27 Δεκ 2012

Το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά και το Καλογερικό γεφύρι

Έχουμε πει πολλές φορές για τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, βέβαια σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά τέτοια γεφύρια αλλά τα πιο περίτεχνα βρίσκονται στην Ήπειρο. Για δυο γεφύρια του νομού Ιωαννίνων θα μιλήσουμε τώρα.

Ένα πολύ όμορφο γεφύρι ενώνει τις δύο όχθες του Ζαγορίτικου, στην περιοχή κοντά στους Μηλιωτάδες, το γεφύρι του Καμπέρ Αγά.

 Όπως συνήθιζαν έδιναν στο γεφύρι το όνομα αυτού που χρηματοδότησε τη κατασκευή του και όπως καταλαβαίνεται αυτό κατασκευάστηκε με χρηματα του Καμπέρ Αγά.

Γεφύρι του Καμπέρ Αγά.


Το γεφύρι του Καμπέραγα είναι δίτοξο με μια μικρή και μια μεγάλη καμάρα και οι κτίστες του είναι άγνωστοι. Εντάσσεται στο οδικό δίκτυο  από το ανατολικό Ζαγόρι προς Ιωάννινα και είναι σε καλή κατάσταση παρά το ότι δεν έχει ποτέ καταγραφεί οποιαδήποτε επισκευή του.

Σας έχουμε πει πως οι κυνηγοί θησαυρών πιστεύουν πως τα γεφύρια είναι κρυψώνες των Οθωμανών και διάφορων πειρατών του παρελθόντος, που έχουν κρύψει το χρυσάφι τους έτσι πολλά από αυτά έχουν σκαφτεί τριγύρω. Στη περίπτωση αυτή έκαναν ζημιά και στο γεφύρι. 


Καλογερικό ή Πλακίδα


Ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι με εντυπωσιακή συμμετρία, είναι το Καλογερικό ή γεφύρι του Πλακίδα.

Το όνομα το πήρε από τον καλόγερο Σεραφείμ από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, πλήρωσε 20.000 γρόσια και με την φροντίδα του κτίστηκε το 1814. Το 1865 όταν το γεφύρι έπαθε σοβαρές ζημιές, ο Αλέξης Πλακίδας από το Κουκούλι φρόντισε για την επισκευή του. Το 1912 ήρθε η σειρά του Ευγένιου Πλακίδα να φροντίσει για την επισκευή του.

Καλογερικό ή Πλακίδα β'


Το Καλογερικό ενώνει τις όχθες του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Κήποι.

Στην ίδια θέση προϋπήρχε ξύλινο γεφύρι, φτιαγμένο από το Νεγαδιώτη  Ζώτο Ρούση, το  18ο αιώνα ο οποίος δαπάνησε 8.000 γρόσια για να το φτιάξει.

Το γεφύρι που είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχει μήκος 56μ. και πλάτος  3,15 μέτρα.


Το γεφύρι της Προμόριτσας.

Το γεφύρι της Πορτίτσας.

Το γεφύρι της Πλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου