1 Απρ 2012

Σε 24 Ώρες δημιουργούν, σκηνοθετούν και παίζουν ένα θεατρικό έργο (The 24 hour Plays)

Το γνωστό από το Broadway της Νέας Υόρκης «The 24 Hour Plays» θα πραγματοποιηθεί, φέτος, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 3 και 10 Απριλίου.

Από το επίσημο site The 24 hr. Plays


Στο 24 Hour Plays οι συγγραφείς πρέπει να γράψουν και οι υπόλοιποι συντελεστές να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, ακόμα και μονόπρακτο των 15-20 λεπτών, μέσα σε 24 ώρες.

Η μαραθώνια διαδικασία αρχίζει το βράδυ της προηγουμένης. Δηλαδή τη Δευτέρα 2 Απριλίου και τη Δευτέρα 9 Απριλίου, από τις 21:00 ως τις 22:00 θα γίνει στο θέατρο Καρέζη η συνάντηση όλων των συντελεστών, που θα λάβουν μέρος. Κάθε ηθοποιός θα έχει φέρει ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι, οι συγγραφείς θα επιλέξουν τους ηθοποιούς ανάλογα με την έμπνευση τις στιγμής και θα γράψουν το θεατρικό έργο τους βασιζόμενοι στον ηθοποιό που διάλεξαν. Από εδώ και πέρα οι χρόνοι είναι καταιγιστικοί…

Πως λειτουργεί το 24 ώρες


Μέχρι τις 6 το πρωί πρέπει να έχουν παραδοθεί τα κειμένα. Οι σκηνοθέτες διαβάζουν κι επιλέγουν κείμενο. Οι 6 ομάδες είναι έτοιμες κι έχουν 9 ώρες για να μάθουν το έργο, να το στήσουν, και να κάνουν τις όποιες πρόβες προλαβαίνουν. Ο χρόνος πιέζει και το ρολόι κυλά αντίστροφα μέχρι το βράδυ στις 21.00 που οι πόρτες ανοίγουν για το κοινό και η παράσταση αρχίζει!

"Τον Οκτώβριο του 1995, η πρώτη παραγωγή του 24 Hour Plays πραγματοποιήθηκε στην Lower East Side του Μανχάταν. Εμπνευσμένο από το κόμικς "24 hours" του Scott McCloud, η δημιουργός Τίνα Φάλον προόριζε το έργο ως ένα one-time only event."

Το προσπάθησαν με επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ πολλοί γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι: Τζούλιαν Μουρ, Τζένιφερ Ανιστον, Aστον Κούτσερ, Ντέμι Μουρ, Σιένα Μίλερ, Σίνθια Νίξον, Βινς Βον, Τζος Χάρτνετ, Κέβιν Σπέισι, Μπέντζαμιν Μπρατ κτλ

Συμμετέχουν
Οι συγγραφείς: Μανίνα Ζουμπουλάκη, Γιάννης Καλαβριανός, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ελένη Ράντου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Χρύσα Σπηλιώτη, Μισέλ Φάις, Ανδρέας Φλουράκης, Θανάσης Χειμωνάς.

Οι σκηνοθέτες: Μπουγιάρ Αλιμάνι, Κώστας Γάκης, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Νικαίτη Κοντούρη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Μόσχος, Κατερίνα Μπερδέκα, Ένκε Φεζολάρι.

Οι ηθοποιοί: Θοδωρής Αθερίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Ελένη Βεργέτη, Βίκυ Βολιώτη, Τζένη Θεωνά, Μarlene Kaminsky, Φαίδων Καστρής, Τάσος Νούσιας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Βασιλική Τρουφάκου κ.ά..


Update:
6 θεατρικοί συγγραφείς, 6 σκηνοθέτες και 19 ηθοποιοί καταχειροκροτήθηκαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3/4, υπό τους ήχους ενός αραβικού τραγουδιού.

Ελένη Ράντου, Μισέλ Φάις, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Δημήτρης Γκενεράλης,, Σάρα Γανωτή, Νίκος Σταυρακούδης, Ανδρέας Φλουράκης,, κατάφεραν να γράψουν μέσα σε 8-10 σελίδες ο καθένας (1.600 λέξεις) μέσα σε λίγες ώρες. Και οι Κώστας Γάκης, Ενκε Φεζολάρι, Ελένη Αγγελοπούλου και Θανάσης Τότσικας, Σίμος Κακάλας, Νικαίτη Κοντούρη και Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνοθέτησαν τα κείμενα. Η Θεοφανία Παπαθωμά, ο Χάρης Ασημακόπουλος,η Μαρία Καλλιμάνη, ο Νίκος Ορφανός, ο Τάσος Πυργιέρης, η Αμαλία Αρσένη και η Ελενα Μαυρίδου ήταν μερικοί από τους 19 ηθοποιούς που έπαιξαν τους ρόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου