Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορεινή Ναυπακτία

Update 5/2016
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα. Όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε το έδαφος της χώρας έχει μια μοναδική ποικιλομορφία. Πανέμορφα βουνά γεμάτα νερά και εκπληκτικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, χλωρίδα και πανίδα με μοναδικά ενδημικά φυτά και ζώα.

Η επαρχία της Ναυπακτίας εκτός από το μεσαιωνικό λιμάνι της Ναυπάκτου έχει ψηλά βουνά πεντακάθαρα ποτάμια και άγρια φαράγγια. Εκεί συναντάμε πέτρινα γεφύρια και γραφικούς νερόμυλους. Παλιότερα η ορεινή Ναυπακτία ήταν γνωστή σαν Κράβαρα (Γκράβαρα).

Πολλοί λένε πως το όνομα το πήρε από τους κατοίκους της, που ήταν εξαίρετοι πολεμιστές και στις συγκρούσεις τους με τους Τούρκους φώναζαν μεταξύ τους: «στην κάρα βαρείτε» στο κεφάλι δηλαδή. Αλλά μάλλον είναι Σλαβικής ή Αρβανίτικης προέλευσης λέξη. Η έκφραση "κατέβηκε από τα Γκράβαρα" λέγεται για κάποιον που είναι βουνίσιος ίσως και απολίτιστος.
Τα κακοτράχαλα αυτά βουνά τώρα έχουν αξιοποιηθεί με μια ήπια σχετικά τουριστική ανάπτυξη, αναδεικνύοντας τη παρθένα φύση που είναι κατάλληλη για extreme sports μα και για ένα ήσυχο διάλειμμα μέσα στη γαλήνη της φύσης. Η ορεινή Ναυπακτία έχει έχει χαρακτηριστεί σαν τις "Άλπεις" της Ελλάδας. Πέτρινα γεφύρια, Βυζαντινά ή και νεώτερα μοναστήρια, περιπατητικά μονοπάτια και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέρη.

Στο δεύτερο Σαββατοκύριακο κάθε Οκτώβρη γίνεται στη περιοχή η γιορτή τσίπουρου και κάστανου. Στη πλατεία της Άνω Χώρας και του Πλατάνου, εκεί θα βρείτε αξιοζήλευτες τουριστικές υποδομές, όσο για το τοπίο, κόβει την ανάσα.Υπάρχουν αρκετά γραφικά χωριουδάκια όπως η Άνω Χώρα (υψόμετρο 1100μ) που βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό. Πολλά παλιά καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια, μπορεί να δει ο επισκέπτης στην Άνω Χώρα, αντιπροσωπευτικά της τοπικής Κραβαριότικης αρχιτεκτονικής. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Λομποτινά (Σλάβικης προέλευσης).

Στην Άνω Χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου γίνεται γιορτή κάστανου και τσίπουρου, ενώ το Φεβρουάριο γιορτή της τσιγαρίθρας, τοπικό έδεσμα (μπομπότα με ένα κομμάτι κρέας στο κέντρο).

Στο χωριό Αμπελακιώτισσα, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας χτισμένο τον 15ο αιώνα. Στο μοναστήρι αυτό φιλοξενείται η ιστορική εικόνα της Παναγίας που ο μύθος λέει ότι βρέθηκε εκεί με έναν ανεξήγητο τρόπο μετά την άλωση του χωριού Αμπελάκια από τους Τούρκους, καθώς και το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου.

Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Κοκκινιάς στο Δήμο Πλατάνου βρίσκεται η Κλεπά ένα κεφαλοχώρι από τον καιρό του Βυζαντίου. Έχει δυο συνοικίες την Άνω και τη Κάτω Κλεπά που χωρίζονται από το χείμαρρο Μέγα Ρέμα. Η Κλεπά έχει πολλά ξωκλήσια ενεργά ή ερειπωμένα. Βρίσκονται σε γραφικές και πανέμορφες τοποθεσίες. Η Αγία Παρασκευή στην κατάληξη της Μεγάλης Ράχης, ο προφήτης Ηλίας της Άνω Συνοικίας στην Κοκκινιά, πραγματική αετοφωλιά κρεμασμένη κυριολεκτικά στο Ξεροβούνι. Στα “Στενά”, στον ποταμό Εύηνο βρίσκεται το γεφύρι της Κλεπάς μονότοξη λιθόκτιστη γέφυρα φτιαγμένη το 1885.


Στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Μακρύορο βρίσκεται το χωριό Καταφύγιο. Αξίζει να πάτε στο φαράγγι του Φονιορέματος, να επισκεφτείτε τους παλιούς μύλους, τα σπήλαια τα 2 παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια τα οποία βρίσκονται σε πολύ γραφικές τοποθεσίες , αλλά και τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτίστηκε περίπου τον 13ο αιώνα βρίσκεται κοντά στο Χρύσοβο και είναι ότι έχει απομείνει από το ιστορικό μοναστήρι του Σωτήρος

Στη δυτική πλευρά του Μακρυόρους, σε υψόμετρο 650 μέτρων, σκαρφαλωμένος στη πλαγιά ο οικισμός Γολέμι. Κάτω από το όρος Αγ. Κωνσταντίνος σε υψ. 720μ βρίσκεται ο Παλαιόπυργος που πριν το 1927 λεγόταν Βελβίτσενα.

Στις βορειοδυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων, ένα από τα πιο ορεινά χωριά, η Γραμμένη Οξυά (1130μ), το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Σιτίστα. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1828, στη θέση Ρίπα έγινε η μάχη της Γραμμένης Οξυάς, όπου ο τουρκικός στρατός νικήθηκε από τους Έλληνες και υποχώρησε.

Στο Κερασοβούνι σε μια δύσβατη περιοχή γεμάτη έλατα συναντάμε το χωριό Ελατού, παλιά λεγόταν Ελετζού. Στις πλαγιές του Φτερόπυργου στα 1312μ βρίσκονται τα Κρυονέρια (παλιό όνομα Κουτολίστια), μέσα σε ένα δάσος από καστανιές, έλατα και πλατάνια. Υπάρχουν ακόμα τα χωτιά Ασπριά και Κεντρική, η Ασπριά μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές και η Κεντρική στη σκιά του όρους Τσακαλάκι στα 1050μ.

Υπάρχουν ακόμα τα χωριά, Τερψιθέα, Αναβρυτή, Γρηγόρι, Καλλονή, Κοκκινοχώρι, Χρύσοβο, Κυδωνέα, Λιμνίστα, Πόδος, Μανδρινή, Μηλιά, Ανθόφυτο, Σίμου, Γάβρος, Ποκίστα, Στράνωμα, Στύλια, Φαμίλα, Αγ. Δημήτριος, Αχλαδόκαστρο, Δενδροχώρι, Λιβαδάκι, Περίστα, Πλάτανος και Λεύκα.

Πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες έχουν δημιουργηθεί στη περιοχή όπως "το πέτρινο", ο "ξενώνας Αλθαία", o "Xenios" στην Άνω Χώρα, οι "Δρυάδες" στην Αμπελακιώτησσα, τα "σπιτάκια της Ιφιγένειας"
στο Πλάτανο, ο "Σμάνης" στα Λέυκα και πολλοί άλλοι.

Σύνδεσμος
Διαβάστε το ταξιδιωτικό άρθρο μας:
Ναύπακτος, το Αλγέρι της Ευρώπης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…