Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιά είναι η Οξυά που λέγεται Οξεία και αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Η Οξυά που το πραγματικό της όνομα είναι Οξεία είναι ένα πανέμορφο μεμονωμένο νησάκι περίπου 5.000 στρέμματα που βρίσκεται στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου  απέναντι από τις λιμνοθάλασσες Κόκκαλα και Πόρτο, που είναι συνέχεια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Στο βόρειο τμήμα καθώς και στο φυσικό λιμανάκι στο Δυτικό τμήμα της Οξειας όπως μπορείτε να δείτε αν μεγεθύνετε το χάρτη υπάρχουν ιχθυοτροφεία !!!!Πάντως παρά το ότι η Οξεία είναι μεμονωμένη λένε πως ανήκει στις Νότιες Εχινάδες, όπως και τα Κύθηρα ανήκουν στα Επτάνησα.

Εκεί είναι και οι εκβολές του Αχελώου.Λίγο βορειότερα από την Οξεία βρίσκονται οι Νότιες Εχινάδες δυό μικρά νησιά η Μάκρη και ο Βρωμόνας και ένας βράχος το Κουνέλι.

Αν ανέβουμε λίγο ακόμα στην είδοδο του κόλπου του Αστακού και απέναντι από το καταφύγειο άγριας ζωής Καντήλια -Βάλτη, βρίσκεται μια συστάδα από αρκετά νησιά, οι Βόρειες Εχινάδες ή Δρακονέρες, με μεγαλύτερα τον Πεταλά και τη Δρακονέρα και το Προβάτι, το Καρλονήσι, το Λαμπρινό, τη Σοφία, το Καλόγερο και τα μικροσκοπικά Τσακαλονήσι,  Πίστρο και Φίλιππο.

Προφανώς κάποιες από της Εχινάδες θα αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ, για να συμπληρωθούν τα 6 νησιά που ακούγονται.

Μάλιστα αν η Οξεία στοιχίζει 5 εκατομμύρια και τα άλλα 5 μαζί μόνο 3,5, είμαι περίεργος να μάθω ποιά είναι αυτά.

Σωρός
Update:  Αυτός είναι ο Σωρος, ένα νησάκι από τη συστάδα Μόδια, που βρίσκονται μεταξύ των Βόρειων και των Νότιων Εχινάδων και αγόρασε ο Εμίρης από το λαϊκό βάρδο Τερλέγκα (ήμαρτον). Τώρα ο "βάρδος" λέει πως το 250 στρεμμάτων νησί που όπως έλεγε έχει και άδεια οικοδόμησης, δεν είναι δικό του (προφανώς για φορολογικούς λόγους, σίγουρα θα είναι στο όνομα κάποιας offshore.)

Οι Εχινάδες είναι σημαντικές λόγο της ιδιαίτερης πανίδας και της χλωρίδας τους γι αυτό και το ενδιαφέρον της ορνιθολογικής εταιρίας.

Να σημειωθεί πως οι Εχινάδες έχουν μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον γιατί εκεί έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου 7 Οκτωβρίου 1571, όταν ο ενωμένος χριστιανικός στόλος της Δύσης υπό την ηγεσία του Δον Χουάν του Αυστριακού κατατρόπωσε τον πανίσχυρο ως τότε Οθωμανικό στόλο   και είναι γεμάτες ναυάγια. 

 Κατά την Ελληνική μυθολογία οι Εχινάδες ήταν νύμφες που τιμωρήθηκαν από τον Αχελώο επειδή δεν τον υμνούσαν. Η τιμωρία τους ήταν να γίνουν νησιά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…