8 Μαρ 2012

Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια, 46 πανέμορφα ορεινά χωριά, βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, μέσα στο δάσος με απίστευτη θέα και μια ηρεμία που είναι πρωτόγνωρη για ένα κάτοικο της πόλης. Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες και το παγκοσμίως γνωστό φαράγγι του Βικου.

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο, γραφικά σοκάκια και φιλόξενοι ξενώνες που σε κάνουν να νομίζεις πως ταξίδεψες στο παρελθόν.

Η καφέ αρκούδα , το ζαρκάδι , το αγριόγιδο , καθώς και για πολλά είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στα δάση της Μαύρης Πεύκης, Βελανιδιάς και Οξιάς που καταλαμβάνουν το 80% του εδάφους της περιοχής. 167 είδη πουλιών 20 ερπετών και 10 είδη αμφίβιων ζουν εδώ.

kolympithres

Να επισκεφθείτε τις κολυμπήθρες στο Πάπιγκο εκεί που έκανε τα μπάνια του ο Αλή Πασάς. 500m πριν το Μικρό Πάπιγκό, στα αριστερά σας θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου και μια ξύλινη πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αφού αφήσετε τον δρόμο ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2΄-3΄ θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες κολυμπήθρες, εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε ή να κολυμπήσετε.

Θα εκπλαγείτε από τα καλντερίμια όπως αυτό (άνω φώτο) με τα 1200 σκαλιά που στη κορφή του βρίσκεται το Βραδέτο. Παρόμοια καλντερίμια συναντώνται σε όλη την περιοχή, όπως είναι η Σκάλα της Βίτσας που ενώνει τη Βίτσα με το Κουκούλι, όπως και η Σκάλα Κουκουλίου που ενώνει τους Κήπους με το Κουκούλι.

Πολλά παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια υπάρχουν στα Ζαγοροχώρια, που δείχνουν την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους προηγούμενους αιώνες. Το γεφύρι της Κόνιτσας, το Καλογερικό ή γεφύρι του πλακίδα, το γεφύρι του Βοϊδομάτη, το γεφύρι του Νούτσου, και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά



Μεταξύ Βίτσας και Μονοδένδρι έχει ανακαλυφθεί ένας οικισμός της αρχαίας φυλής των Μολοσσών, του 9ου πχ αιώνα. Οι τάφοι στο νεκροταφείο του οικισμού ήταν ασύλητοι και γεμάτοι κτερίσματα, όπλα και κοσμήματα.

Οι δρακολίμνες, εντυπωσιακά απομεινάρια των παγετώνων είναι γνωστές από τους μύθους και του θρύλους σαν δημιουργήματα γιγάντων (δράκων) που έπαιζαν πετροπόλεμο με βράχια. Η δρακολίμνη της Γκαμήλας, η δρακολίμνη του Σμόλικα, η Αλπική λίμνη Γκίστοβα του Γράμμου, Αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και Αλπική λίμνη Βερλίγκα στο Περιστέρι.

Υπάρχουν και αρκετά μοναστήρια στα Ζαγοροχώρια όπως η Παναγιά η Σπηλιώτησσα που κρέμεται από το βράχο πάνω από το Βοϊδομάτη. Η Μονή Ρογκοβού έξω από το Τσεπέλοβο, η Μονή Βουτσάς στο χωριό Γρεβενίτι στο Ανατολικό Ζαγόρι και στο Μονοδένδρι η Μονή της Αγ. Παρασκευής που χτίστηκε το 1412 από τον Μιχαήλ, Βοεβόδα.

Αν ενδιαφέρεστε για διαμονή εδώ μπορείτε να δείτε όλους τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια με τηλέφωνα. Zagoroxoria.gr

Το αρχοντικό της Αρίστης στο ομώνυμο χωριό.

3 σχόλια:

  1. Στις κολυμπήθρες έχει και κάτι μαύρα
    νεροφιδάκια!
    οπότε προσοχή προς αποφυγή ανακοπών,
    αν και δύσκολο λόγω της θερμοκρασίας του νερού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε γίνει τόσο αναίσθητοι που μάλλον τα φίδια κινδυνεύουν να πάθουν ανακοπή :ο)................. ευχαριστώ για τη χρήσιμη πληροφορία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι πανέμορφα, το ένα χωριό ομορφότερο από το άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή