30 Νοε 2011

Bicycle Film Festival

Bicycle Film Festival, το δημοφιλές ποδηλατικό φεστιβάλ που επιστρέφει για δεύτερη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του για το 2011.

Θεσμοθετήθηκε πριν 11 χρόνια στη Νέα Υόρκη και τώρα πια, ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με ταινίες και δράσεις της ποδηλατικής κουλτούρας. Στην Αθήνα διοργανώνεται με την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α.

Κεντρικός άξονας του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ποδηλάτου, είναι φυσικά οι 53 μικρές και μεσαίες ταινίες που θα προβληθούν στο Ίδρυμα Κακογιάννη, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας). Θα υπάρχει ειδικός χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.


8 έως 11 Δεκεμβρίου
Τιμή εισιτηρίου: 5 €
Πάσο ημέρας για 2 προβολές: 8 €


Οι ταινίες που ξεχωρίζουν:
Monkey Warfare, μια indie ποδηλατική κωμωδία που απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Τορόντο
With my own two wheels, ένα ντοκιμαντέρ με ήρωες 5 διαφορετικούς ανθρώπους στην Ζάμπια, την Ινδία, τη Γκάνα, την Γουατεμάλα και την Καλιφόρνια, που το ποδήλατο άλλαξε τη ζωή τους.
Of Steel, ντοκυμαντέρ του Dario Pegoretti.
Smile for Future, το ταξίδι 2 διάσημων Ιαπώνων αθλητών bmx στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι περιοχές της χώρας τους

Άλλη ενδιαφέρουσα δράση του φεστιβάλ είναι η εικαστική έκθεση Spoked. Θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο six d.o.g.s., είναι μια συγκέντρωση αφηγήσεων και εικόνων με αφετηρία το ποδήλατο.

Εδώ στο site του φεσριβάλ μπορείτε να δείτε τα trailer όλων των ταινιών.


26 Νοε 2011

Ψαράδες 42.000 ετών

Επιστήμονες του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα,σε αρχαιολογική έρευνα στο Ανατολικό Τιμόρ, μέσα σε ένα ασβεστολιθικό ρηχό σπήλαιο, βρήκαν δύο σπασμένα αγκίστρια από όστρακα τα οποία χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο του άνθρακα μεταξύ του 14.000πχ ώς 21.000πχ. Στο χώρο βρήκαν και αρκετές χιλιάδες από ψαροκόκαλα το αρχαιότερο από τα οποία έχει ηλικία περίπου 42.000 ετών.

Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα αγκίστρια που έχουν βρεθεί είναι του 3.500πχ ενώ διεθνώς τα αρχαιότερα σύνεργα ψαρέματος που έχουν βρεθεί (καμάκια και ίσια αγκίστρια) είναι ηλικίας περίπου 12.000 ετών.

Επικεφαλής των ερευνών στο Ανατολικό Τιμόρ είναι η αρχαιολόγος Σου Ο Κόνορ (Sue O'Connor).

Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα αλιείας που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο. Μάλιστα σχεδόν τα μισά από αυτά τα κόκαλα προέρχονται από πελαγίσια είδη ψαριών, όπως τόννο, αλλά και καρχαρία



Πηγή live science

Ο πίνακας είναι του Ηerbert Μ.Ηerget

24 Νοε 2011

Δωρεάν και open source Προγράμματα

Σήμερα παρουσιάζω μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα(open source) προγράμματα που έχω δοκιμάσει και δίνω επίσης συνδέσμους για πιο ολοκληρωμένες λίστες.

Email Προγράμματα




Το Mozilla Thunderbird για Windows και Linux. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα email, εύκολο στην εκμάθηση της χρήσης του. Θυμίζει Outlook. Μπορεί να ρυθμιστεί, ακολουθόντας τις οδηγίες Google, να δέχεται και να στέλνει email από το λογαριασμό σας GMail.

Το Thunderbird δέχεται πρόσθετα(επεκτάσεις). Μπορείτε να ανοίξετε πολλά εμαιλ σε καρτέλες(tabs). Εδώ τα χαρακτηριστικά του Mozilla Thunderbird Στα Ελληνικά.

Το Lightning είναι πρόσθετο ημερολόγιο για Thunderbird (βλ. Sunbird)

Το Sunbird Της Mozilla ειναι ημερολόγιο(calendar) ολοκληρωμένο.

Το Evolution το χρησιμοποιώ όταν είμαι στον υπολογιστή με linux. Μαθαίνω ότι μπορεί πειραματικά να εγκατασταθεί σε Windows αλλά θέλει διαδικασία που δεν δοκίμασα.

Το Evolution παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα Email,  βιβλίο διευθύνσεων και ημερολόγιο.

Μία  λίστα με δωρεάν email προγράμματα εδώ.

Instant Messaging Προγράμματα(τσατ)


Για χρόνια χρησιμοποιώ το Pidgin για Windows και Linux. Μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με τους λογαριασμούς σας σε msn, facebook, gmail, yahoo κλπ, επιτρέποντας σας να κάνετε chat και ειδοποιόντας σας για το chat ή για ή για νέα email. Έγραψα για τις ρυθμίσεις του Pidgin.



Έχω δοκιμάσει το aMSN, ένα εναλλακτικύ του msn πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα. Επιτρέπει γραπτό Chat και web cam, στο Voice chat όταν το δοκίμαζα μπορούσα να στείλω και να δεχτώ voice clips. Δεν ξέρω τώρα αν το προχωρήσανε σε live. Πάντως δέχεται plugins, skins.

Μια λίστα με δωρεάν προγράμματα για chat(instant messaging) εδώ

Media Players / Media Centers / Podcast Catchers



Εδώ έχουμε μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα προγράμματα, Media Players / Media Centers / Podcast Catchers/ Internet television
/ Ραδιο το ένα καλύτερο από το άλλο. Έχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά μάλλον καλό είναι να τα έχει όλα κάποιος.

VLC, SMPlayer και MPC είναι players "παντοπαίχτες".  Περιέχουν τα ίδια τα απαραίτητα codec. Ο πρώτος και ο δεύτερος υπάρχουν και σε Windows και σε linux. Ο MPC περιέχεται επίσης και στο πακέτο codec CCCP. Ο SMPlayer μπορεί να κατεβάσει και υπότιτλους Έχω γράψει για τους 4 καλύτερους δωρεάν media players εδώ.

vlc


Ο XBMC είναι ας πούμε η ανοιχτού κώδικα μάνα του Boxee Media Center Program. Όταν τα ξεκινάτε αυτά, βρίσκεστε σε άλλο περιβάλλον. Καταλαμβάνουν όλη την οθόνη. Μπορούν να συνδεθούν και με την τηλεόραση. Υπάρχουν διάφορα κανάλια, podcasts, Youtube κλπ για να δείτε.

Μια σύγκριση των player που κυκλοφορούν, ασχέτως αν είναι Free, Open Source κλπ εδώ.

RSS Readers


Για το τι είναι RSS feeds γράψαμε εδώ.

Προτιμώ το πρόγραμμα RSSOwl παρά το Google Reader, έχω χρησιμοποιήσει και Lifearea. Το RSSOwl θέλει java και δουλεύει και σε Windows και σε linux. Μπορεί να συγχρονιστεί με το online Google Reader για όσους τους ενδιαφέρει. Για να δείτε ένα άρθρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Browser αυτού ή τον δικό σας(ρυθμίσεις).

Το Lifearea είναι για linux.

OFFICE


Open Office "αντίστοιχο του MS Office"
Abiword "σαν  το MS Word"



Περιηγητές


Μερικοί νομίζουν ότι ίντερνετ σημαίνει μόνο Internet Explorer. Για δείτε έτσι για λίγο πόσοι browsers υπάρχουν; Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι πρώτον πρέπει να έχουμε την τελευταία έκδοση πάντα στον Browser που χρησιμοποιούμε και να μην έχουμε μόνο ένα περιηγητή. Εγώ για παράδειγμα λεχω IE8, Firefox 8(free και open source), Chrome 16, OPera 11+, Chromium, Canary κλπ

2 παραδείγματα open source browsers(τον Firefox Τον ξέρουμε)

Ο Chromium είναι σαν τον Chrome χωρίς τη Google και 100% ανοιχτού κώδικα. Κάνει τα ίδια πράγματα, σχεδόν, είναι συμβατός αν κάνετε συγχρονισμό με google chrome, παίρνει τα ίδια πρόσθετα. Δεν έχει ενσωματωμένο flash player, google updater, tracker etc



Για τον K-Meleon Browser τον ελαφρύ, είχα γράψει.

Άλλα προγράμματα Open Source


GIMP δωρεάν πασίγνωστο πρόγραμμα "αντίστοιχο με photoshop"
Παιδικό πρόγραμμα ζωγραφικής Tuxpaint
Tux Typing για εκμάθηση πληκτρολόγησης

Παιχνίδια




Για τα εκπληκτικά






Λίστα ανοιχτού κώδικα δωρεάν παιχνιδιών σύμφωνα με τη Wikipedia

Free Wiki Software

μεγάλη λίστα free_and_open_source_software κατά wikipedia
και τέλος 3 ακόμη open source λίστες






licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

19 Νοε 2011

Το εξοχικό του Ηρώδη του Αττικού

Μία από τις δύο εξοχικές επαύλεις του Ηρώδη του Αττικού πιστεύουν πως ανακάλυψαν στη Κηφισιά οι αρχαιολόγοι, σε ανασκαφή στο οικόπεδο των οδών Ραγκαβή και Τατοΐου 12.

Προτομή του Ηρώδη του Αττικού στο Λούβρο

Τη μεγάλη του περιουσία, ο Ηρώδης την κληρονόμησε από τον πατέρα του Αττικό που όπως λέγονταν είχε ανακαλύψει ένα κρυμμένο αμύθητο θησαυρό. Μορφώθηκε και έγινε ένας από τους επιφανέστερους σοφιστές (ρήτορες) της εποχής του και μάλιστα δάσκαλος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Μάρκου Αυρηλίου και Λευκίου Βέρου.

Ο Ηρώδης τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε στις επαύλεις του στον Μαραθώνα και στην περιοχή της Κηφισιάς. Ο Αύλος Γέλιος στο έργο του "Αττικαί νύκτες" περιγράφει τις συζητήσεις φίλων που διοργάνωνε ο Ηρώδης στις επαύλεις αυτές.

Μία από τις προσφορές του Ηρώδη του Αττικού στην πόλη των Αθηνών είναι και το Ηρώδειο, που έκτισε στη μνήμη της συζύγου του Ρηγίλλης. Έκτισε ακόμα το γνωστό Παναθηναϊκό Στάδιο, που αναμαρμαρώθηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ στους νεότερους χρόνους. Ο Ηρώδης έκανε κι άλλες ευεργεσίες σε πολλές άλλες πόλεις. Με δαπάνη του κτίσθηκε θέατρο στη Κόρινθο, στους Δελφους ανήγειρε ολόκληρο στάδιο, ενώ στην Ολυμπία έκτισε υδραγωγείο και έφερε νερό. Στις Θερμοπύλες κατασκεύασε μαρμάρινες ιαματικές κολυμβήθρες καθώς και άλλα πολλά έργα σε διάφορα μέρη.

Ο Ηρώδης τελικά πέθανε από μαρασμό στην έπαυλή του στο Μαραθώνα το 179 μ.Χ. και ετάφη επί του βόρειου λόφου του υπερκείμενου Παναθηναϊκού Σταδίου. Στο τάφο του έγραψαν "‘ΑΤΤΙΚΟΥ ΗΡΩΔΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΥ ΤΑΔΕ ΠΑΝΤΑ ΚΕΙΤΑΙ ΤΩΔΕ ΤΑΦΩ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ".

Μετά την παρουσίαση όλων των ευρημάτων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους στο υπόγειο μιας υπό ανέγερση οικοδομής, όπως ακριβώς έγινε με τη Βυζαντινή συνοικία κάτω από το μουσείο της Ακρόπολης.

Τα υπολείμματα της έπαυλης θα παραμείνουν ορατά και επισκέψιμα μέσω μιας εισόδου που θα είναι ανεξάρτητη από τη μονοκατοικία που θα χτιστεί στο χώρο.


πηγή

Wikipedia

16 Νοε 2011

Digital Library -Διαδυκτιακές βιβλιοθήκες

Παλιότερα ήταν δύσκολο να βρεις Ελληνικά βιβλία και κείμενα στο διαδύκτιο, υπήρχαν αποσπάσματα εδώ και εκεί αλλά για να διαβάσεις ή να κατεβάσεις ένα ολόκληρο βιβλίο ή επιστημονική εργασία ήταν κάτι σπάνιο.

Τώρα πλέον είναι θεσμός κάθε σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα να έχει μία ή περισσότερες βιβλιοθήκες οι οποίες είναι στη διάθεση του κοινού 24 ώρες την ημέρα.

Σε παλιότερο άρθρο έχουμε αναφερθεί σε Ελληνικά χειρόγραφα που μπορείτε να βρείτε στη Βρετανική βιβλιοθήκη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές καθώς και τη μηχανή αναζήτησης με την οποία μπορείτε να ψάξετε στις 57 βιβλιοθήκες που υπάρχουν.





Digital Library of Modern Greek Studies,Anemi.
Διαδυκτιακή βιβλιοθήκη πανεπιστημίου Κρήτης "η ανέμη"


Μυριόβιβλος
(Κυρίως θεολογικά- θρησκευτικά βιβλία)


Ηπειρομνήμων
(Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παλαιά και σπάνια βιβλία-περιοδικά )


Κοσμόπολις
14 φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από το 1834 ώς το 1930. Πανεπιστήμιο Πάτρας


Δεξαμενή
Αρχεία σύγχρονων ελληνικών επιστημονικών περιοδικών. Πανεπιστήμιο Πάτρας


Μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη της Ελλάδας


Ευώνυμος οικολογική βιβλιοθήκη


Υπάρχει και το openarchives.gr μηχανή αναζήτησης που πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε 57 ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες. Όπως τη ψηφιακή βιβλιοθήκη γκρίζας βιβλιογραφίας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό αρχείο διδακτορικών διατριβών, το ψηφιακό αποθετήριο της γεωπονικής σχολής, το αποθετήριο του εθνικού ιδρύματος ερευνών "Ήλιος", ψηφιακή βιβλιοθήκη πανεπιστημίου πειραιώς και άλλες.

11 Νοε 2011

Ινέπολη, από το Πόντο στη λαϊκή συνοικία της Αθήνας

Στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, στην επαρχία της Παφλαγωνίας βόρεια της Κασταμονής, βρίσκεται η Ινέπολη. Έδρα του ομώνυμου καζά η Ινέπολη ανήκε στο σαντζάκι Κασταμονής. Στα τέλη του 19ου αιώνα στο καϊμακαμλίκι του İnebolu ανήκαν δύο ναχιγιέδες –Küre και Abana– και 75 χωριά. Το καϊμακαμλίκι της Ινέπολης υπαγόταν στις αρχές του 20ού αιώνα στο μουτεσαριφλίκι της Κασταμονής και αυτό με τη σειρά του στο βιλαέτι Κασταμονής.

Η Ινέπολη μετά τη πτώση του Βυζαντίου έγινε μέρος κατά σειρά των εμιράτων Çobanoğullar και Candaroğullar. Το 1338 η πόλη εντάχθηκε στο οθωμανικό κράτος μα όταν ο Ταμερλάνος νίκησε τους Τούρκους στη μάχη της Άγκυρας η Ινέπολη εντάχθηκε στο Μογγολικό κρατίδιο İsfengıyaroğullar.

Στα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ινέπολη κατοικούσαν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ήδη βρίσκονταν εκεί από την εποχή των Candaroğullar. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Ινέπολη κατοικούσαν Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Αρμένιοι γρηγοριανοί. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν Μουσουλμάνοι, ενώ η μικρότερη πληθυσμιακά κοινότητα ήταν οι Αρμένιοι. Το 1866, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Τριανταφυλλίδης, στην Ινέπολη υπήρχαν 350 ορθόδοξα νοικοκυριά.

Inebolu thalassa

Στην Ινέπολη υπήρχαν 2 δημοτικά σχολεία στα οποία δίδασκαν 3 δάσκαλοι και ο αριθμός των μαθητών τους ανερχόταν σε 150 και άλλα 4 σχολεία στα γύρω χωριά. Το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής της Ινέπολης βρισκόταν στο Παρθένιο και ονομαζόταν Αστική Κεντρική Σχολή Ινεπόλεως ή Κεντρική Αστική Εμπορική Σχολή. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από το μητροπολίτη Νεοκαισαρείας και έπειτα Καισαρείας Αμβρόσιο. Οι καθηγητές ερχόντουσαν από την Κωνσταντινούπολη και οι απόφοιτοι της σχολής μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης ή τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Οι πρόσφυγες από την Ινέπολη έφτασαν στην Αθήνα στο δήμο της Νέας Ιωνίας (τότε λεγόταν περιοχή Ποδαράδες) στις όχθες του Ποδονίφτη και εκεί που εγκαταστάθηκαν ίδρυσαν την Ινέπολη μια από τις 13 συνοικίες του δήμου.

Οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν στη περιοχή ήταν Σπαρταλήδες (από τη Σπάρτη της Μ, Ασίας) και ζήτησαν να ονομαστεί Νέα Σπάρτη, μετά όμως όταν έφτασαν οι Καππαδόκες, Σαφραμπολίτες, Ινεπολίτες και άλλοι, έτσι ονομάστηκε προσωρινά Νέα Πισιδία και αργότερα ο Δήμος πήρε το σημερινό όνομα Νέα Ιωνία, και οι 13 συνοικίες τα ονόματα των πόλεων της καταγωγής τους.


Εγκυκλοπαίδεια μείζονος Ελληνισμου


Η ιστορία της Ινέπολης από Τούρκικό site με παλιές φωτογραφίες


Νέα πατρίδα pdf

10 Νοε 2011

Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στη Νέα Καρβάλη


Σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 ανοίγει στη πόλη της Καβάλας το 2ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Στον εκθεσιακό χώρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη και θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.

Τα επιτεύγματα του μέλλοντος και οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, είναι το βασικό θέμα του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, διοργανώνεται υπό την επιμέλεια του ΤΕΙ Καβάλας. Παράλληλα με τις δράσεις του φεστιβάλ θα λειτουργήσει εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής.



Πηγή Εβδόμη

Κέντρο τεχνολογικής έρευνας

8 Νοε 2011

Μαραθώνιος της Αθήνας - 2501 χρόνια μετά τη μάχη


Για ακόμη μία χρονιά ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011.

2501 χρόνια από τη μέρα που ο Φειδιππίδης έφερε την είδηση της νίκης των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα. Πέρσι γιορτάστηκε η επέτειος των 2500 χρόνων από τη μάχη.

20.000 δρομείς από 96 διαφορετικές χώρες, θα λάβουν μέρος στον ιστορικό αυτό αγώνα Μαραθωνίου δρόμου, στη κλασσική του διαδρομή, ο οποίος θα καλυφθεί ζωντανά από δεκάδες μέσα ενημέρωσης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο φετινός 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και της UNESCO.

Ο ΣΕΓΑΣ, μια αθλητική ομοσπονδία, αποφάσισε να δείξει σε όλο τον κόσμοότι η Ελλάδα μπορεί να περνάει δύσκολες στιγμές αλλά δεν χάνει τις αξίες που διαχρονικά μεταφέρει μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της!


Σε συμφωνία που υπογράφτηκε στο Παρίσι, η ΟΥΝΕΣΚΟ, με τις 193 χώρες μέλη της, αποφασίζει να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας μας, αναγνωρίζοντας τον Kλασικό Mαραθώνιο της Αθήνας όχι μονό ως κορυφαίο αθλητικό γεγονός αλλά ως ένα παγκόσμιο ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός, μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Νέο ρεκόρ Geoffrey Mutai sets course record in NYC Marathon 2011

Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών, αντίστροφη μέτρηση.

Update 13/11
Επιτυχία είχε ο αγώνας παρά τις πολλές ακυρώσεις, κυρίως ξένων, που φοβήθηκαν λόγο της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, για τη σοβαρότητα και τη ποιότητα της διοργάνωσης.

Τελικά η διοργάνωση ήταν άψογη παρά τον άσχημο καιρό. 18.500 συμμετοχές συνολικά σε Μαραθώνιο και τους αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων που διεξάχθηκαν παράλληλα. Το ποιοι νίκησαν λίγη σημασία έχει!

2 Νοε 2011

Δρακόσπιτα

Εδώ και χιλιάδες χρόνια στα βουνά που βρίσκονται μεταξύ Στύρων και Καρύστου στην Νότια Εύβοια, υπάρχουν κάποια παράξενα μεγαλιθικά κτίσματα. Οι κάτοικοι τα αποκαλούν δρακόσπιτα. Τα ονομάζουν έτσι γιατί μόνο δράκους μπορούσαν να φανταστούν πως μπορούσαν να μεταφέρουν και να ανεβάσουν τόσο μεγάλες και βαριές πέτρες για να τα κτίσουν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά την εποχή που κατασκευάστηκαν, άλλοι λένε τον 12ο πχ αιώνα άλλοι τον 6ο πχ και άλλοι πριν τον Τρωικό πόλεμο ή ακόμα και πριν την κατασκευή των Αιγυπτιακών πυραμίδων.

Σε έρευνα που έγινε το 1959 από τον καθηγητή της αρχιτεκτονικής σχολής Θεσσαλονίκης Νικ. Μουτσόπουλο, βρέθηκαν στο περίφημο δρακόσπιτο της Όχης, ίσως το πιο εντυπωσιακό δρακόσπιτο, αγγεία, πυθάρια, λυχνάρια, όστρακα και άλλα αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο και μετά (7ος π.Χ. αιώνας) – μέχρι την ελληνιστική.

Ένα από τα όστρακα μάλιστα είχε χαραγμένο πάνω του κάποιο είδος άγνωστης γραφής. Έξω δε από το σπίτι βρέθηκε υπόγεια κατασκευή που περιείχε οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και άλλα μικροαντικείμενα. Συνολικά έχουν ερευνηθεί 25 δρακόσπιτα, από τα οποία τα 13 τα ερεύνησε ο γιατρός -ερευνητής Θεόδωρος Σκούρας.

Η πρώτη αναφορά σε αυτά έγινε τέλη του 18ου αιώνα (γύρω στο 1797), για το δρακόσπιτο του όρους Όχη, από τον Άγγλο γεωγράφο, Μ.Π. Χώκινς (Hawkins). Αργότερα, τις έρευνες τις συνέχισε ο Ούρλιχ (Η.Ν. Ulrichs), ενώ ακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

Τα περισσότερα δρακόσπιτα είναι χτισμένα σε απόκρημνες πλαγιές, πλήρως αφομοιωμένα με το περιβάλλον και πολύ δύσκολα (ως καθόλου) διακρίνονται από τον αέρα.

Στην περιοχή των Στύρων υπάρχουν τρία εντυπωσιακά δρακόσπιτα που είναι χτισμένα κοντά το ένα στο άλλο και στην κάτοψη σχηματίζουν ένα Π. Αυτά τα δρακόσπιτα, στην τοπική διάλεκτο (μίγμα Ελληνικών - Αρβανίτικων) ονομάζονται, Πάλλη-Λάκκα Δραγκό.
Άλλα δρακόσπιτα σε βουνά και ποτάμια στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων απαντώνται με αρβανίτικα ονόματα, όπως Κούρθεα, Μάριζα, Βίγκλια, Κιούκα, Λουμιθέλ, Κρόι-φτοχτ. Για το πότε και πως βρέθηκαν οι Αρβανίτες στην Έυβοια έχουμε μιλήσει σε παλιότερο άρθρο.

Μυστήριο παραμένει το ποίοι κατασκεύασαν τα δρακόσπιτα. Κάποιοι λένε για τους Κάρες, ανατολικό ορεινό λαό γνωστό για παρόμοια αρχιτεκτονήματα στην Αλικαρνασσό. Άλλοι λένε για τους Δρύοπες, μυθικούς κατοίκους της Καρυστίας. Πιθανοί κατασκευαστές είναι και οι Λέλεγες οι οποίοι αποίκισαν την περιοχή γύρω στο 1200 π.Χ.

Όσο για τη χρησιμότητα αυτών των κτισμάτων; κατοικίες ξυλοκόπων και εργατών λατομείων, λατρευτικοί χώροι πχ για το συγκρότημα "Πάλλη-Λάκκα Δραγκό" λένε πως είναι αφιερωμένο στην τριάδα Δήμητρα-Κόρη-Κάλυμνο ή την τριάδα Απόλλωνα-Αρτέμιδα-Λητώ. Τα νεώτερα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν καταλύματα κτηνοτρόφων.



Το πιό εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι η αρχιτεκτονική τους. Ορθογωνισμένοι λίθοι τεράστιοι και ταιριασμένοι με μια αξιοπρόσεκτη δεξιοτεχνία. Ένα από τα σημαντικότερα κοινά χαρακτηριστικά των δρακόσπιτων, είναι οι πύλες τους, δύο τεράστιες πλακόπετρες, οι ονομαζόμενοι "ορθοστάτες", αποτελούν το πλαίσιο, ενώ πάνω, μια τρίτη και κάπως κεκλιμένη είναι το "υπέρθυρο".

Εντύπωση κάνει και το ότι δεν υπάρχει κανένα συνδετικό στα κτίσματα(πχ λάσπη), είναι οικοδομημένα με τον τρόπο που ονομάζουμε ξερολιθιά.

Στο κτίσμα του Όχη το βάρος μόνο του ενός ορθοστάτη είναι πάνω από 2 τόνους, ενώ το υπέρθυρο έχει πλάτος 2,5 μέτρα, μήκος 4 μέτρα και βάρος πάνω από 10 τόνους!
Μάλιστα μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε πως αυτός ο 10 τόνων βράχος μεταφέρθηκε από απόσταση 40 τουλάχιστον χιλιομέτρων και ανεβάστηκε στη κορυφή του βουνού.


Το παραμύθι


Υπάρχει και ένας λαϊκός μύθος για τα δρακόσπιτα που είναι στην Όχη και στα Ρούκλια:

Ο δράκος της Όχης είχε αγαπήσει μια κοπέλα που την κρατούσε κλεισμένη στο μι­κρό δρακόσπιτο που είναι στα Ρούκλια, Εκεί την επισκεπτόταν κάθε βράδυ και έμενε μα­ζί της ως τα χαράματα, πριν βγει ο ήλιος. Για να μη ξεχαστεί έριχνε κριθάρι στο άλογο του τόσο όσο να τρώει ως πριν την ανατολή του ήλιου και με τις φωνές που έκανε το άλογο σαν τελείωνε το κριθάρι, καταλάβαινε ότι έπρεπε να φύγει και έφευγε.

Μια βραδιά όμως η κοπέλα έριξε κι άλλο κριθάρι στο άλογο ώστε να τρώει και με­τά την ανατολή. Έτσι θα έφτανε ο αδελφός της με το μεγάλο και φοβερό σκυλί του, το μόνο πράγμα που φοβότανε ο δράκος, θα τον κυνηγούσε και θα λευτέρωνε την αδελφή του.

Όταν ο δράκος κατάλαβε πως είχε αργήσει, έφυγε βιαστικά πατώντας πάνω στη σκεπή για να καβαλήσει το άλογο του. Από τότε λένε είναι γκρεμισμέ­η η σκεπή αυτού του δρακόσπίτου.

Το δράκο τον κυνήγησε το σκυλί μέχρι το σπίτι του, στην κορυφή της Όχης, κι επει­δή πρόλαβε και μπήκε μέσα το σκυλί, ο δράκος για να γλυτώσει μ' ένα πήδημα γκρέμισε τη σκεπή και βγήκε. Από τότε είναι γκρεμισμένη στη μέση και η σκεπή του δρακόσπιτου της Όχης.





Πηγή1 dirfys.gr

Πηγή 2