3 Απρ 2012

Σίφνος, το στολίδι του Αιγαίου.


Το περιοδικό National Geographic περιλαμβάνει την Σίφνο στο Τοπ 10 των νησιών που χαρακτηρίζει σαν "Κουκίδες στον ωκεανό που δύσκολα διακρίνονται στο χάρτη. Αν όμως βρεθείτε εκεί, θα νιώσετε ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στη γη".

Journeys of a Lifetime: 500 of the Word's Greatest Trips [Hardcover]

Το Forbes την κατατάσσει στους καλύτερους Ελληνικούς προορισμούς για ήσυχες διακοπές.

Η Σίφνος διασχίζεται από τέσσερις παράλληλες οροσειρές με κυριότερες κορυφές του Προφήτη Ηλία (682 μ.), στο κέντρο, και του Αγ. Συμεών (463 μ.) στα βόρεια.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή(2011) οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 2.570.

Πρωτεύουσα της Σίφνου είναι η Απολλωνία (Σταυρί) λάτρευαν τον Απόλλωνα οι Σιφναίοι κατά την αρχαιότητα και το όνομα Σταυρί από το σταυροδρόμι που υπάρχει στην περιοχή.

Το λιμάνι βρίσκεται στις Καμάρες 6,5 Km από την Απολλωνία και είναι ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού.

Το Βαθύ (φώτο) στο δυτικό άκρο του νησιού με τις μεγαλύτερες αμμουδιές και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών του 16ου αιώνα είναι από τους ομορφότερους οικισμούς της Σίφνου.

Το Κάστρο παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου. Από τους γραφικότερους, ομορφότερους προορισμούς. Εκεί θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και πολλούς άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Άλλοι οικισμοί Καταβατή, Φάρος, Χρυσοπηγή, Αρτεμώνας, Εξάμπελα, Πλατύ Γυαλός, Κάτω Πετάλι, Χερρόνησος κ.α.

Εντύπωση κάνουν τα γραφικά κατάλευκα Μοναστήρια και ξωκλήσια του νησιού, όπως το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, η Παναγιά του Τόσου Νερού, ο Αϊ Γιάννης του Μαύρου Χωριού, ο Ταξιάρχης της Σκάφης.


Η Σίφνος διαθέτει ελικοδρόμιο στην περιοχή Θόλος στα Νοτιο-Ανατολικά του νησιού.

Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έχει χαρακτηριστεί το νησί της Σίφνου από άκρη σε άκρη.
Για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Σίφνου, μια σημαντική έκταση 20.000 περίπου στρεμμάτων, στο βουνό του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο Μοναστήρι, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικών προστατευμένων περιοχών NATURA 2000. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί 19 σπάνια, ενδημικά κυρίως, είδη φυτών και ζώων, ενώ παράλληλα σε αυτήν έχει καταγραφεί η παρουσία 39 ειδών πτηνών.

Στην αρχαία Ελλάδα η Σίφνος ήταν γνωστή για τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου καθώς και τα λατομεία της που έβγαζαν το Σιφνέικο μάρμαρο.

Η Σίφνος είναι γνωστή και για την υπέροχη κουζίνα της. Είναι μάλιστα πατρίδα του διάσημου για τις συνταγές του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Εδω θα βρήτε τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού.




Η επίσημη τουριστική πύλη του Δήμου Σίφνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου