19 Απρ 2012

Θολωτό μουσείο κόσμημα στη Θράκη

mikri-doxipara-amaxaΠέντε άμαξες, δεκαπέντε άλογα και τέσσερις καύσεις, περιλαμβάνει το εντυπωσιακό ταφικό σύνολο που έχει έρθει στο φως στη Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη της Θράκης.

Στα 231 ανέρχονται τα μεταλλικά αντικείμενα σιδερένια, χάλκινα και επάργυρα, τμήματα των αμαξιών που βρέθηκαν το 2002 από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο.

Γύρω στις αρχές του 2ου αιώνα μ. Χ. χρονολογείται το σπουδαίο εύρημα που θα εκτεθεί στο νέο μουσείο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Μάλιστα για να προστατευτούν τα ευρήματα, για τους σκελετούς των πέντε αμαξών έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντιγράφων από πλεξιγκλάς, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα πρωτότυπα εξαρτήματα.

mikri-doxipara-tafos

Το μουσείο θα έχει τη μορφή θολωτού κελύφους, έκτασης περίπου 1.700 τετραγωνικών μέτρων, και θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, στα πρότυπα του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών. Η Μικρή Δοξιπάρα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συνοριακό τρίγωνο, Ελλάδος, Τουρκίας, Βουλγαρίας, δυτικά της Ορεστιάδας κοντά στο χωριό Κυπρίνος.

Το έργο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ήδη ετοιμάζεται η μελέτη για το κέλυφος ώστε ώς τις αρχές του καλοκαιριού να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.


Πηγή, archaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου