Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Μουσειοβαλίτσες" στην Κωνσταντινούπολη: «Ζωγραφίζω το ζώο» (30/3/2013)


Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ( Μ.Ε.Π.Τ.) είναι ένα από τα λιγοστά μουσεία στον κόσμο που από την ίδρυση του το 1994 φιλοξενεί ζωγραφιές και κατασκευές παιδιών από 4 έως 14 χρόνων. Το Μ.Ε.Π.Τ. λοιπόν,  ταξιδεύει με τους συνεργάτες του στην Πόλη, με σκοπό να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους μέσω της Τέχνης


"...Βασικοί σκοποί του Μουσείου είναι η μελέτη και προβολή της παιδικής τέχνης, η αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό...."

Μιλάμε για 4 ταξίδια-συναντήσεις  τα 2 εκ των οποίων ή δη πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα. Συναντήσεις στην Πόλη με παιδιά από 2,5 έως 8 ετών, που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, και ο πατέρας ή η μητέρα μιλάει ελληνικά... Άρα, μιλάμε για παιδιά ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Κωνσταντινούπολης,  και για εκείνα που προέρχονται από ελληνόφωνο οικογενειακό περιβάλλον, πχ τα παιδιά μικτών γάμων.


Τα τέσσερα ταξίδια είναι θεματικά
  1. «Ζωγραφίζω τη θάλασσα»[πραγματοποιήθηκε]
  2. «Ζωγραφίζω το δέντρο»[πραγματοποιήθηκε]
  3. (έρχεταιΖωγραφίζω το ζώο» [30 Μαρτίου 2013
  4. 4η συνάντηση ???

 

Το πρόγραμμα της 3ης συνάντησης «Ζωγραφίζω το ζώο»(30/3), Πόλη--Κοινότητας Σταυροδρομίου στην Αγία Τριάδα

  • 10.30 - 11.30: Εικαστικό Εργαστήριο για 15 παιδιά 2,5- 5 ετών με 15 γονείς «Προσοχή! Μια τίγρη με κοιτά! Στη ζούγκλα με τα άγρια ζώα του ναίφ ζωγράφου Ρουσσώ»
  • 11.45 - 12.15: Ομιλία για το ευρύ κοινό από την κα Εύα Σταμάτη:  «19 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. 19 σημαντικές στιγμές »
  • 12.15 - 13.15: Σεμινάριο «Υλικά και τεχνικές ζωγραφικής με αφορμή τη Μουσειοβαλίτσα «Ζωγραφίζω το ζώο» για εκπαιδευτικούς και γονείς. 
  • 14.30 - 16.30: Εικαστικό εργαστήριο για 15 παιδιά Α΄-Δ΄δημοτικού με θέμα  «Κρυφτό με τα ζώα στα σπήλαια του Λασκό και της Αλταμίρα»

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ας πάρουν το email από τη σελίδα που δίνω παρακάτω, του Σισμανόγλειου Μεγάρου, για την ακρίβεια η πλήρης ονομασία του ιστοτόπου είναι εμπνευσμένη: 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ--Η Ελλάδα στην Τουρκία-Σισμανόγλειο Μέγαρο


Photos Των δυο πρώτων μουσειοβαλιτσών


1.inci Müze Bavulu // 1η Μουσειο βαλίτσα: Denizi boyuyorum / / Ζωγραφίζω τη θάλασσα(φώτο&slideshow)


Ζωγραφίζοντας τη θάλασσα, Μ.Ε.Π.Τ. Κωνσταντινούπολη 2013
Ζωγραφίζοντας τη θάλασσα, Μ.Ε.Π.Τ. Κωνσταντινούπολη 20132.inci Müze Bavulu // 2η Μουσειο Βαλίτσα: Ağacı boyuyorum// Ζωγραφίζω το δέντρο[slideshow/photos]Ζωγραφίζοντας το δέντρο, Μ.Ε.Π.Τ., Πόλη 2013
Ζωγραφίζοντας το δέντρο, Μ.Ε.Π.Τ., Πόλη 2013

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…