24 Φεβ 2012

Συνταγή λαχματζούν, εύκολη αλλά original

Η συνταγή λαχματζούν που αναφέρουμε δοκιμάστηκε από μας και μας θύμισε αυτά που τρώγαμε στην Πόλη, Μερικοί ορίζουν το λαχματζούν σαν τούρκικη πίτσα με κιμά. Πολλοί Τούρκοι δεν το θεωρούν Τουρκικό και μάλλον έχουν δίκιο, .lahm bi'ajīn, "meat with dough" στα αραβικά.





Το θέμα είναι ότι το καλύτερο λαχματζούν το φτιάχνουν Τούρκοι- Κούρδοι μάστορες του είδους από νοτιοανατολική Τουρκία. Έχουν φέρει κι εδώ πολλούς. Και αρμένηδες το φτιάχνουν.




Το πετυχημένο λαχματζούν βασίζεται σε τρεις παράγοντες
  • κατάλληλη ζύμη και πάχος ανοιγμένου ζυμαριού
  • μπόλικο κρεμμύδι και άλλα υλικά, ο κιμάς μειοψηφεί πάντα ανά λαχματζούν
  • κατάλληλη διάρκεια ψησίματος ώστε να μπορείς όταν ψηθεί να το κάνεις ρολό και να το φας σαν σουβλάκι κι όχι ξεροψημένο [και φυσικά να μην κολλά στο ταψί στο φούρνο]
Το ποτό που συνοδεύει το λαχματζούν είναι ένα, αριάνι ή αλλιώς αϊράνι. Αλατισμένο. Δεν χρειάζεται να το αγοράσεις οπωσδήποτε, άνοιξε γιαούρτια, ρίξτα σε μίξερ με αλάτι και νερό και το έφτιαξες.

Το μυστικό λοιπόν, για όσους δεν θέλουν να πειραματιστούν λερωθούν με αλεύρια είναι η παραγγελία την προηγούμενη μέρα άψητης ζύμης χωριάτικου ψωμιού.[εντάξει, λίγο αλεύρι όταν απλώνεις τη ζύμη και λίγο ίσως στο μείγμα για να ρουφήξει τα υγρά;]

Κόβετε τη ζύμη σε κομματάκια μεγέθους καρυδιού και ανοίγετε το ζυμάρι αρκετά ψιλό ένα για κάθε λαχματζούν.

Μείγμα λαχματζούν


Πολλά κρεμμύδια, κιμάς, ντομάτες νόστιμες, πιπεριές νόστιμες, σκόρδο, μαύρο κόκκινο πιπέρι, αλάτι, ίσως μαϊντανό. Τώρα αυτά τα υλικά ή τα κόβετε ψιλά ψιλά και ζυμώνετε έτσι με τον κιμά ή τα κόβετε κομμάτια και τα ρίχνετε στο μίξερ(όχι τον κιμά) . Στο μείγμα μπορεί να μπει λίγο λάδι. το μείγμα δεν πρέπει να καταλήξει εντελώς λάσπη με υγρά.

Ζεσταίνετε φούρνο αλείφετε με λίγο λάδι το ταψί τοποθετείτε τα ζυμάρια τα ανοιγμένα με το μείγμα στρωμένο σε κάθε λαχματζούν. και καλή υπομονή ανάλογα το φούρνο σας. Δοκιμάστε τα πρώτα ψημένα και κανονίστε χρόνο ψησίματος.

Στα ψημένα λαχματζούν μπορείτε να ρίξετε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κομμάτια ντομάτας ή και μαϊντανό συν λεμόνι φρέσκο και μετά ρολλάρετε σαν σουβλάκι και τρώτε.

Αν μου ζητάτε να σας πω "για τάδε άτομα πόσο να βάλω" και λοιπά, θα σας απογοητεύσω. Στο ίντερνετ ψάξτε lahmacun.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου