26 Ιουν 2012

Δημοπρατήθηκαν επιστολές του Καποδίστρια

37 επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίες απευθυνόταν στον στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο κατά την περίοδο 1828-1830.

Ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος μέλος της φιλικής εταιρίας είχε έρθει στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου. Το 1828 διορίστηκε από τον Καποδίστρια μέλος της οικονομικής επιτροπής και στάλθηκε στη Μάλτα, απ' όπου και αγόρασε από τους Ιππότες της Μάλτας τα μηχανήματα του πρώτου νομισματοκοπείου, με τα οποία κόπηκαν στην Αίγινα τα πρώτα ελληνικά νομίσματα του Φοίνικα.

Την εποχή της αντιβασιλείας του Όθωνα, συκοφαντήθηκε από τους εχθρούς του για διαφθορά τόσο κατά τη ναυπήγηση των πλοίων όσο και κατά την αγορά του νομισματοκοπείου. Εκ της συκοφαντίας εκείνης καταδικάστηκε τελικά να επιστρέψει 174.000 δραχμές. Η καταδίκη αυτή τον εξανάγκασε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου μετά την επανάληψη της δίκης αποκαταστάθηκε πλήρως.

Το 1857 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής. Το σπίτι του βρισκόταν στο μέρος που είναι σήμερα η Παλαιά Βουλή.

Οι επιστολές που αναφερόταν στη προσπάθεια του Καποδίστρια να βάλει σε τάξη το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, πουλήθηκαν στο ποσό των 26.000 ευρώ.

Τη δημοπρασία έκανε ο οίκος δημοπρασιών Βέργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου