20 Απρ 2012

Η ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, ταινία με τη Κατρίν Ντενέβ

"Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι" είναι μια νεα ταινία σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, με θέμα το βίο και την πολιτεία του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος ξεκίνησε ως πειρατής από τα Ψαρά και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες και εθνικούς ευεργέτες.

Το πραγματικό επώνυμο του Βαρβάκη είναι Λεοντής, μα οι Ψαριανοί λόγο του ότι τα μάτια του ήταν μεγάλα και διαπεραστικά όπως τα μάτια ενός είδος γερακιού που ζει στα νησιά του Αιγαίου και ονομάζεται βαρβάκι (Ιέραξ ο οξύπτερος), του έδωσαν αυτό το ψευδώνυμο.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης ο οποίος έκανε τεράστια περιουσία από το εμπόριο χαβιαριού, πρόσφερε πάρα πολλά στον Αγώνα πριν και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Βαρβάκης με έξοδα δικά του εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους.

Είχε δώσει εν τω μεταξύ μέρος από την τεράστια περιουσία του για κοινωφελή έργα στη Ρωσία (νοσοκομεία, γέφυρες, διώρυγες) επίσης χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου στη Σινασό.

Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλο βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του. Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.


Η Κατρίν Ντενέβ (Catherine Deneuve) υποδύεται την Αικατερίνη τη Μεγάλη της Ρωσίας στη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή . Στο ρόλο του Βαρβάκη, ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ.

Στη ταινία  "Ο θεός αγαπά το χαβιάρι" παίζουν οι:  John Cleese,  Evgeny Stychkin,  Olga Sutulova, Juan Diego Bottο, Nick Ashdon.

 Παίζουν και οι Έλληνες ηθοποιοί:  Λάκης Λαζόπουλος,  Ακης Σακελλαρίου,  Παύλος Κοντογιαννίδης και  Χριστόφορος Παπακαλιάτης .

 Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Άρης Σταύρου, τα σκηνικά ο Νίκος Πετρόπουλος και  τα κοστούμια η Ισπανίδα Lala Huete


 Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες

βίντεο απο τα γυρίσματα της ταινίας από Reuters







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου