11 Φεβ 2012

Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος. Από τη Google...με αυτόν θα φύγουμε;


Vladivostok stationΥπερσιβηρικός σιδηρόδρομος (Trans-Siberian Railway), το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων είναι να κάνουν αυτό το ταξίδι! Όσοι λατρεύουν τα τρένα, όσοι αγαπούν τα ταξίδια, οι λάτρεις της περιπέτειας έχουν το ταξίδι αυτό κάτι σαν την Ομηρική Ιθάκη τους.

Από μικρός μου άρεσε να ταξιδεύω με τρένο, πριν κλείσω τα 22 είχα διασχίσει όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Από τη Καλαμάτα και τη Κυπαρισσία ώς την Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Χαλκίδα και τέλος στον οδοντωτό από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα.

Το τραίνο κάποτε ήταν το πιο σπουδαίο μεταφορικό μέσο, οι πλούσιες οικογένειες είχαν δικό τους βαγόνι ή και ολόκληρο τραίνο μερικές φορές. Θεωρούσαν το ταξίδι με τραίνο σαν τον πιο πολυτελή τρόπο για να ταξιδέψεις. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν και μουσεία τραίνων που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν.



Κάποτε το Όριεντ εξπρές ξεκινούσε από τη Βιέννη περνούσε από τη Κωνσταντινούπολη και κατέληγε στη Μόσχα. Από εκεί μπορούσες να πάρεις τον Υπερσιβηρικό να φτάσεις ως το Βλαδιβοστόκ και από εκεί να περάσεις στη Κορέα και την Ιαπωνία. Μυθιστορήματα και ταινίες που όλη τους η υπόθεση εξελίσσεται κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού υπάρχουν πολλά.

Το κολοσσιαίο αυτό έργο που ένωσε τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Τσάρος της Ρωσσίας ήταν ο Αλέξανδρος ο Γ΄. Τα εγκαίνια των εργασιών παρακολούθησε ο μελλοντικός τσάρος Νικόλαος ο Β΄, σκεφτείτε πως για να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν τον Υπερσιβηρικό χρειαζόσουν έναν ολόκληρο χρόνο. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι σήμερα διαρκεί περίπου 7 ημέρες.

Η μακρύτερη γέφυρα του Υπερσιβηρικού χτίστηκε το 1913-1916 στον ποταμό Amur και έχει μήκος 2568m. Όπως και το μεγαλύτερο τούνελ 7,2 Km κι αυτό κάτω από τον ποταμό Amur (Αμουρ Νταριά)

Σήμερα και άλλες διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό. Η Trans-Mongolian Μόσχα Πεκίνο μέσω Μογγολίας, η Trans-Manchurian για Πεκίνο μέσω Μαντσουρίας. Υπάρχει και η γραμμή Αγ. Πετρούπολη - Βλαδιβοστόκ.




Τώρα υπάρχει τρόπος να κάνετε το ταξίδι του Υπερσιβηρικού - Trans-Siberian Railway από τη Μόσχα ως το Βλαδιβοστόκ χωρίς να βγείτε από το σπίτι. Οι άνθρωποι της Google έχουν δημιουργήσει μέσω του Google maps και του You Tube ένα βίντεο διάρκειας 150 ωρών. Έχουν βιντεοσκοπήσει όλη τη θέα από το παράθυρο του τρένου με ήχο από Ρωσικό ραδιόφωνο τους αυθεντικούς ήχους που κάνει ένα τρένο μα και ενδιάμεσα διαβάζουν αποσπάσματα από το "πόλεμος και ειρήνη" του Λέοντος Τολστόι.

Το ταξίδι ξεκινά από τη Μόσχα περνά από το ποταμό Βόλγα και το ποταμό Κάμα μετά διασχίζει τα Ουράλια περνά στην Ασία και το ποταμό Ύρτη και μέσα από την ομίχλη της στέπας φτάνει στο Ιρκούτσκ. Μετά ταξιδεύει στις όχθες της λίμνης Βαϊκάλη ανεβαίνει στα βουνά Μπαργκούζιν, περνά από λίμνες και ποτάμια και φτάνει στο Μπιρομπιτζχάν, επόμενος ποταμός ο επιβλητικός Αμούρ - νταριά και μετά τα ήρεμα και γαλήνια νερά του Μπικίν, φτάνει τελικά στο Βλαδιβοστόκ.


Εδώ θα βρείτε όλο το ταξίδι στο Ρωσικό google [ειδική σελίδα!!].






Trans Siberian Express

Ο καλύτερος τρόπος για κρατήσεις εισιτηρίων στον Υπερσιβηρικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου