28 Μαρ 2012

Το αεροπλανοφόρο USS Enterprise στο Φάληρο

Βγαίνοντας το πρωί από το σπίτι μου με περίμενε μια έκπληξη στη Λ. Ποσειδώνος, αγκυροβολημένο έξω από τον κυματοθραύστη του Τροκαντερό βρισκόταν το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του κόσμου το USS Enterprise. Μια κινητή πολιτεία με το κατάστρωμα γεμάτο αεροπλάνα και ελικόπτερα, με άφησε άφωνο.


Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο μετά από τριήμερη παραμονή στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Περσικό Κόλπο για να παροπλιστεί στη συνέχεια, μετά 50 και πλέον χρόνια δράσης.

Μιλάμε για ένα θρύλο του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετείχε σε πασίγνωστες ταινίες του Χόλιγουντ και ντοκιμαντέρ, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ. Το αεροπλανοφόρο Enterprise διαθέτει 8 πυρηνικούς κινητήρες και είναι το μακρύτερο πλοίο στο κόσμο.

Το Εντερπράιζ που καθελκύστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1960, έχει λάβει μέρος στην κρίση του κόλπου των Χοίρων της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, στο πόλεμο του Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Είναι το 6ο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με αυτό το όνομα, το πρώτο ήταν ιστιοφόρο που πολέμησε στο πόλεμο της ανεξαρτησίας και το 5ο αεροπλανοφόρο που χάθηκε στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο..... Ας μη ξεχνάμε και το αστρόπλοιο USS Enterprise από τη σειρά ταινιών και τηλεοπτικών σειρών Star Trek.



Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου