Άγνωστη Ελλάδα: Γνωρίστε την Ανάφη

Όταν είχα βρεθεί στο Καμάρι της Σαντορίνης και ρώτησα ποιο νησί είναι αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα, μου είπαν, η Ανάφη το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων.

 Σύμφωνα με το μύθο οι Αργοναύτες επιστρέφοντας απο την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και ναυάγησαν, ζήτησαν απ τον Απόλλωνα να τους σώσει, τότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί στο οποίο και τελικά προσέγγισαν. Εκεί εξερχόμενοι οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη ( απ το αναφαίνω).

Η Ανάφη έχει στο έδαφος της ελαφρόπετρα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1500πχ μάλιστα παρουσιάζει ένα θερμό ερημικό κλίμα μαζί με την Σαντορίνη αποτελούν τις μόνες περιοχές στην Ευρώπη με τέτοιο κλίμα.

Ήταν γνωστός τόπος εξορίας, " με έστειλαν στην Αίγινα κι ύστερα στην Ανάφη μα η ξερή μου η κεφαλή ήθελε να τα πάθει"  λέει το λαϊκό άσμα.Χώρα
Το λιμάνι του νησιού λέγεται Αγ. Νικόλαος, η Χώρα της Ανάφης που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός,  διατηρεί όλο το παλιό Κυκλαδίτικο χρώμα και ύφος.

Στη περιοχή Βάγια υπάρχει μια ιαματική θειούχα πηγή.

Η Ανάφη είναι γενικά ορεινό νησί, έχει τριγωνικό σχήμα με ένα μακρύ ακρωτήρι στα ανατολικά, με έναν έντονο ακτογραφικό διαμελισμό χωρίς όμως μεγάλες κολπώσεις. Μεγαλύτερη κορυφή είναι η Βίγλα στο μέσον του νησιού με υψόμετροτα 582 μ. Έχει έκταση κάτι λιγότερο από 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 Μονοπάτια:
Η Ανάφη διαθέτει πολύ ωραία μονοπάτια για πεζοπορεία, ένα από τα καλύτερα είναι Χώρα - Καστέλι -κάτω  Μονή Καλαμιώτισσας  : Διαδρομή προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, που περνάει από τον λόφο Καστέλι με τα λείψανα της αρχαίας πόλης, συνεχίζει προς τo τοπίο της Χερσονήσου του Καλάμου, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Νατούρα 2000, και καταλήγει στην Κάτω Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας.

Άλλη όμορφη διαδρομή είναι από τη Χώρα στα Βάγια, περπάτημα προς τη δυτική πλευρά του νησιού, που καταλήγει στη Βαγιά με τις ιαματικές πηγές θείου.

Από τη κάτω Καλαμιώτισσα ξεκινά το μονοπάτι που διαρκεί περίπου μία ώρα και οδηγεί προς την κορυφή του, όπου βρίσκεται η Ανω Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας,  με θέα στο πέλαγος.

Παναγία  Καλαμιώτισσα


Στο νησί υπήρχε ναός του Απόλλωνα   του Αιγλήτη  γι αυτό και ο Καλλίμαχος αναφέρει το νησί με το όνομα Αιγλήτη.  Τη θέση αυτού του αρχαίου ιερού χώρου κατέχει σήμερα η "Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας" όπου και βρέθηκαν πολλά αρχαία που μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.

Στην ανατολική άκρη του νησιού, δεσπόζει ο Κάλαμος, ο δεύτερος υψηλότερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, που αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και πρόκληση για τους αναρριχητές.

Για διαμονή, με τηλέφωνα και περισσότερες πληροφορίες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Πάργα