Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πενταόροφο ξενοδοχείο η αιτία για καταστροφή σε Βυζαντινά Τείχη στην Πόλη

Επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της Βυζαντινής ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, και της αρχαιολογίας στην Τουρκία ένωσαν τη φωνή τους για να διαμαρτυρηθούν ηχηρά για την καταστροφή μέρους των νεοαποκαλυφθέντων ιστορικών Βυζαντινών τειχών της Κωνσταντινούπολης, ως αποτέλεσμα της κατασκευής ξενοδοχείου, και εξέδωσαν ανακοίνωση.

"Ως ειδικοί Βυζαντινολόγοι επιστήμονες της Τουρκίας καλούμε τους αξιωματούχους και το λαό να αναλάβουν τις ευθύνες και να αγκαλιάσουν την ιστορική χερσόνησο' της Πόλης". "Νοιώθουμε βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις σχετικά με την εν λόγω νεοανεγερθείσα οικοδομή στην περιοχή Sultanahmet. Όχι μόνο γκρεμίστηκαν σωρεία κτιρίων στην περιοχή, αλλά κατεστράφησαν ολοσχερώς τα ιστορικά Βυζαντινά και προ βυζαντινά τείχη που αποκαλύφτηκαν".

Και συνεχίζουν: "παρά την έκθεση του Αρχαιολογικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης στις 16 Δεκεμβρίου 2011, η οποία και μεταβιβάστηκε στους κρατικούς αξιωματούχους, από αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κτίσμα 5 ορόφων στο εν λόγω οικόπεδο".

"παρά το ότι, αρκετά αργά, σχεδόν ένα μήνα μετά την έκθεση, η 4η επιτροπή προστασίας αρχαιοτήτων πρόσθεσε στην ημερήσια διάταξη το θέμα, και, παρά το ότι, όπως υποστηρίζουν, οι υπεύθυνοι του δήμου Fatih 2 φορές σφράγισαν το μέρος, το ότι έχουν κατασκευαστεί και οι 5 όροφοι χρήζει επίσημης εξήγησης".

Αναφέρουν ότι η νεώτερη απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού και του Δήμου Fatih στις 8 Φεβρουαρίου για την κατεδάφιση της οικοδομής, να μεν είναι σωστή δε θα φέρει όμως πίσω τα κατεστραμμένα τείχη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…