29 Ιουν 2012

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση: Διακοπή αναλογικού σήματος καναλιών από Υμηττό

Στις 3 το πρωί 20 Ιουλίου 2012 με το πρώτο switch-off, διακόπτονται οριστικά οι εκπομπές με αναλογικό σήμα από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» των καναλιών  ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR.  Τα κρατικά κανάλια ΕΤ1, NET και ΕΤ3 διακόπτουν τις αναλογικές εκπομπές από Υμηττό μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, δηλαδή στις 17 Αυγούστου.


Οριστική διακοπή αναλογικών εκπομπών από Υμηττό
Οριστική διακοπή αναλογικών εκπομπών από Υμηττό

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενημέρωση για επισκέπτες - αναγνώστες, Ιούλιος 2014:
 
Διαβάστε από δω: 1η Αυγούστου β' περιοχικό switch-off. Αναλογική τέλος το 2014 σε Ελλάδα!
 
1/8/2014 αναλογική εκπομπή τέλος για:
  • Νομός Αττικής [Αγκίστρι – Αίγινα – Πόρος – Σαλαμίνα].
  • Νομός Ευβοίας [Άνδρος – Κέα – Κύθνος – Σέριφος – Σκύρος – Σύρος – Τήνος].
Απαιτούντα ενέργειες και από αυτούς που βλέπουν ψηφιακή μέχρι τώρα.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------


Οι ημερομηνίες αυτές για το σταμάτημα των αναλογικών εκπομπών των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλιας που ήδη εκπέμπουν ψηφιακά από Υμηττό όπως επίσης η τροποποίηση της ημερομηνίας παύσης αναλογικού σήματος των κρατικών τηλεοράσεων προκύπτουν από απόφαση των υπουργών ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ − ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1836, στις 11 Ιουνίου 2012(pdf αρχείο).

Τι πρέπει να κάνω για να πιάνω τα ψηφιακά κανάλια στην Αττική από Υμηττό

Υπάρχουν δυο λύσεις για τον γενικό πλυθησμό;
  1. Ενα κουτάκι, ψηφιακός δέκτης αποκωδικοποιητής mpeg4 40-50 ευρώ και πάνω για την παλιά αναλογική τηλεόραση.
  2. ή ψηφιακή τηλεόραση LED, LCD ή PLASMA κλπ με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη αποκωδικοποιητή mpeg4
  3. Κεραία, εξωτερική κατά προτίμηση, που βλέπει προς Υμηττό

Τι έγιναν τα novacinema 1, novasports 1 επίγεια ψηφιακά;

Θα πρέπει να τονίσω ότι υπήρχαν κάποτε ψηφιακά επίγεια κανάλια της NOVA(2, το novacinema 1 και novasports 1 επίγεια ψηφιακά, και καταργήθηκαν (διαβάστε, 2014)) συν τα υπόλοιπα ψηφιακά που αναφέραμε πριν να προσφέρονται από την εταιρία έναντι κάποιου ποσού το μήνα με ειδικό όμως αποκωδικοποιητή που δίνουν.


Για περισσότερες πληροφορίες για τις ψηφιακές εκπομπές στην Ελλάδα ανατρέξτε στο παλαιότερο άρθρο μου. Διαβάστε επίσης για το νέο κανάλι Euronews στα ελληνικά με ελληνικό πρόγραμμα.

27 Ιουν 2012

Η Γαύδος και η Γαυδοπούλα

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας μα και της Ευρώπης ταυτόχρονα.

Η Γαύδος (Κλαύδη) και το μικρότερο νησί η Γαυδοπούλα βρίσκονται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων, στο νομό Χανίων και η έκτασή του είναι 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει πληθυσμό 98 κατοίκους.

Οι τουριστικές υπηρεσίες στο νησί είναι υποτυπώδεις, παρόλα αυτά το καλοκαίρι, το σύνολο των ανθρώπων στο νησί μπορεί να ξεπεράσει και τους 3.500, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατασκηνωτές οι οποίοι απολαμβάνουν το θαυμάσιο φυσικό τοπίο με τα αρώματα του πεύκου και της ρίγανης και την υπέροχη θάλασσα.

Το λιμάνι της Γαύδου στο οποίο φτάνει το καραβάκι από την Χώρα Σφακίων και την Παλαιόχωρα, ονομάζετε Καραβές, ενώ υπάρχουν 5 συνολικά οικισμοί. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί με 24 κατοίκους. Το νοτιότερο κατοικημένο χωριό, ονομάζεται Βατσιανά, με πληθυσμό 23 κατοίκων. Άλλα χωριά, Άμπελος, Φώκια.

Το νησάκι Γαυδοπούλα έχει 3 μόνο κατοίκους.

Αξιοσημείωτο για το πόσο μικρή είναι η κοινωνία της Γαύδου είναι το ότι ο Δήμαρχος του νησιού, εκτός από τα καθήκοντά του εκτελεί και χρέη οδηγού του μοναδικού λεωφορείου του Δήμου, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες μεταφέρει τους επισκέπτες από το λιμάνι.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού είναι ο παλιός φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1880, το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή, οι λαξευτοί τάφοι στα Λαυρακά και ο περίφημος «θρόνος» στην Τρυπητή, 8 km ποδαρόδρομος, η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν.

Πολλοί πιστεύουν πως η Γαύδος είναι η Ομηρική Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο.

Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εξορίστηκαν στη Γαύδο, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ηγετικών μελών του Κομμουνιστικού κόμματος, όπως ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης.



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Wikipedia

26 Ιουν 2012

Δημοπρατήθηκαν επιστολές του Καποδίστρια

37 επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίες απευθυνόταν στον στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο κατά την περίοδο 1828-1830.

Ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος μέλος της φιλικής εταιρίας είχε έρθει στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου. Το 1828 διορίστηκε από τον Καποδίστρια μέλος της οικονομικής επιτροπής και στάλθηκε στη Μάλτα, απ' όπου και αγόρασε από τους Ιππότες της Μάλτας τα μηχανήματα του πρώτου νομισματοκοπείου, με τα οποία κόπηκαν στην Αίγινα τα πρώτα ελληνικά νομίσματα του Φοίνικα.

Την εποχή της αντιβασιλείας του Όθωνα, συκοφαντήθηκε από τους εχθρούς του για διαφθορά τόσο κατά τη ναυπήγηση των πλοίων όσο και κατά την αγορά του νομισματοκοπείου. Εκ της συκοφαντίας εκείνης καταδικάστηκε τελικά να επιστρέψει 174.000 δραχμές. Η καταδίκη αυτή τον εξανάγκασε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου μετά την επανάληψη της δίκης αποκαταστάθηκε πλήρως.

Το 1857 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής. Το σπίτι του βρισκόταν στο μέρος που είναι σήμερα η Παλαιά Βουλή.

Οι επιστολές που αναφερόταν στη προσπάθεια του Καποδίστρια να βάλει σε τάξη το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, πουλήθηκαν στο ποσό των 26.000 ευρώ.

Τη δημοπρασία έκανε ο οίκος δημοπρασιών Βέργος

22 Ιουν 2012

Εκδόσεις ιστός στην Κωνσταντινούπολη μετά από 50 χρόνια

Ο ρωμαίικος ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος «Ιστός» στην Κωνσταντινούπολη επαναλειτουργεί μετά από μισό αιώνα, εκδίδοντας βιβλία σχετικά με την Πολίτικη ιστορία, τον πολιτισμό και το σύγχρονο αστικό βίο.






Εκδοτικός Οίκος ιστός της Πόλης μετά από 50 χρόνια
Εκδοτικός Οίκος ιστός της Πόλης μετά από 50 χρόνια



 Συγκεκριμένα, ο «ιστός» ειδικεύεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, τα τουρκικά καθώς και σε δίγλωσσες εκδόσεις.Προφανώς είναι πολύ σημαντικό να έχουν πρόσβαση οι ανυχτόμυαλοι τούρκοι, και οι Πολίτες ανά τον κόσμο.

Ο Ιστός ιδρύθηκε το 2011 από Κωνσταντινουπολίτες και τούρκους. Ο σκοπός του είναι:
"Να συνεισφέρουν στις μελέτες για την ιστορία της πόλης, τον πολιτισμό και τη ζωή της, και να αναβιώνουν την αναστολή δεκάδες ετών εκδοτικής παράδοσης και να μην μένουν μόνο με τη νοσταλγία αλλά η συνεχιζόμενη πρακτική να υποκαταστήσει την νοσταλγία"

 και να καταστήσουν προσβάσιμα στους Τούρκους, μεταξύ άλλων, τα κλασικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας .

 Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Πολίτικου εκδοτικού οίκου Ιστός έγινε στις 4 Ιουνίου 2012 στο δημοτικό σχολείο Γαλατά, το οποίο δε λειτουργεί λόγω έλλειψης μαθητών.

Μερικά έτοιμα προς πώληση βιβλία του Ιστού Κωνσταντινούπολης(παραγγελία από άλλο οίκο online):
  • Φαχισέ Τσίκα, Θωμάς Κοροβίνης. Μαρτυρία ηλικιωμένης γυναίκας από την Κερασούντα, της Ευθαλίας, η κατατρεγμένη ζωή της από τα συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα στη Μαύρη Θάλασσα των αρχών του αιώνα. Τούρκικα.
  • Ασκητική -Salvatores Dei, Nίκος Καζαντζάκης. Η κλασική πραγματεία-μανιφέστο του Νίκου Καζαντζάκη, ταυτισμένη στο νού των περισσοτέρων με την επιτύμβια επιγραφή «δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος» Δίγλωσση έκδοση.
  • Οι Ρωμιοί της Πόλης– Το Παρόν και το Μέλλον, Σύλλογος Αποφοίτων Ζωγραφείου. Το συνέδριο «Συνάντηση στην Πόλη», τον Ιούλιο του 2006, καταγράφηκε στη συνείδηση όλων όσων συμμετείχαν σ αυτήν ως ένα ορόσημο στην πορεία της μειονότητας. Τούρκικα.

Άλλα έργα που βλέπω στη σελίδα του εκδοτικού οίκου Ιστός και μου έκαναν εντύπωση:
  • Μεταξύ Έθνους και Θρησκεύματος - η Τουρκορθόδοξη Εκκλησία, Φώτης Μπενλίσοϊ. τούρκικα.
  • Κατάλογος Κοινών Ελληνικών και Τουρκικών Λέξεων, Εκφράσεων και Παροιμιών, Ηρακλής Μήλλας. τούρκικα, ελληνικά
Video



Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί Κωνσταντινουπολίτικος διαδικτυακός ραδιοσταθμός από την εφημερίδα Ηχώ. Επίσης, προσωρινά σώθηκε η εφημερίδα μας Απογευματινή της Πόλης, γίνετε συνδρομητές θα σας έρχεται κάθε μέρα ως pdf αρχείο με email με λίγα λεφτά.



11 Ιουν 2012

Urban Survivors από τους γιατρούς χωρίς σύνορα

Μια πρωτοβουλία των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) σε συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο NOOR και την Darjeeling Productions, με την ονομασία Urban Survivors.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα η ανεξάρτητη αυτή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες και φυσικές καταστροφές, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς.

Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων - Urban Survivors, ένα multimedia project των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με θέμα τις ακραίες συνθήκες διαβίωσης σε πέντε πόλεις, όπου η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση λειτουργεί προγράμματα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 14 Ιουνίου, στις 20:30 μ.μ. στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το κοινό μπορεί να πάρει μέρος στο πρότζεκτ ανεβάζοντας τη δική του φωτογραφία στη σελίδα στο facebook.

Οδηγίες συμμετοχής

Θα ψηφιστούν οι 10 καλύτερες από τις φωτογραφίες και στους δημιουργούς τους θα δοθεί ένα T-shirt “Urban Survivors” και ένας κατάλογος της έκθεσης.


6 Ιουν 2012

Η Αίνος και η μονοήμερη εκδρομή ττου Πατριαρχείου για νέους (9/6)

Με την ευκαιρία της μονοήμερης εκδρομής στην Αίνο(Enez, Ανδριανούπολη) που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Ιουνίου, ας γνωριστούμε λίγο με τον ιστορικό τόπο αυτό. Πληροφορίες για την εκδρομή που απευθύνεται σε νέους Κωνσταντινουπολίτες και Ελλαδίτες που διαμένουν στην Πόλη στο τέλος του άρθρου.

Η Αίνος αρχικά ονομαζόταν Πολτι(υ)μβρία ή Πολτι(υ)ομβρία από το όνομα του Πόλτι(υ)ος,  βασιλιά της Θράκης και οικιστή της πόλης.Εποικίστηκε αρχικά από Αιολούς και στη συνέχεια έγινε μέλος της Α΄ Αθηναϊκής συμμαχίας.




Κατόπιν περιήλθε στην εξουσία του Φιλίππου και στη συνέχεια των στους Σελευκίδες και στους Πτολεμαίους. Το 205 π.Χ. πέρασε στους Ρωμαίους. Το 1354. η Αίνος πέρασε στα χέρια στους Γενουάτες και το 1455. η πόλη περιήλθε στην εξουσία των Οθωμανών.




 Είχε σημαντικό ρόλο λιμανιού μεταφορτώσεων.Σήμερα έχει αναπτυχθεί γεωργικά ενώ είναι γνωστή για τις αγνές παραλίες και τις γραφικές της διαδρομές.

 Η Αίνος είχε αρκετό ελληνικό πληθυσμό. Το 1918 πρέπει να είχε γύρω στα 10000 άτομα και φαίνεται ότι οι μισοί περίπου από αυτούς αυτή την περίοδο πρέπει να εξαναγκάστηκαν σε εσωτερική "μετατόπιση" στα βάθη της Ανατολίας.   Από το 1920 μέχρι το 1922 το Enez περιήλθε στην ελληνική κυριαρχία(κατοχή).


Ελληνικόν Αρρεναγωγείον Αίνου, 1910
Ελληνικόν Αρρεναγωγείον Αίνου, 1910


Αρχείο .kmz με τους οικισμούς της Αίνου. Με κλικ ανοίγει με το πρόγραμμα Google Earth αν το έχετε εγκατεστημένο. Όταν πάτε να κλείσετε το πρόγραμμα θα σας ρωτήσει αν θέλετε να αποθηκεύσετε το χάρτη στα αγαπημένα σας μέρη. Θα δείτε παρόμοια εικόνα:




Φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε και τους Χάρτες Google:





View Larger Map


Τοποθεσία 

Από τους Κήπους, με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη που απέχει 3 ώρες οδικώς, στα 25 χλμ. συναντάμε την Κεσσάνη. Απο την διασταύρωση της Κεσσάνης κατεβαίνουμε προς το Eceabat και στη συνέχεια στρίβουμε δεξιά αφού δούμε την σήμανση που λέει πως η Αίνος απέχει 45Km.






Από την Αγγελία του Πατριαρχείου στην Απογευματινή για την εκδρομή σε Enez στις 9/6
 
Ευχαρίστως γνωστοποιείται εžς τούς μαθητάς των Λυ-
κείων, φοιτητάς Πανεπιστημίων καί εργαζομένους νέους
τη™ς ομογενείας, ως καί τούς εξ Ελλάδος ενταύθα παρε-
πιδημοούντας νέους, ότι η ” Α.Θ.Παναγιότης, και πνευματικός
των πατήρ, Οžκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος,
προσκαλεί  αυτούς εžις ”ημερησίαν κδρομήν εžς τήν Αίνον
(Enez), πλησίον των Τουρκο-Eλληνικων συνόρων, τό Σάβ-
βατον, 9ην Ιουνίου .‘..
Τά λεωφορεία θά εκκινήσουν εžς τάς 08:30 π.μ. ‡από τόν
χώρον πρό τ™ης Όπερας Ταξείμ, όπου καί θά επιστρέψουν
τό Žσπέρας.
Παρακαλούνται ο πιθυμούντες νά συμμετάσχουν νά
‡ποταθούν εγκαίρως εžς τόν jπογραμματέα, Πανοσιολ.
Διάκονον κ. eωακείμ (yuakimbillis "παπάκι" gmail.com, τηλ.:
0545-8576899), — εžς τόν Ιερολογ. Διάκονον κ. Νήφωνα
(ntsimalis "παπάκι" gmail.com, τηλ.: 0542-7702921).

photos source επίσημο site Enez





 

4 Ιουν 2012

Απαγορεύονται οι αμβλώσεις στην Τουρκία, ακόμα κι αν μιλάμε για βιασμό

Θα απαγορευτούν οι αμβλώσεις με νόμο στην Τουρκία ακόμη και αν η εγκυμοσύνη προήλθε από βιασμό γράφει η Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης.


Έμβρυο 4 και 8 εβδομάδων
Έμβρυο 4 και 8 εβδομάδων


Ο υπουργός υγείας της Τουρκίας πάντως είπε ότι θα επιτρέπετε η άμβλωση στις 10 πρώτες εβδομάδες.

Πολλοί υποστηρίζουν, κι όχι άδικα, ότι έτσι θα έρθει η εποχή του "αμβλωτικού τουρισμού". Πλούσιοι θα καταφεύγουν σε χώρες που επιτρέπεται η άμβλωση.

Το θέμα των διαπληκτισμών και ενίοτε βίαιων μεταξύ φανταμενταλιστών χριστιανών και ομάδων pro choice είναι γνωστό από την Αμερική εδώ και δεκαετίες, και μάλιστα έχουν γυριστεί αμέτρητες ταινίες για το θέμα των αμβλώσεων.

Στην Τουρκία, όπως αναφέρει η Απογευματινή της πόλης, ο νόμος που επέτρεπε τις αμβλώσεις βγήκε επί χούντας Εβρέν.

Η Διεθνής Αμνηστία και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνονται ευχαριστημένοι με την προοπτική απαγόρευσης.

Να σημειωθεί ότι τώρα πρόσφατα ο επιτετραμμένος της Ευρωπαϊκής ένωσης στην Τουρκία έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι δε μπαίνετε στην Ε.Ε. με πιστωτική κάρτα, εννοώντας έχοντας εκπληρώσει μόνο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Η 100% ή ποτέ φέρεται να εννοεί.

1 Ιουν 2012

Διεθνής Διάλογοι Τέχνης στην Πόλη με ρεμπέτικο Cafe Aman

Οι τρίτοι Διαπολιτισμικοί Διάλογοι Τέχνης ξεκινάνε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με Ελληνικούς ήχους από το συγκρότημα Cafe Aman της Πόλης. Το συγκρότημα, που θα ανοίξει με συναυλία του τις δεκαήμερες εκδηλώσεις στις 21:00 όπως λένε αυτοί στις 21:30 σύμφωνα με το Πρόγραμμα στην Πλατεία Tepebasi - Buyuk sahne, θα τραγουδήσουν Ελληνικά, Τούρκικα, Αρμένικα και Σεφαραδίτικα τραγούδια. Θα χορέψει η χορευτική ομάδα "Horokos".



τρίτοι Διαπολιτισμικοί Διάλογοι Τέχνης, συναυλία Cafe Aman
τρίτοι Διαπολιτισμικοί Διάλογοι Τέχνης, συναυλία Cafe Aman




Οι Café Aman της Πόλης θα τραγουδήσουν και χορέψουν σε ρυθμούς από ρεμπέτικο μέχρι ζεϊμπέκικο, τραγούδια του 19ου αιώνα σε 4 γλώσσες, αυτοσχεδιάζοντας όπως γινόντουσαν στα cafe aman της εποχής.

Οι Cafe Aman Της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστοί και για την ερμηνεία τους των ρεμπέτικων τραγουδιών από την ταινία Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη.

Δείτε ένα βίντεο με το instrumental κομμάτι "Πολίτικο χασάπικο" του γκρουπ και των χορευτών:





Αν θυμάστε, είχαμε γράψει και για ένα άλλο γκρουπ στην Πόλη που τραγουδά ρεμπέτικα το Tatavla Keyfi.



Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν 80 εκδηλώσεις από 21 χώρες και 5 ηπείρους καθώς πέρα από συναυλίες το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, θέατρο, χορευτικές παραστάσεις κ.λ.π.

Στο φεστιβάλ επίσης συμμετέχει το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη “Elements The Band". Ημέρα, τόπος και ώρα που θα εμφανιστούν: 2 Ιουνίου 21:30 Galata Buyuk Sahne

2 videos from Elements: