Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά και το Καλογερικό γεφύρι

Έχουμε πει πολλές φορές για τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, βέβαια σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά τέτοια γεφύρια αλλά τα πιο περίτεχνα βρίσκονται στην Ήπειρο. Για δυο γεφύρια του νομού Ιωαννίνων θα μιλήσουμε τώρα.

Ένα πολύ όμορφο γεφύρι ενώνει τις δύο όχθες του Ζαγορίτικου, στην περιοχή κοντά στους Μηλιωτάδες, το γεφύρι του Καμπέρ Αγά.

 Όπως συνήθιζαν έδιναν στο γεφύρι το όνομα αυτού που χρηματοδότησε τη κατασκευή του και όπως καταλαβαίνεται αυτό κατασκευάστηκε με χρηματα του Καμπέρ Αγά.

Γεφύρι του Καμπέρ Αγά.


Το γεφύρι του Καμπέραγα είναι δίτοξο με μια μικρή και μια μεγάλη καμάρα και οι κτίστες του είναι άγνωστοι. Εντάσσεται στο οδικό δίκτυο  από το ανατολικό Ζαγόρι προς Ιωάννινα και είναι σε καλή κατάσταση παρά το ότι δεν έχει ποτέ καταγραφεί οποιαδήποτε επισκευή του.

Σας έχουμε πει πως οι κυνηγοί θησαυρών πιστεύουν πως τα γεφύρια είναι κρυψώνες των Οθωμανών και διάφορων πειρατών του παρελθόντος, που έχουν κρύψει το χρυσάφι τους έτσι πολλά από αυτά έχουν σκαφτεί τριγύρω. Στη περίπτωση αυτή έκαναν ζημιά και στο γεφύρι. 


Καλογερικό ή Πλακίδα


Ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι με εντυπωσιακή συμμετρία, είναι το Καλογερικό ή γεφύρι του Πλακίδα.

Το όνομα το πήρε από τον καλόγερο Σεραφείμ από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, πλήρωσε 20.000 γρόσια και με την φροντίδα του κτίστηκε το 1814. Το 1865 όταν το γεφύρι έπαθε σοβαρές ζημιές, ο Αλέξης Πλακίδας από το Κουκούλι φρόντισε για την επισκευή του. Το 1912 ήρθε η σειρά του Ευγένιου Πλακίδα να φροντίσει για την επισκευή του.

Καλογερικό ή Πλακίδα β'


Το Καλογερικό ενώνει τις όχθες του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Κήποι.

Στην ίδια θέση προϋπήρχε ξύλινο γεφύρι, φτιαγμένο από το Νεγαδιώτη  Ζώτο Ρούση, το  18ο αιώνα ο οποίος δαπάνησε 8.000 γρόσια για να το φτιάξει.

Το γεφύρι που είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχει μήκος 56μ. και πλάτος  3,15 μέτρα.


Το γεφύρι της Προμόριτσας.

Το γεφύρι της Πορτίτσας.

Το γεφύρι της Πλάκας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…