μετά την καταστροφή του Θέρμου την κάνουν πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Το 191 π.Χ. οι Ρωμαίοι αφού πολιόρκησαν την πόλη, έλυσαν την πολιορκία υπογράφοντας ανακωχή με τους Αιτωλούς.

Αποικία της Ναυπάκτου ήταν η νήσος Κέα, που πήρε το ονομά της από έναν ήρωα της πόλης.

Επι Ρωμαϊκής και αργότερα Βυζαντινής κυριαρχίας ήταν ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, ενδιάμεσος σταθμός στα ταξίδια μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, υπέστη καταστροφές από επιδρομές διάφορων λαών, όπως οι Σλάβοι, οι Ούνοι, οι Βισιγότθοι, Οστρογότθοι, Βάνδαλοι.

Venice-port

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, για ένα αιώνα έγινε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο Δεσπότης της Ηπείρου, Νικηφόρος Α' Κομνηνός Δούκας, πάντρεψε την κόρη του και έδωσε την πόλη προίκα στον γαμπρό του Φίλιππο, πρίγκιπα του Τάραντα. Μετά την κατέκτησε ο Δούκας της Πάτρας και έγινε τμήμα του Δουκάτου των νέων Πατρών , η σημερινή Υπάτη στη Φθιώτιδα.

Το Φράγκικο όνομα της πόλης ήταν Λεπάντο.

Μετά κατακτήθηκε μαζί με όλη σχεδόν την Αιτωλοακαρνανία από τον Αρβανίτη Μπούα Σπάτα . Τότε οι Έλληνες την αποκαλούσαν Έπακτο.

Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας από το 1407 μέχρι πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1499. Άλλαξε χέρια δύο φορές μεταξύ Ενετών και Τούρκων. Στις 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το φρούριο.

Όταν έφυγαν οι Τούρκοι είχαν μείνει στη Ναύπακτο ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων οι οποίες, μάλιστα, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις Σουλιώτικες οικογένειες (Μποτσαραίοι, Τζαβελαίοι κλπ), στις οποίες το κράτος είχε παραχωρήσει τα τουρκικά αρχοντικά, ως αντιστάθμισμα για την προσφορά τους στον Αγώνα.


Αυτή η φωτογραφία του/της The Venetian Castle of Nafpaktos παρέχεται από το TripAdvisor
Σήμερα η Ναύπακτος είναι ένας πανέμορφος τουριστικός προορισμός. Το Ενετικό λιμάνι, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα που υπάρχουν, τα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια, το φρούριο, οι παραλίες, είναι κάποια από τα πολλά αξιοθέατα.

Μα το κυριότερο είναι πως από εδώ ξεκινάς για να μπεις στη πανέμορφη Ορεινή Ναυπακτία για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Wikipedia

Χάρτης Ναυπάκτου

23 Φεβ 2011

Τα Oscar πάνε κοινωνικά δίκτυα(plus live Red Carpet)

Oscar_statuette
Οι υπεύθυνοι της "Ακαδημίας" έχοντας αντιληφθεί ότι ο μέσος τηλεθεατής της βραδιάς των Oscar έχει όχι μια, αυτή της τηλεόρασης, αλλά 2 και 3 οθόνες μπροστά του παρακολουθώντας και στέλνοντας μηνύματα στο Twitter και Facebook μέσω του υπολογιστή ή του iPhone/iPad αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν.

Έτσι η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών μας προσκαλεί με δελτίο τύπου να υποβάλλουμε ερωτήσεις στο red carpet show(το οποίο κρατάει κανονικότατα 90 λεπτά. είσοδος των ηθοποιών και άλλων συντελεστών, συνεντεύξεις, behind the scene κλπ. Show, τι φοράει η τάδε κλπ) στους υποψηφίους των ταινιών και στους παρουσιαστές. Αυτό μπορεί να γίνει στο Twitter(@TheAcademy) ή στο Facebook(/TheAcademy). Αυτές μπορεί να επιλεγούν για να διαβαστούν.

Οι ερωτήσεις υποβάλλονται από τις 22/2 ήδη. Η βραδιά των Oscar, και το "Oscars Red Carpet Live" που προηγείται είναι στις 27 Φεβρουαρίου 2011(28/2 ξημερώματα για Ελλάδα).


Update

Νικητές των Όσκαρ


Καλύτερη ταινία - Ο Λόγος του Βασιλιά
Πρώτος Αντρικός Ρόλος - Κόλιν Φερθ - Ο Λόγος του Βασιλιά
Πρώτος Γυναικείος Ρόλος - Νάταλι Πόρτμαν - Μαύρος Κύκνος
Δεύτερος Αντρικός Ρόλος - Κρίστιαν Μπέιλ - The Fighter
Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος - Μελίσα Λίο - The Fighter
Σκηνοθεσία - Τομ Χούπερ - Ο Λόγος του Βασιλιά
Ξένόγλωσση ταινία- In a Better World (Δανία)
Μουσική - The Social Network
Φωτογραφία - Inception
Μοντάζ - The Social Network
Κινούμενα Σχέδια - Toy Story 3
Πρωτότυπο Σενάριο - Ντέιβιντ Σέιντλερ - Ο Λόγος του Βασιλιά
Διασκευασμένο Σενάρίο - Ααρον Σόρκιν - The Social Network
Μικρού Μήκους - God of Love
Ντοκιμαντέρ - Inside Job
Κοστούμια - Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
Οπτικά Εφέ - Inception
Τραγουδιού - "We Belong Together"- Toy Story 3







Live stream. Oscars 2011 Red Carpet Show


Μιλώντας για το κομμάτι red carpet, αυτό μπορείτε να το δείτε δωρεάν live κι εδώ στις 27 Φεβρουαρίου(μάλλον, ξημερώματα 28/2 3 p.m. PT--ή 01:00 ώρα Ελλάδος υποθέτω), στον player του livestream/Associated Press που έχει εξασφαλίσει συμφωνία. Κλικ στο play. Τώρα μεταδίδει stream μαγνητοσκοπημένο. Επίσης και μέσω του αμέσως επόμενου widget(κάτω από τον player) μπορείτε κι από τώρα να δείτε πάρα πολλά βίντεο που αφορούν τις φετεινές υποψηφιότητες και τα Oscar:


Watch live streaming video from theoscars at livestream.com



Watch live streaming video from theoscars at livestream.com



Η λίστα με τις υποψηφιότητες στα φετεινά Oscar 2011 και με τα ελληνικά ονόματα ταινιών.

Υποψήφια καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα Oscars 2011 μια Ελληνική: Κυνόδοντας




free app Vanity Fair Hollywood: Oscars® Edition(iPhone and iPad)


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

22 Φεβ 2011

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:



Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και σταμάτησαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες.



Μάλιστα αναφέρεται ότι στις 21 Ιανουαρίου 1929 στα Ταταύλα μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει πάνω από 200 σπίτια. Καταλαβαίνετε τη θα τράβηξαν οι άνθρωποι(που πιθανότατα θα ήταν κάμποσοι Ρωμιοί) και με τον σκληρό χειμώνα. Κατέβηκαν λέει "πεινασμένοι λύκοι(!)" και "άγρια γουρούνια" στην Πόλη εκείνη την περίοδο...

image1
image2

19 Φεβ 2011

Λίμνη Οζερό

Η λίμνη Οζερός (ή Γαλίτσα) βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, δυτικά του ποταμού Αχελώου,έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος 8-12 μέτρων, η στάθμη της όμως μεταβάλετε ανάλογα με τις υπερχειλίσεις του Αχελώου.

Το όνομα της λίμνης βγαίνει από τα σλάβικα, Οζέρο σημαίνει λίμνη. Είναι τεκτονικής προέλευσης και την γένεσή της, την οφείλει στην ύπαρξη της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης από τον Αμβρακικό ως το Μεσολόγγι.

Η Γαλίτσα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί τόπο ψαρέματος για πολλούς ψαράδες της περιοχής και κάθε χρόνο ο Δήμος Φυτειών σε συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό Φυτειών εμπλουτίζει τη λίμνη με γόνο ψαριών. Μάλιστα υπάρχουν δύο είδη σπάνιων ενδημικών ψαριών, Τριχωνοβελονίτσα (Cobitis trichonica) και Γλανίδι (Silurus aristotelis).

Στον Οζερό που θεωρείται σημαντικός υγροβιότοπος και αποτελεί σημαντικό πέρασμα για διάφορα αποδημητικά πουλιά, υπάρχει μια αποικία αργυροπελεκάνων που ζουν όλο το χρόνο εκεί, καθώς και κορμοράνοι, αγριόπαπιες κ.α. Είναι ιδανικός τόπος για παρατήρηση πουλιών. Στην ανατολική πλευρά της λίμνης υπάρχουν καλαμιώνες και έλη, τα οποία είναι κατάλληλα για να φτιάξουν φωλιές πολλά είδη πτηνών.

Μονοπάτια γύρω από τη λίμνη του Οζερού τα οποία περνάνε μέσα από δάση βελανιδιάς που φιλοξενούν αρκετά αρπακτικά καθώς και τέσσερα είδη δρυοκολαπτών, είναι ιδανικά για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού (mountain bike).

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Αγράμπελο, Γουριώτισσα, Πρόδρομος, Σκουρτού, Ρίγανη, Χρυσοβίτσα, Στρογγυλοβούνι.

Σε ένα ύψωμα που βρίσκεται πάνω από τη λίμνη, ανατολικά του λόφου που σώζονται τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου των Δηριέων και σε μικρή απόσταση απ' τις Φυτείες, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Λιγοβιτσίου. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μορφή του μοναστηριού θυμίζει φρούριο.

Φιλότης, βάση δεδομένων για την Ελληνική φύση.

15 Φεβ 2011

Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ

Who Framed Roger Rabbit

Μια ταινία παραγωγής 1988, πρωτοποριακή στο είδος της. Ένα μιξ κινουμένων σχεδίων και κανονικού κινηματογράφου, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Gary K. Wolf

Σκηνοθεσία : Robert Zemeckis και Richard Williams (animation)

Παραγωγοί : Steven Spielberg, Frank Marshall, Robert Watts

Υπόθεση:
Σε έναν κόσμο στον οποίο συνυπάρχουν άνθρωποι και κινούμενα σχέδια ο Ρότζερ Ράμπιτ, ένα δημοφιλές καρτούν, ανακαλύπτει ότι η σύζυγός του τον απατά. Η πανέμορφη Τζέσικα τον απατά παίζοντας παλαμάκια με τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου στο οποίο εμφανίζεται ο οποίος βρίσκεται νεκρός. Ο Ρότζερ Ράμπιτ καταζητείται ως ο κυριότερος ύποπτος και ο μόνος που μπορεί να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Έντι Βάλιαντ (Μπομπ Χόσκινς), ο οποίος όμως μισεί τα καρτούν.

Μεγάλη επιτυχία έχει το blues τραγούδι της Πέγκι Λη (Peggy Lee) στη πρώτη σκηνή της Τζέσικα Ράμπιτ στην ταινία.

Πρωταγωνιστούν : Bob Hoskins (Eddie Valiant)
Christopher Lloyd (Judge Doom)
Joanna Cassidy (Dolores)
Charles Fleischer (Roger Rabbit / Benny The Cab / Greas voice)
Kathleen Turner {Jessica Rabbit voice)
Alan Tilvern (R.K. Maroon)
Lou Hirsch (Baby Herman voice)

Μουσική : Alan Silvestri





Η σκηνή με το τραγούδι της Jessica Rabbit.



Wikipedia

11 Φεβ 2011

Τα σπάνια θηλαστικά των Ελληνικών θαλασσών

Στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών, τα περισσότερα από αυτά είναι είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγο της ρύπανσης και της έλλειψης ενημέρωσης των ψαράδων .

Οι Φάλαινες φυσητήρες, Φώκαινες, Πτεροφάλαινες, δελφίνια κοινά, ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, Μεσογειακές Φώκιες, και ο ζιφιός για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα ξεκινώντας το ταξίδι μας στη θαλάσσια πανίδα της Ελλάδας.


Ο Ζιφιός


zifios
Είναι "μια φάλαινα με μορφή δελφινιού ή ένα δελφίνι σε μέγεθος φάλαινας". Έτσι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το ζιφιό. Μερικοί τον αποκαλούν και φάλαινα με ράμφος.

Ο Ζιφιός ή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) είναι ένα μεγάλο κήτος, που το συναντάμε στις περισσότερες θάλασσες του κόσμου. Έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές ζιφιοί στην Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη. Το μήκος του φτάνει στα 4 ως 7 μέτρα και ζυγίζει 2 έως 4 τόνους. Η διάρκεια της ζωής του φτάνει τα 40 χρόνια.


Τρέφεται κυρίως με μεγάλα καλαμάρια και ζει σε θάλασσες με μεγάλα βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 1000 μέτρα . Ο ζιφιός αποφεύγει τον άνθρωπο και τα πλοία, είναι γενικά ντροπαλό ζώο. Τους ζιφιούς τους συναντάμε σε ολιγομελείς ομάδες και τους βλέπουμε κυρίως σε περιοχές που έχουν βαθιά θαλάσσια φαράγγια, όπως στό Νότιο Ιόνιο το Κρητικό πέλαγος και το Λιβυκό.

Τα περισσότερα στοιχεία για τον ζιφιό προέρχονται από εκβρασμούς πτωμάτων. Μπορεί να καταδυθεί για 30 μέχρι 60 λεπτά της ώρας με μια ανάσα. Μεγαλύτερη απειλή για τον ζιφιό φαίνεται πως αποτελεί η υποθαλάσσια ηχορύπανση από τη χρήση ορισμένων τύπων σόναρ γιατί όπως και άλλες φάλαινες έχει εξελιγμένο εγκέφαλο και σύνθετη ικανότητα επικοινωνίας. Οι πιο πολλοί θάνατοι ζιφιών σε ελληνικές θάλασσες, και γενικότερα, συμπίπτουν με περιόδους που γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση σόναρ.


Να σημειωθεί ότι ο ζιφιός δε μεταναστεύει όπως τα άλλα κητοειδή, αλλά είναι μόνιμος κάτοικος των θαλασσών μας. Σε διεθνές επίπεδο, ο ζιφιός προστατεύεται βάσει διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της οποιασδήποτε εκ προθέσεως παρενόχληση τους.

[wikipedia]
[image]

10 Φεβ 2011

Δωρεάν Είσοδος στο Βυζαντινό Μουσείο 12/13-2

Βυζαντινό Μουσείο
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αυτό το Σαββατοκύριακο 12/13 Φεβρουαρίου έχει δωρεάν είσοδο. Τιμά τη μνήμη του διευθυντή του Δημήτρη Κωνστάντιου με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του.

Το Μουσείο στεγάζεται σήμερα στη "Villa Ilissia" που κατασκευάστηκε το 1848, ως οικία της "Δουκίσσης Πλακεντίας" (Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρούν). Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συστάθηκε το 1914 και είναι στην Αθήνα, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22. Τηλεφωνικό κέντρο 213 213 9500.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της Ελλάδας . Κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων μουσείων στον κόσμο για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Εκθέτει περισσότερα από 25.000 εκθέματα με μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών, μικροτεχνίας, τοιχογραφιών, κεραμικών, υφασμάτων, χειρογράφων αλλά και αντιγράφων τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.(Βικιπαίδεια)

Έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου: Δούκισσα της Πλακεντίας, η ιστορία που γέννησε τον μύθο


Duchess of Plaisance, Δούκισσα της Πλακεντίας
Sophie Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854). Πόσοι άραγε γνωρίζουν το πραγματικό όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας; Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσσα της Πιατσέντσας. Μια που θα είστε στο μουσείο επισκεφθείτε και την προσωρινή έκθεση Δούκισσα της Πλακεντίας, η ιστορία που γέννησε τον μύθο (17 Δεκεμβρίου 2010 έως 27 Φεβρουαρίου 2011)






Δείτε και το βίντεο με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ Η ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» της εκπομπής «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» που επισκέπτεται τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης, όπου συντηρητές προσπαθούν να σώσουν βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας.


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

9 Φεβ 2011

Οι πειρατές του 21ου αιώνα σε δράση

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους οι πειρατές του 21ου αιώνα.

Ένοπλοι κατέλαβαν το ελληνόκτητο σούπερ τάνκερ "Ειρήνη" 200 μίλια από τις ακτές του Ομάν, νωρίς σήμερα το πρωί της τετάρτης 9/2/2011. Σύμφωνα με το Reuters, το σούπερ τάνκερ είχε αποπλεύσει από λιμάνι του Κουβέιτ φορτωμένο με 266 χιλ.τόνους αργού πετρελαίου και προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού.

Επικοινωνία με το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 7 Ελλήνες και 17 Φιλιππινέζοι και Γεωργιανοί ναυτικοί, δεν υπάρχει σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σήμερα στην ίδια περιοχή το Ιταλικό δεξαμενόπλοιο "Savina Caylun" φαίνεται ότι δέχθηκε επίθεση κατά τις 04.30 από πέντε πειρατές που επέβαιναν σε μικρό σκάφος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πειρατές έβαλαν με πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον του πλοίου, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το πλοίο μεταφέρει αργό πετρέλαιο και προορισμός του ήταν το λιμάνι Πασίρ Γκουντάνγκ στη Μαλαισία.

Πάνω από 30 πλοία και 700 ναυτικοί κρατούνται όμηροι από Σομαλούς πειρατές, προς καταβολή λύτρων, τα εμπορικά πλοία δέχονται επιθέσεις επί καθημερινής βάσης στον Ινδικό Ωκεανό και ειδικά στον κόλπο του Αντεν, κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας.

Σε επιστολή, την οποία γνωστοποίησε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, επισημαίνεται ότι "τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πληροφορηθήκαμε ότι ο βασανισμός ναυτικών που έχουν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές έχει γίνει συνήθης πρακτική. Βασανισμοί και εκτελέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση του πλοίου "Beluga Nomination", είναι σαφώς ανεπίτρεπτα εγκλήματα. Θεωρούμε ότι απαιτείται μια νέα και δραστικότερη αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος".

Update 13/2
Στις βορειοανατολικές ακτές της Σομαλίας, και συγκεκριμένα στο χωριό Γκαράαντ, 750 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μογκαντίσου, στα σύνορα της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης περιοχής του Πούντλαντ, που είναι κρησφύγετο των πειρατών, οδηγείται το ελληνόκτητο σούπερ τάνκερ "Ειρήνη" (Irene SL), σύμφωνα με δηλώσεις επικεφαλής των πειρατών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Απελευθερώθηκε ο Έλληνας α' μηχανικός του φορτηγού πλοίου «Περσέας», με σημαία Αγίου Βικεντίου, που μαζί με τον Ουκρανό καπετάνιο είχαν απαχθεί απο ενόπλους στο αγκυροβόλιο 'Οννε της Νιγηρίας. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Trinto Shipping Μaritime, και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους. Κάτα πάσα πιθανότητα την Κυριακή θα επιστρέψει στην Ελλάδα.





πηγη 1 enet.gr

πηγη 2 κατάληψη Ελληνικού τάνκερ tanea.gr

πηγη 3 επίθεση σε Ιταλικό τάγκερ naftemporiki.gr

5 Φεβ 2011

Μετέωρα, οι βράχοι του Θεού

Αγ. ΣτέφανοςΤα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία ασκητικής ζωής χώρο στην Ελλάδα. Η ονομασία Μετέωρα οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ιδρυτή της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο)

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου. Τα τοιχώματα των βράχων είναι τόσο κάθετα που η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο με ανεμόσκαλες ή με μεγάλα καλάθια που τραβούσαν με τροχαλίες.

Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρά μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί κατά τη διάρκεια του 14ο αι.



Ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν ως πρώτο ασκητή οικιστή κάποιον Βαρνάβα που το 950-970 ίδρυσε τη πολύ παλιά Σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Ακολούθησαν η ίδρυση της Μεταμόρφωσης (1020) από κάποιον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο και το 1160 ιδρύεται η Σκήτη Σταγών ή Δούπιανη. Μετά από 200 χρόνια, ο ασκητής Βαρλαάμ ιδρύει το Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων

Στα μέσα του 14ου αι. ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα. Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς Τούρκους (1393) και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αι. μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων.

Δεν άργησαν όμως να ανακάμψουν, ιδρύεται η μονή της Αγίας Τριάδας (1475/76)και γίνεται τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483). Τον επόμενο αιώνα δημιουργούνται και άλλες μονές, με απόγειο το 17ο αιώνα που έφτασε στην πλήρη ακμή της η μοναστική κοινότητα των Μετεώρων.

Ρουσάνου


Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μοναστήρια των Μετεώρων λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας για τους υπόδουλους Έλληνες. Λόγο του δύσβατου του εδάφους σώθηκαν εκεί πολλά μνημεία του πολιτισμού μας καθώς και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης.

Σήμερα λειτουργούν μόνο τα μοναστήρια της Μεταμόρφωσης Σωτήρως (Μεγάλο Μετέωρο), του Βαρλαάμ ή Αγ. Πάντων, του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά, του Ρουσάνου ή Αρσάνη, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου καθώς και κάποια τμήματα ορισμένων άλλων ενώ τα υπόλοιπα έχουν εξαφανισθεί.

Οι μονές που δεν υπάρχουν πιά είναι, του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, της Παναγίας της Μήκανης, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Γρηγορίου, του Αγίου Αντωνίου, του Παντοκράτορα, της Αγίας Μονής, του Προδρόμου, της Μονής Υψηλωτέρας, ή Καλλιγράφων, του Μοδέστου, της Αλύσεως, του Αποστόλου Πέτρου, του Αγίου Δημητρίου, του Καλλιστράτου, του Ταξιαρχών και του Ιωάννου του Μπουνήλα, της Υπαπαντής.

Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Wikipedia

Photo1 Heiko Gorski
Photo 2 Vaggelis Vlahos