16 Μαρ 2012

Κοινωνικοί λαχανόκηποι

Η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν το δικό τους βιολογικό λαχανόκηπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Η σχολή παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, καθώς και νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τ.μ., με ένα συμβολικό, ενοίκιο 120 ευρώ το χρόνο, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων.

Σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση.

Στην Αμερική και τον Καναδά αυτό το σύστημα εφαρμόζεται από το 1970. American Community Gardening Association

Στο Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στο Κτήμα Συγγρού στην Κηφισιά εδώ και δυο χρόνια γίνονται σεμινάρια επιμόρφωσης σε αγροτικές δραστηριότητες. Σύντομα θα φτιαχτούν και κοινωνικοί λαχανόκηποι.


Στη Λάρισα:
Παρόμοιο πρόγραμμα πάντα για βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζει και ο δήμος Λάρισας, σε άνεργους δικαιούχους στην αρχή και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων από συνταξιούχους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

ο Δημοτικός Λαχανόκηπος Λάρισας έχει χωροθετηθεί στη συνοικία της Νέας Πολιτείας και καλύπτει έκταση 20 στρεμμάτων, η οποία μετά την περίφραξή της χωρίστηκε σε τεμάχια των 50 τ.μ το καθένα. Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει δωρεάν διετή παραχώρηση των τεμαχίων για δύο χρόνια, με την υποχρέωση διάθεσης του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου για τις ανάγκες των απόρων Λαρισαίων.

Και ο Δήμος Δράμας ξεκινά ανάλογο πρόγραμμα κοινωνικών λαχανόκηπων. Το ίδιο κάνει και ο δήμος Τρικάλων.

Κοινωνικός λαχανόκηπος θα γίνει και κοντά στο Βόλο, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το εγχείρημα μιμούνται πλέον και στην Έδεσσα στη Μυτιλήνη και Τρίπολη.

Κοινωνικός λαχανόκηπος λειτουργεί πλέον και στο Δήμο Αμαρουσίου.

Καθώς και ο δήμος Αλεξανδρούπολης όπως βλέπετε στο παρακάτω video. 27 στρέμματα τα οποία θα εκμεταλλεύονται 272 συνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι.




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου