Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο πυρετός του χρυσού και τα ΣΚΟΥΡΙΑσμένα μυαλά

Ακούμε συνεχώς τελευταία για τα ορυχεία χρυσού και όχι μόνο, που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στη Θράκη.  Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του χωρίς να έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να μάθουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα.

Ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους εξόρυξης χρυσού και άργυρου, θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας.  Ειδικότερα όταν το κοίτασμα είναι χαμηλού βαθμού περιεκτικότητας σε πολύτιμα μέταλλα η εξόρυξη γίνεται με χρήση αλκαλικού κυανιδιου.

 Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για το περιβάλλον που συνδέονται με αυτήν την μέθοδο, λόγο της υψηλής τοξικότητας των κυανιούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται. Μάλιστα το 2000 στη Ρουμανία στο ορυχείο του Baia Mare έγινε διαρροή 122 τόνων κυανίου και 100.000 κυβικά βαρέων μετάλλων έπεσαν στο ποταμό Tisza. Τελικά δεν έμεινε ούτε ένας ζωντανός οργανισμός στο ποταμό Τίσζα μα και σε άλλα κοντινά ποτάμια λόγο των υπόγειων υδάτων που μετέφεραν τη μόλυνση.

Summitville USA μήπως σας θυμίζει τις Σκουριές;


Τα πιο μεγάλα πρόσφατα παρόμοια "ατυχήματα" είναι:
 Σάμιτβιλ (Summitville)  ΗΠΑ από 1985-91,
Οκ Τέντυ (Ok Tedi )  Παπούα Νέα Γουινέα από το 1980 μέχρι σήμερα συνεχίζεται η καταστροφή.
 Ομάϊ Γουιάνα 1995.
 Κάμτορ Κιργιζία 1998.
 Τολουκούμα Νέα Γουινέα 2000.

Στο Summitville εκτός από την τοπική καταστροφή, λόγο της δηλητηρίασης του ποταμού Αλαμόσα καταστράφηκαν καλλιέργειες εκατοντάδες μίλια μακρυά γιατί χρησιμοποιούσαν το νερό του ποταμού για πότισμα... τα χωράφια δηλητηριάστηκαν.

Σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής, την Τσεχία, την Ουγγαρία μα και σε άλλες χώρες απαγορεύεται. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει μα με πολλούς όρους, προδιαγραφές και τακτικούς ελέγχους.

Aπό ότι λένε ειδικοί επί του θέματος, ότι μέτρα και να παρθούν με μια νεροποντή το κυάνιο θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, γι αυτό και πια  μόνο σε χώρες του 3ου κόσμου γίνονται τέτοιες εργασίες.

Τώρα αν πιστεύουμε πως λόγω της γνωστής εντιμότητας των Ελλήνων δημοσίων λειτουργών, θα τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι οδηγίες και όλα τα μέτρα ασφαλείας, έχουμε ελπίδες να μην έχουμε κι εμείς κάποια καταστροφή όπως έπαθαν οι τσαπατσούληδες Αμερικάνοι, Ρουμάνοι κτλ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…