Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικοί λαχανόκηποι

Η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν το δικό τους βιολογικό λαχανόκηπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Η σχολή παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, καθώς και νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τ.μ., με ένα συμβολικό, ενοίκιο 120 ευρώ το χρόνο, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων.

Σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση.

Στην Αμερική και τον Καναδά αυτό το σύστημα εφαρμόζεται από το 1970. American Community Gardening Association

Στο Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στο Κτήμα Συγγρού στην Κηφισιά εδώ και δυο χρόνια γίνονται σεμινάρια επιμόρφωσης σε αγροτικές δραστηριότητες. Σύντομα θα φτιαχτούν και κοινωνικοί λαχανόκηποι.


Στη Λάρισα:
Παρόμοιο πρόγραμμα πάντα για βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζει και ο δήμος Λάρισας, σε άνεργους δικαιούχους στην αρχή και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων από συνταξιούχους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

ο Δημοτικός Λαχανόκηπος Λάρισας έχει χωροθετηθεί στη συνοικία της Νέας Πολιτείας και καλύπτει έκταση 20 στρεμμάτων, η οποία μετά την περίφραξή της χωρίστηκε σε τεμάχια των 50 τ.μ το καθένα. Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει δωρεάν διετή παραχώρηση των τεμαχίων για δύο χρόνια, με την υποχρέωση διάθεσης του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου για τις ανάγκες των απόρων Λαρισαίων.

Και ο Δήμος Δράμας ξεκινά ανάλογο πρόγραμμα κοινωνικών λαχανόκηπων. Το ίδιο κάνει και ο δήμος Τρικάλων.

Κοινωνικός λαχανόκηπος θα γίνει και κοντά στο Βόλο, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το εγχείρημα μιμούνται πλέον και στην Έδεσσα στη Μυτιλήνη και Τρίπολη.

Κοινωνικός λαχανόκηπος λειτουργεί πλέον και στο Δήμο Αμαρουσίου.

Καθώς και ο δήμος Αλεξανδρούπολης όπως βλέπετε στο παρακάτω video. 27 στρέμματα τα οποία θα εκμεταλλεύονται 272 συνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι.
.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…