Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκθεση Ρωμιών Δημοσιογράφων και Εκδοτών στην Ιστορία της Πόλης μέχρι 11/10

Η "Έκθεση Ρωμιών Δημοσιογράφων και Εκδοτών στην Ιστορία της Πόλης (1830-1914)" συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012. Η έκθεση διοργανώνεται από το Σωματείο Δημοσιογράφων της Τουρκίας και την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και παραβρέθηκε στα εγκαίνια και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η έκθεση γίνεται στο Μουσείο Τύπου της Πόλης.


View Larger MapΟ Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω., κ. Νικόλαος Ουζούνογλου στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση έχει ως στόχο να κάνει γνωστή την ιστορία του ελληνικού Τύπου που ξεκίνησε πριν από δύο αιώνες, και διήρκεισε μια περίοδο ενός αιώνα στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από τον Πατριάρχη. 

Πλούσιο σε εικόνες και πληροφορίες βιβλιάριο σε μορφή pdf για το περιεχόμενο της έκθεσης μπορείτε να βρείτε εδώ(κι ενδεχομένως αλλού στο ίντερνετ). Δυστυχώς στα τούρκικα.

Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στην Οθωμανική αυτοκρατορία λοιπόν ήταν, σύμφωνα με το βιβλιάριο, "Ο Φίλος των Νέων" που εκδόθηκε το 1831 στη Σμύρνη. Η πρώτη ελληνική έκδοση στην Πόλη ήταν το περιοδικό "Η Μέλισσα του Βοσπόρου"(1833) ενώ η πρώτη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης ήταν "Ο Τηλέγραφος του Βοσπόρου"(1843).

Το 1876 υπήρχαν 9 Ρωμαίικες εφημερίδες. Τα θέματα ήταν ποικίλα και γλώσσες έκδοσης ελληνικά, ελληνικά-τούρκικα, πολύγλωσσα και καραμανλίδικα.

Πολλές φορές στους Έλληνες εκδότες και δημοσιογράφους, όπως και στους άλλους άλλωστε, επιβληθήκαν χρηματικά πρόστιμα, φυλάκιση, εξορία, προσωρινό κλείσιμο εφημερίδων κλπ.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…