26 Απρ 2012

Γύθειο, η Γη των θεών

Το Γύθειο βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο, στο Νομό Λακωνίας, 42 χλμ. νότια της Σπάρτης, αριθμεί σήμερα περίπου 5.000 κατοίκους, αποτελεί την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λακωνίας και είναι η πρωτεύουσα της ξακουστής Μάνης.

 Με το που φτάνει κάποιος στο Γύθειο και στο γραφικό του λιμάνι το πρώτο που παρατηρεί είναι τα νεοκλασικά σπίτια που είναι σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού του αρχαίου Λαρυσίου όρους, που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους Κούμαρος.


 Το λιμάνι είναι γεμάτο από ψαροκάικα και παντού βλέπεις απλωμένα δίχτυα και ψαράδες που είτε μπαλώνουν τα δίχτυα τους είτε ξεψαρώνουν και μεταφέρουν τα γεμάτα με κάθε είδους ψάρια τελάρα. Είναι παράδεισος για όσους λατρεύουν το ψάρεμα. Με καλάμι, πεταχτάρι, ψαροντούφεκο η όποιον άλλο τρόπο η ψαριά είναι σίγουρη.

 Στη νότια άκρη του Γυθείου η στεριά ενώνεται μέσω μιας προβλήτας με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκεται  ο πύργος του μπέη της Μάνης Τζαννετάκη Γρηγοράκη που λειτουργεί σήμερα ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης. Στο Μαραθονήσι βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου καθώς και ένας οκταγωνικός φάρος του 1873 με ύψος 22 μέτρα.



 Ο Παυσανίας ως ετυμολογία του ονόματος παρουσιάζει στα «Λακωνικά» του την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε "Γη των θεών". Μετά από ένα μεγάλο σεισμό το 400πχ μεγάλο τμήμα της πόλης βυθίστηκε στη θάλασσα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη βυθισμένη πολιτεία φυλάσσονται στο δημαρχείο ή βρίσκονται αφημένα σε κάποια οικόπεδα της πόλης.


Σύμφωνα με ένα αρχαίο θρύλο ο Πάρις πέρασε στο Γύθειο την πρώτη του νύχτα με την Ωραία Ελένη ύστερα από την αρπαγή της, και συγκεκριμένα στο νησάκι Κρανάη που πήρε αυτό το όνομα γιατί ο Πάρις φεύγοντας ξέχασε το κράνος του.

Στο βόρειο μέρος του Γυθείου, κοντά στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το αρχαίο θέατρο που έφερε στο φως με τις ανασκαφές του ο Ανδρέας Σκιάς το 1891, σύμφωνα με το μυθολογία χτίστηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής όπου κατα την διάρκεια του καλοκαιριού παίζονται αρχαία θεατρικά έργα.

 Η καλύτερη παραλία βρίσκεται στο Μαυροβούνι μια τεράστια αμμουδιά που διαθέτει ταβερνάκια μπροστά στο κύμα αλλά και κάθε είδους κατάλυμα καθώς και οργανωμένο camping.

 Εδώ θα βρήτε όλα τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν και Κάμπινγκ στο Γύθειο και τα γειτονικά χωριά (με τηλέφωνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου