7 Οκτ 2012

Έκθεση Ρωμιών Δημοσιογράφων και Εκδοτών στην Ιστορία της Πόλης μέχρι 11/10

Η "Έκθεση Ρωμιών Δημοσιογράφων και Εκδοτών στην Ιστορία της Πόλης (1830-1914)" συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012. Η έκθεση διοργανώνεται από το Σωματείο Δημοσιογράφων της Τουρκίας και την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και παραβρέθηκε στα εγκαίνια και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η έκθεση γίνεται στο Μουσείο Τύπου της Πόλης.


View Larger Map



Ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω., κ. Νικόλαος Ουζούνογλου στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση έχει ως στόχο να κάνει γνωστή την ιστορία του ελληνικού Τύπου που ξεκίνησε πριν από δύο αιώνες, και διήρκεισε μια περίοδο ενός αιώνα στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από τον Πατριάρχη. 





Πλούσιο σε εικόνες και πληροφορίες βιβλιάριο σε μορφή pdf για το περιεχόμενο της έκθεσης μπορείτε να βρείτε εδώ(κι ενδεχομένως αλλού στο ίντερνετ). Δυστυχώς στα τούρκικα.

Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στην Οθωμανική αυτοκρατορία λοιπόν ήταν, σύμφωνα με το βιβλιάριο, "Ο Φίλος των Νέων" που εκδόθηκε το 1831 στη Σμύρνη. Η πρώτη ελληνική έκδοση στην Πόλη ήταν το περιοδικό "Η Μέλισσα του Βοσπόρου"(1833) ενώ η πρώτη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης ήταν "Ο Τηλέγραφος του Βοσπόρου"(1843).

Το 1876 υπήρχαν 9 Ρωμαίικες εφημερίδες. Τα θέματα ήταν ποικίλα και γλώσσες έκδοσης ελληνικά, ελληνικά-τούρκικα, πολύγλωσσα και καραμανλίδικα.

Πολλές φορές στους Έλληνες εκδότες και δημοσιογράφους, όπως και στους άλλους άλλωστε, επιβληθήκαν χρηματικά πρόστιμα, φυλάκιση, εξορία, προσωρινό κλείσιμο εφημερίδων κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου