27 Δεκ 2012

Το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά και το Καλογερικό γεφύρι

Έχουμε πει πολλές φορές για τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, βέβαια σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά τέτοια γεφύρια αλλά τα πιο περίτεχνα βρίσκονται στην Ήπειρο. Για δυο γεφύρια του νομού Ιωαννίνων θα μιλήσουμε τώρα.

Ένα πολύ όμορφο γεφύρι ενώνει τις δύο όχθες του Ζαγορίτικου, στην περιοχή κοντά στους Μηλιωτάδες, το γεφύρι του Καμπέρ Αγά.

 Όπως συνήθιζαν έδιναν στο γεφύρι το όνομα αυτού που χρηματοδότησε τη κατασκευή του και όπως καταλαβαίνεται αυτό κατασκευάστηκε με χρηματα του Καμπέρ Αγά.

Γεφύρι του Καμπέρ Αγά.


Το γεφύρι του Καμπέραγα είναι δίτοξο με μια μικρή και μια μεγάλη καμάρα και οι κτίστες του είναι άγνωστοι. Εντάσσεται στο οδικό δίκτυο  από το ανατολικό Ζαγόρι προς Ιωάννινα και είναι σε καλή κατάσταση παρά το ότι δεν έχει ποτέ καταγραφεί οποιαδήποτε επισκευή του.

Σας έχουμε πει πως οι κυνηγοί θησαυρών πιστεύουν πως τα γεφύρια είναι κρυψώνες των Οθωμανών και διάφορων πειρατών του παρελθόντος, που έχουν κρύψει το χρυσάφι τους έτσι πολλά από αυτά έχουν σκαφτεί τριγύρω. Στη περίπτωση αυτή έκαναν ζημιά και στο γεφύρι. 


Καλογερικό ή Πλακίδα


Ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι με εντυπωσιακή συμμετρία, είναι το Καλογερικό ή γεφύρι του Πλακίδα.

Το όνομα το πήρε από τον καλόγερο Σεραφείμ από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, πλήρωσε 20.000 γρόσια και με την φροντίδα του κτίστηκε το 1814. Το 1865 όταν το γεφύρι έπαθε σοβαρές ζημιές, ο Αλέξης Πλακίδας από το Κουκούλι φρόντισε για την επισκευή του. Το 1912 ήρθε η σειρά του Ευγένιου Πλακίδα να φροντίσει για την επισκευή του.

Καλογερικό ή Πλακίδα β'


Το Καλογερικό ενώνει τις όχθες του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Κήποι.

Στην ίδια θέση προϋπήρχε ξύλινο γεφύρι, φτιαγμένο από το Νεγαδιώτη  Ζώτο Ρούση, το  18ο αιώνα ο οποίος δαπάνησε 8.000 γρόσια για να το φτιάξει.

Το γεφύρι που είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχει μήκος 56μ. και πλάτος  3,15 μέτρα.


Το γεφύρι της Προμόριτσας.

Το γεφύρι της Πορτίτσας.

Το γεφύρι της Πλάκας.

19 Δεκ 2012

600.000 $ πουλήθηκε το πιάνο απο την ταινία Casablanca

"play it, Sam. Play “As time goes by" μήπως θυμάστε αυτή την ατάκα;   Την είπε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ingrid Bergman) στον πιανίστα "Σαμ" στην ταινία Καζαμπλάνκα "Casablanca", αφού τον είχε ρωτήσει αν είδε τον "Ρικ"  Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ (Humphrey Bogart).

H ταινία Καζαμπλάνκα θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (3 βραβεία Όσκαρ). Με την ευκαιρία των 70 ετών από την πρεμιέρα της ταινίας έκανε και ο Sotheby's τη δημοπρασία για το πιάνο !

 Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη το πιάνο της ταινίας πουλήθηκε στη τιμή των 600.000 $ . Το πιάνο το πούλησε Ιάπωνας συλλέκτης, ο οποίος το είχε αποκτήσει σε δημοπρασία στα τέλη της δεκαετίας του '80, έναντι 154.000 $.


Αξίζει να σημειωθεί  πως η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1942, και οι κριτικοί της Νέας Υόρκης τη συμπεριέλαβαν στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Έχασε όμως το βραβείο των κριτικών από την ταινία «Ναυάγιο στα Νερά της Κρήτης» (In Which We Serve, 1942) του Νόελ Κάουαρντ.



17 Δεκ 2012

Mikrasia από τη θεατρική ομάδα γέφυρα



90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στο "θέατρο κάτω από τη γέφυρα" μια ομάδα νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών ανεβάζουν μια παράσταση για να βοηθήσουν τους παλιούς να θυμηθούν, τους νέους να μάθουν μα κυρίως να τιμήσουν τη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους και το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από το τόπο τους, χάνοντας όλα τα υλικά αγαθά που είχαν συγκεντρώσει οι φαμίλιες τους εδώ και αιώνες μα κυρίως χάνοντας την ανθρώπινη υπόσταση τους, σαν ένα κοπάδι ζώα τους οδήγησαν σε ένα ξένο γι αυτούς τόπο που τους αντιμετώπησαν με καχυποψία και πολλές φορές με μίσος (Τουρκομερίτες και Τουρκόσπορους τους αποκαλούσαν).

Στην εποχή μας που ο ρατσισμός βρίσκεται στη πρώτη γραμμή θα ήταν καλό κυρίως τα παιδιά και οι νέοι να μάθουν την ιστορία των παππούδων τους, θα είναι ιδιαίτερα διδακτικό !



Όπως μας είπαν οι συντελεστές της παράστασης:  Παιδιά προσφύγων από Μικρά Ασία και Πόντο ή απλά μεγαλωμένοι με τις μνήμες που έφεραν μαζί τους οι γείτονες και φίλοι , θελήσαμε να τιμήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έφτιαξαν τις ζωές τους ξανά από την αρχή και επιβίωσαν του ξεριζωμού τους. Στο σήμερα βιώνουμε διαφορετικά τον ξεριζωμό , είτε βλέποντας τους ανθρώπους γύρω μας , που έχοντας αφήσει τα σπίτια τους , προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης, είτε αποχαιρετώντας συγγενείς και αγαπημένους να την αφήνουν με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη τύχη και ζωή.
Η ομάδα γέφυρα , με την προσδοκία, του να μιλήσει στο παρόν, με αφορμή ένα οδυνηρό παρελθόν , δημιούργησε μέσα από μαρτυρίες και βιώματα προσφύγων καθώς και μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των ίδιων των δημιουργών, το έργο mikrasia ως φόρο τιμής στο παρελθόν των χαμένων πατρίδων και μια κατάθεση ψυχής στο παρόν και στο μέλλον.



Το τελευταιο δελτιο τυπου της θεατρικης ομαδας :

Η Ομάδα ΓΕΦΥΡΑ σε συμπαραγωγή με
τον Θεατρικό Οργανισμό  Κάτω Από Τη Γέφυρα
παρουσιάζουν την παράσταση
MIKRASIA
σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου
Από Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012
στο Θέατρο «Κάτω Από Τη Γέφυρα» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Μια παράσταση φόρος τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες.
Αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Η ομάδα ΓΕΦΥΡΑ με στραμμένο το νου στα 90 χρόνια από τον ξεριζωμό δύο εκατομμυρίων Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες, με ανοιχτή καρδιά σε μαρτυρίες επίσημες, ιστορίες που γέννησαν εκείνες οι φωτιές, καημούς χιλοτραγουδισμένους και όχημα τη μουσική που άνθισε από κεινη την καταστροφή- σας καλεί να την ακολουθήσετε σε μια περιπλάνηση στον κόσμο που δεν κατάφεραν να αφανίσουν ούτε σφαγές, ούτε διαπλοκές. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής ετούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση.
«MIKRASIA»

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Μαρίζα Τσίγκα
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νικολέτα Παπαδοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ-VIDEO: Λιάνα Τζερεφού
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Σοφία Αλεξιάδου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θοδωρής Ευστρατιάδης, Μαρία Πλουμή
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νικόλας Σταυρόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ :Μαριτίνη Γκόγκα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Φρατζέσκα Αλεξάνδρου
Μαρία Βλάχου
Ελένη Δαφνή
Θοδωρής Ευστρατιάδης
Mέτη Καρατζά
Μάνθος Καλαντζής
Οδυσσέας Κιόσογλου
Μαρία Κοτσήρη




ΘΕΑΤΡΟ Κάτω Από Τη Γέφυρα
Πλατεία Σταθμού ΗΣΑΠ, Νέου Φαλήρου

Κρατήσεις: τηλ. 210-4816200
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Δευτέρα και Τρίτη 21.15
Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ φοιτητικό-άνεργοι
Διάρκεια: 80΄

Πρόσωπα επικοινωνίας για την παράσταση:
Ελένη Δαφνή , 6941407597, eleni_dafni@hotmail.com
Μάνθος Καλαντζής, 6937383530, manthosk@hotmail.com


Θεατρική Ομάδα Γέφυρα


Μια μικρη γευση απ την παράσταση, η Μαρία Κοτσίρη με το πολίτικο λαούτο της ερμηνεύει ένα υπέροχο τραγούδι !

        

13 Δεκ 2012

Συνέδριο με θέμα Μικρασιατικός Ελληνισμός παρελθόν παρόν και μέλλον


Ένα συνέδριο με θέμα «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον»,  η συνεύρεση των απανταχού απογόνων των κατοίκων της Δυτικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου, καθώς και φορέων, και επιστημόνων με απώτερο στόχο να καταστεί αυτή η διοργάνωση για το Δήμο μας, θεσμός και σημείο αναφοράς του παγκόσμιο
υ Μικρασιατικού Ελληνισμού.
 
14, 15 & 16 Δεκεμβρίου 2012 -ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL

Το συνέδριο περιλαμβάνει 2 κύκλους την ακαδημαϊκή ενότητα στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια Ελληνικά και ξένα. και ο δεύτερος περιλαμβάνει τη συλλογική ενότητα στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ομοσπονδιών και συλλόγων. 
 
Θα λειτουργεί και έκθεση ιστορικού & λαογραφικού υλικού από το αρχείο του Καισαριανιώτη συγγραφέα και συλλέκτη Μίμη Χριστοφιλάκη, καθώς και από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου.
 
 

11 Δεκ 2012

Όταν η Τέχνη Δωρίζει: Ροδόσταμο Χειροποίητες Δημιουργίες.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και η ανεργία  μαστίζει τη χώρα, πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης εισοδημάτων χρησιμοποιώντας τα ταλέντα τους είτε αυτά είναι καλλιτεχνικής φύσεως είτε επιστημονικής ακόμα και το ταλέντο στις πωλήσεις,  το εμπορικό μυαλό που λέμε.

Οι δυσκολίες έκαναν τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς γιατί όπως έλεγαν παλιά, " Η οκνηρία βαίνει τόσο αργά, ώστε η φτώχεια αμέσως την φθάνει" και από τη νωθρότητα που είχε καταβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες τους Έλληνες που είχαν βολευτεί, ξύπνησε η εφευρετικότητα και η ενεργητικότητα για να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Ίσως η οικονομική κρίση να γίνει μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η κοινωνία μας γιατί η οικονομική κρίση δημιουργήθηκε λόγο τις κοινωνικής κατάπτωσης. Μαθαίναμε στα παιδιά μας πως μόνο με απατεωνίες - λαμογιές μπορεί κάποιος να γίνει πετυχημένος, πως επιβιώνει όποιος πατά επι πτωμάτων και ο καλύτερος άνθρωπος είναι αυτός που έχει το καλύτερο βύσμα στην εκάστοτε  κυβέρνηση.

Τώρα όμως ένας αέρας αλλαγής πνέει στη κοινωνία, έννοιες όπως αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, εντιμότητα, έχουν ξαναγυρίσει στο προσκήνιο. Οι περισσότεροι προτιμούν να αγοράσουν Ελληνικά προϊόντα, αγοράζουν από μικρά καταστήματα για να τα βοηθήσουν.


Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μικρό δωράκι για τις γιορτές το Ροδόσταμο είναι στη διάθεση σας. 



 Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για τα οποία έχουμε μιλήσει σε παλιότερα άρθρα, αγρότες που ξεκίνησαν πρωτότυπες καλλιέργειες, παρασκευή προϊόντων διατροφής, όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, χυλοπίτες, γαλακτοκομικά και άλλα.



Η φίλη μου η Τόνια άρχισε να κατασκευάζει διακοσμητικά, κούκλες από ύφασμα ή άλλα υλικά, κοσμήματα, τσαντάκια και άλλα αξεσουάρ. Έφτιαξε και μια σελίδα στο facebook με την ονομασία Ροδόσταμο - χειροποίητα, ώστε να μπορέσει να δείξει στο κόσμο τα δημιουργήματα της, εκεί θα βρήτε πληροφορίες και  για τον τρόπο αποστολής.

 Στο Ροδόσταμο Χειροποίητα θα βρείτε μικρά έργα τέχνης. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και σ’ αυτούς που αγαπάτε σε  τιμές… "Δώρου από 6 έως 30 ευρώ!"





Της ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για αυτή τη προσπάθεια της :


"Μεγαλωμένη σε μια άλλοτε όμορφη πόλη, που με γοργούς ρυθμούς έχανε το χρώμα της, το φως της, την ομορφιά της, την ανθρωπιά της, και μέσα από μια διαδρομή αναζήτησης, σπουδάζοντας ελεύθερο σχέδιο, γραφικές τέχνες και εσωτερική διακόσμηση, πιάνο, κλασσικό τραγούδι, μοντελίστ και Ικεμπάνα.

To Ροδόσταμο ~ Χειροποίητα ξεκίνησε από την ανάγκη
να εκφράσω το παιδί που έχω μέσα μου, που του αρέσουν τα παραμύθια,
οι άγγελοι, οι νεράιδες και τα παιχνίδια. 

Πειραματίζομαι με τα υλικά που δουλεύω είτε είναι χάντρες, πέτρες, ύφασμα, σύρμα και πηλός.
  Με αυτά δημιουργώ κοσμήματα όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια, μενταγιόν καθώς και κούκλες χρηστικές και διακοσμητικές, ζωάκια παράξενα και αστεία, τσαντάκια, κλειδοθήκες, διακοσμητικά στοιχεία όπως γούρια και άλλες κατασκευές.

 

 Βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση για νέα υλικά και πρωτότυπες ιδέες."

10 Δεκ 2012

Ικόνιο (Konya)

Σύμφωνα με το μύθο το Ικόνιο ή Δανάεια όπως ήταν το όνομα της πόλης στην αρχαιότητα ιδρύθηκε από τη θεά Αθηνά και το Προμηθέα.

Μάλιστα σε αυτή την περιοχή λέγανε πως ο Περσέας σκότωσε τη Μέδουσα που μετέτρεπε σε πέτρα όποιον την έβλεπε ο Περσέας όμως χρησιμοποιώντας την ασπίδα του σαν καθρέφτη είδε την εικόνα (εξού και εικόνιο- ικόνιο) της  και την αποκεφάλισε.




Εκεί έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Τζελαλεντίν Ρουμί, μυστικιστικός ποιητής και φιλόσοφος, ιδρυτής του  σουφικού τάγματος των Μαλεβί Ντερβίς, των γνωστών Δερβίσιδων.


Ο τάφος του Νασρεντίν Χότζα
Ο τάφος του Νασρεντίν Χότζα(Nasrettin Hoca)
Tους Βυζαντινούς χρόνους το Ικόνιο ήταν μητρόπολη της επαρχίας Λυκαονίας.
Ο πλήρης τίτλος του μητροπολίτη Ικονίου ήταν «Ικονίου και Τυάνων, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Λυκαονίας και Δευτέρας Καππαδοκίας»
Από το 1097 ως το 1243 ήταν πρωτεύουσα του σουλτανάτου των Σελτζούκων γνωστό και σαν κράτος του Ρουμ.



Τον 8ο πχ αιώνα ο Ξενοφώντας περιγράφει το Ικόνιο σαν τη τελευταία πόλη της Φρυγίας. Το 1134 οι Σελτζούκοι και συγκεκριμένα ο Σουλτάνος Μασούτ άλλαξε το όνομα σε Konya.



 Η ταπητουργία άνθισε στη περιοχή, χειροποίητα χαλιά από το Ικόνιο, του 16ου αιώνα στολίζουν μουσεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τον 13ο αιώνα στο Ικόνιο πέθανε ο Ναστραντίν Χότζας, γνωστός παραμυθάς (ο Αίσωπος της Τουρκίας). Ο τάφος (φωτο) του βρίσκεται στο προάστιο Ακσεχιρ.




Όλες οι φωτογραφίες είναι από τη προσωπική μου συλλογή.

Χάρτης του Ικονίου, μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία κτλ.


Από το αρχείο της ΕΡΤ ο ηθοποιός Γιώργος Κυρίτσης αφηγείται την ιστορία της πόλης του Ικονίου σε ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ.

8 Δεκ 2012

«Η εγκατάσταση των Ελλήνων της Πόλης στη Θεσσαλονίκη» - Έρευνα

Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη
Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη
Στην ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα, αναφέρεται η έρευνα της Μαρίας Καζαντζίδου, ιστορικού του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, µε θέµα «Η εγκατάσταση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα»

Γιατί ήρθαν;

Καταρχήν, με την ανταλλαγή πληθυσμών ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες και
Τούρκοι μειονοτικοί αναγκάστηκαν να εκπατριστούν. Στη συνέχεια νέο ρεύμα προσφύγων προέκυψε λόγω
Η ερευνήτρια αναφέρεται και στην πολιτική που ακολούθησε η Αθήνα χαρακτηρίζοντάς την, πολύ σωστά, ανύπαρκτη.

Ιστορικό Αρχείο του Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς

Είναι φανερό ότι οι Ελλαδίτες, όπως άλλωστε με την περίπτωση του 1922, δεν είδαν με καλό μάτι και τα επόμενα κύματα προσφύγων, αυτή τη φορά από την Πόλη. Συνέβησαν αθλιότητες.
 
Μόλις το 1981, αποφασίστηκε να δοθεί στους Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη ελληνική υπηκοότητα.
 Οι  Κωνσταντινοπολίτες, που ζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούνται μέσα από το Σύλλογο Ελλήνων Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως. Κάθε δίμηνο εκδίδει το περιοδικό «Παλμός».



4 Δεκ 2012

Άλπεις: επιτυχίες της ταινίας του Λάνθιμου (story που εντυπωσιάζει)

UPDATE 4/12/2012

Η παγκοσμίου κύρους εφημερίδα Guardian τοποθέτησε τις Άλπεις στο τοπ 10 των καλύτερων κινηματογραφικών ταινιών του 2012, συγκεκριμένα η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στην ένατη θέση.



Update 19/6/2012

Μια νέα επιτυχία για τις "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου αυτή τη φορά κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σύδνεϊ, το βραβείο αυτό συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 60.000 δολαρίων το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση θαρραλέων, τολμηρών και καινοτόμων ταινιών.

H εφημερίδα Sidney Morning Herald, γράφει μετά και από την επιτυχία της εθνικής μας : "μπορεί η ελληνική οικονομία να διαλύεται, αλλά οι κινηματογραφιστές και οι αθλητές της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν το κλίμα"


Ο Γιώργος Λάνθιμος μετά την επιτυχία του "κυνόδοντα" που έφτασε μέχρι τα όσκαρ, με τη νέα του ταινία " Άλπεις" εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά.

Η υπόθεση της ταινίας Άλπεις των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου που κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ της Βενετίας έχει ως εξής:

Ένα πραγματικά πρωτότυπο σενάριο με βασικό του θέμα το θάνατο. Μια ομάδα ανθρώπων αντικαθιστά νεκρούς επί παραγγελία, έτσι ώστε να διευκολύνει τους συγγενείς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια νοσοκόμα, ένας διασώστης, μια αθλήτρια και ο προπονητής της, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια υπηρεσία μίσθωσης. Με ραντεβού αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους, που έχουν προσληφθεί από συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους του εκλιπόντος. Η εταιρεία ονομάζεται "Άλπεις", ενώ ο αρχηγός τους, ο διασώστης, αποκαλεί τον εαυτό του "Mont Blanc"

Πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Παπούλια, Άρης Σερβετάλης, Αριάν Λαμπέντ και Τζόννυ Βεκρής.



movie-news.gr


Άλπεις: To trailer (ALPS)

Ομπρέλα αόρατη, χωρίς πανί.



Μια ομπρέλα που αν σε δουν να την κρατάς οι περισσότεροι θα σε περάσουν για τρελό, ανακάλυψαν δυο επιστήμονες, οι Κορεάτες, Je Sung Park και Woo Jung Kwon

Η ομπρέλλα χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα και όχι πανί, έτσι καταφέρνει να είναι αόρατη.

Είναι πολύ πιθανό σύντομα να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.


Το σχέδιο της ομπρέλας




 Πηγή 

3 Δεκ 2012

Προγράμματα Antivirus (πίνακας)

Υπάρχουν ορισμένα καλά δωρεάν προγράμματα antivirus και άλλα με αντίτιμο. Στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα θα βρείτε πληροφορίες.



Υπάρχουν site και οργανισμοί που τεστάρουν κάθε μάρκα και βερσιόν(με κάθε νέα έκδοση συγκεκριμένου προγράμματος αλλάζουν τα χαρακτηριστικά και η απόδοση) των antivirus όπως το AV Comparatives ή το downoad.com.

Εμένα με βολεύει το AVG Free. Σημειώνω ότι μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει εκδόσεις 2013 antivirus και θα τα βρείτε όταν επισκεφθείτε τους αντίστοιχους συνδέσμους τους.

Θα πρέπει να τονίσω ότι κάμποσα από τα antivirus που κυκλοφορούν έχουν ΚΑΙ real time protection, antispyware, email scanner, web/phishing protection κλπ και μερικά anti-rootkit. Ελέξτε τα.

Κυλήστε την μπάρα δεξιά του πίνακα περνώντας από πανω το ποντικι για να τα δείτε όλα: Στο Firefox και ίσως στον IE αν δε βλέπετε τη μπάρα κλικ στο Antivirus software στον τίτλο του πίνακα και στη νέα σελίδα στο site τους στην αριστερή στήλη επιλέξτε κριτήρια, πχ τιμή.