Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κανάλι Ιστάνμπουλ σε 6 χρόνια μετατρέπει την Πόλη σε νησί.

Το λεγόμενο "Τρελό Πρότζεκτ", δηλαδή η δημιουργία ενός "δεύτερου Βοσπόρου" τεχνητά, με την ονομασία Κανάλι Ιστανμπουλ, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης θα ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια σύμφωνα με δημοσίευμα από την Απογευματινή της Πόλης. Έτσι θα έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά μια Πόλη-νησί μεταξύ των δυο ηπείρων με σύνορα τη Μαύρη θάλασσα, το Βόσπορο, την θάλασσα Μαρμαρά και το κανάλι.


Project Κανάλι Ιστανμπουλ(source)


Σκοπός του έργου φέρεται ότι είναι η προστασία του Βοσπόρου. Πράγματι υπάρχει θέμα εκεί με την τρομερή κίνηση ιδιαίτερα πετρελαιοφόρων τάνκερ. 1 στα 5 πλοία που περνάν τα στενά μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά και μια καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θυμάμαι προσωπικά το τάνκερ που καιγόταν για μέρες(ή ήταν μήνες;).

Εκτός του ότι κάθε τάνκερ χάνει λεφτά με τη μεγάλη αναμονή, παρουσιάζονται και καθημερινά βλάβες σε αυτά.

Πάντως ένα θέμα που συζητιέται στη γείτονα, κι όχι μόνο, είναι η Συνθήκη Montreux για τα Στενά.

Η Σύμβαση του Μοντρέ Αναφορικά με το καθεστώς των Στενών ήταν μια συμφωνία του 1936 που δίνει τον έλεγχο στην Τουρκία των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων.

Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των μη στρατιωτικών πλοίων σε καιρό ειρήνης. Περιορίζει όμως τη διέλευση των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε χώρες του Ευξείνου Πόντου.

Η συζήτηση ορισμένων κύκλων στην Τουρκία ήταν αν το νέο κανάλι θα ενταχθεί ή όχι στη συνθήκη Montreux.

Επίσης είναι φανερό, αν αναλογιστεί κανείς και τις αντιδράσεις που προκαλεί το άλλο πρότζεκτ, η κατασκευή 3ης γέφυρας στο Βόσπορο, για τις οποίες γράψαμε, ότι τέτοιου μεγέθους έργο κοντά στο Τέρκος  θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Βίντεο του καναλιού:


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…