22 Μαρ 2013

Προύσα: Η πόλη των γεύσεων, του μεταξιού και του...Ολύμπου

Η Προύσσα η περίφημη πόλη της Προποντίδας(Θάλασσα του Μαρμαρά - Marmara Denizi) με τα όμορφα μεταξωτά  και την υπέροχη γαστρονομία της, το  İskender Kebap (ντονέρ ψιλοκομμένο φτιαγμένο από κρέας αρνιού(ή μιγμα) και συνοδεύεται συνήθως από ζεστή σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και πίτα σε κομμάτια), πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου(κι όχι από τον...Buyuk Iskender δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο),  μα και τα ζαχαρωμένα κάστανα (μαρον - γλασέ).



Στην αρχαιότητα εκεί βρισκόταν η Κίος την έκτισαν οι Μιλήσιοι τον 8ο πχ αιώνα. . Αποτελούσε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο για πάρα πολλά χρόνια και η πόλη έμεινε γνωστή για την εξαιρετική δημοκρατική οργάνωσή της. Ο Αριστοτέλης μνημονεύει το άριστο οικονομικοεμπορικό της σύστημα, η πόλη διέθετε στην κυκλοφορία νομίσματα που βρέθηκαν σε λιμάνια απομακρυσμένων χωρών και διασώζονται σήμερα σε πολλές συλλογές.

 Ο Φίλιππος ο 5ος της Μακεδονίας την παραχώρησε στον Προύσιο το βασιλιά της Βιθυνίας το 202πχ για τη βοήθεια του στο πόλεμο εναντίον της Περγάμου, ο Προύσιος την ονόμασε Προύσα(σημερινή Bursa). Εκεί ήταν το τέρμα του δρόμου του μεταξιού που ξεκινούσε από την Κίνα. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η πόλη άνθισε ώς το 1326 που έγινε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.



 Η πόλη είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της. Το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ που έχει γίνει μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο, το πράσινο τζαμί (Yesil Cami) που κατασκευάστηκε το 1421 από τον αρχιτέκτονα Vezir Haci Ivaz Πασά και το Μεγάλο τζαμί (Ulu Cami) που κτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Βαγιαζίτ Α μεταξύ 1396 και 1400 από τον αρχιτέκτονα Ali Neccar, είναι τα κυριότερα και πιο αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής της Προύσας.

 Η αγορά του μεταξιού σήμερα βρίσκεται στο Koza Han που σημαίνει "αγορά μεταξωτού κουκουλιού" και βρίσκεται στο πίσω μέρος του πάρκου Koza, σε μία τοποθεσία με πολλά υπαίθρια καφέ. Χτίστηκε το 1491 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’, με στόχο να αποτελέσει την τελευταία στάση των καραβανιών από το μεγάλο δρόμο του μεταξιού από την Κίνα.



Τα κάστανα με τα οποία φτιάχνουν τα μαρόν γλασέ, για τα οποία μιλήσαμε προηγουμένως τα μαζεύουν από τον Όλυμπο της Μυσίας (Uludag), το βουνό από  όπου οι θεοί παρακολουθούσαν τον Τρωικό Πόλεμο,εκεί υπάρχει ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Τουρκίας με 13 πίστες και 15 ανελκυστήρες.

Στη Προύσα γεννήθηκε ο διάσημος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος και η θετή κόρη του Κεμάλ Ατατούρκ, η Σαμπιχά Γκιοκτσέν  πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας.

Οι Προυσαλίδες πιστεύουν πως στη πόλη τους δημιουργήθηκε και ο καραγκιόζης,  πιστεύουν ότι δημιουργός του ήταν ο Σεΐχ Κιουστερί, που έζησε στην Προύσσα και πέθανε το 1366. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για το Σουλτάνο, ο πρώτος ως επιστάτης και ο δεύτερος ως εργάτης. Σήμερα το μνημείο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη στέκει στο κέντρο της Προύσας.

Χάρτης της Προύσας, μπορείτε να βρείτε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μουσεία κλπ.


Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα Μικρασία - μνήμη και παράδοση στο Facebook.

1 σχόλιο:

  1. Θυμάμαι ότι στη δεκαετία του 70, είχα πάει με τους γονείς μου και την παρέα τους στη Bursa.

    Πήραμε πρώτα, αν θυμάμαι καλά, το βαπόρι της γραμμής για Yalova από Κωνσταντινούπολη και από εκεί οδικώς φτάσαμε στην πόλη αυτή, την Προύσα.

    Επειδή εκτός από τις πετσέτες και τα μπουρνούζια, το μετάξι και το doner kebap ή Iskender Kebap, είχα ακούσει και για τα μαχαίρια τα τοπικά αγόρασα για ενθύμιο μικρή σουγιά.

    Μονοήμερη πήγαμε στο βουνό του Ολύμπου, το Uludag. Φάγαμε νοικιάζοντας μαγκάλι κρέας στο πρώτο επίπεδο βέβαια του βουνού όπου πήγαμε με τελεφερίκ.

    Δεν ήξερα για το θέμα(το "controversial" όπως η καταγωγή του μπακλαβά) του Καραγκιόζη. Ωραίο άρθρο mike!

    ΑπάντησηΔιαγραφή