Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαν το φοίνικα ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Θα ξεκινήσω με τα λόγια του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου "η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ".

Πριν αρχίσω να λέω πως σαν το φοίνικα, η ΑΕΚ, ο δικέφαλος αετός πρέπει και θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της;  Θα σας πω τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και αυτοί οι λόγοι είναι πολλοί.


Πρώτα όμως  να ξέρουμε για τί μιλάμε:Την Άνοιξη του 1924 (13/4) στο πατάρι του καταστήματος του Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ στην οδό Βεραντζέρου αποφασίστηκε η ίδρυση του ιστορικού μας σωματίου, συνέχεια των αθλητικών συλλόγων των Ελλήνων της Πόλης, Ένωση Ταταύλων, Πέρα Κλουμπ, Ερμής του Πέραν, Μέγας Αλέξανδρος Βαθυρύακος, Ήφαιστος, το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κ.λπ.


Στις 30 Μαϊου του 1924 έγινε η ιδρυτική συνέλευση, 40 άτομα έλαβαν μέρος ανάμεσα τους ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας Κώστας Σπανούδης, αδελφοί Ιωνά, Κ. Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τανάγρης, Μίλτος, Ιερεμιάδης, Φωκίων Δημητριάδης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Κωσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και άλλοι πολλοί και άξιοι άνθρωποι. Έμβλημα της ομάδας ο Δικέφαλος αετός και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο όπως η σημαία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. 3 ήταν τα πρώτα τμήματα ποδόσφαιρο μπάσκετ και στίβος.

Τώρα οι λόγοι που οδήγησαν στο σήμερα:


Παράγκες:
Πρώτος λόγος είναι κάθε λογής παράγκες που λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και η ανοχή που δείξαμε σε αυτές. Οι παράγκες αυτές δουλεύουν υπό τον έλεγχο "προέδρων" (επιχειρηματιών) και "πολιτικών" (κομματάρχ(ίδη)δων), οι ίδιοι μπαγαπόντηδες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία.

Πριν από δυο χρόνια σε κουβέντα που είχα με τον Τόζα Βεσελίνοβιτς, μου είπε για το πρωτάθλημα που πήρε με την ΑΕΚ και το πήραν πίσω δίνοντας μετά τη λήξη του πρωταθλήματος πίσω βαθμούς στη Λάρισα που τις είχαν αφαιρεθεί, γιατι είχε τιμωρηθεί λόγο του ότι ντοπάριζε τους παίχτες της (τα ούρα του Τσίγκωφ) για όποιον θυμάται.  Αυτό είχε γίνει για πολιτικούς λόγους.


Γκρέμισαν το Νίκος Γκούμας.

Για πολιτικούς λόγους, πριν από τις εκλογές,  τα κόμματα πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά η ΝΔ,  γκρέμισαν το "Νίκος Γκούμας" για να κτίσουν ένα νέο μεγάλο γήπεδο για την Ολυμπιάδα, μόνο που τελικά τα έκαναν τάτσι μίτσι κότσι με το Κόκκαλη και παρά που ήδη είχαν αφήσει την ΑΕΚ χωρίς γήπεδο, αποφάσισαν να φτιάξουν το Καραϊσκάκη.

Αυτό το θέμα με το γήπεδο κατέστρεψε οικονομικά την ομάδα και σε συνδυασμό με σειρά οικονομικών σκανδάλων, πρώτα μια Αγγλική εταιρία αρχίζει να χρεώνει παίχτες 3-5 φορές πάνω από την αξία τους. Μετά Ψωμιάδης κανονική μαφία αυτή τη φορά, έστηνε παιχνίδια για το στοίχημα και τελικά σήκωσε όλο το ταμείο και έφυγε.

Για κάποιους αυτός ο χώρος είναι ιερός.Έξω απ την Ευρώπη.

Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε φέτος, λόγο των χρεών από τα προηγούμενα, της αφαίρεσαν το δικαίωμα που είχε κερδίσει μες το γήπεδο, να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Έτσι έκλεψαν το 80% των εσόδων της ομάδας, δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε β' διαλογής παίχτες, την υποχρέωσαν να δώσει και όποιον αξιόλογο είχε και το αποτέλεσμα φάνηκε από την αρχή. Αδύνατον να συναγωνιστεί τις άλλες ομάδες.

Μη ξεχνάμε και το τμήμα μπάσκετ η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο σε ομαδικό άθλημα παίζει σε ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Αυτό που δε τόλμησε να κάνει η Ελλάδα και μπήκε στα μνημόνια να το κάνει η ΑΕΚ να ξανακτίσει από την αρχή την κληρονομιά των προγόνων μας με θάρρος, όπως έκαναν και εκείνοι που παρά τη δυστυχία από τη Μικρασιατική καταστροφή κατάφεραν το ακατόρθωτο !

Έχω να προτείνω λύση:


1ον. Όλοι οι έγκριτοι νομικοί που αγαπούν την ΑΕΚ με τη βοήθεια των ΑΕΚτζήδων δημοσιογράφων να ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της ΦΑΓΕ και όποιου άλλου νομίζουν πως ευθύνεται για την καταστροφή του Νίκος Γκούμας και να διεκδικήσουν όχι μόνο διαφυγόντα κέρδη αλλά και ψυχική οδύνη όσων φιλάθλων θελήσουν να υπογράψουν τη μήνυση.
2ον Η ομάδα να πάει στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και να αγωνιστεί με βετεράνους όποιας ηλικίας φτάνει να θέλουν να παίξουν και όποιου νεαρού κριθεί άξιος να παίξει δωρεάν. Να δίνει φιλικά παιχνίδια με ξένες ομάδες και να είναι σίγουροι όλοι πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα γεμίζει τα στάδια. Να οργανώσει και ένα μίνι ανεξάρτητο πρωτάθλημα, πλέον δεν θα έχει το εμπόδιο της ΕΠΑΕ, λόγο ερασιτεχνικού, πολλές ομάδες πνιγμένες από χρέη θα ακολουθήσουν!


3ον Να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον όποιου την αδίκησε τα τελευταία χρόνια και να ζητήσει αποζημιώσεις. Αυτό μέχρι τωρα δεν ήταν δυνατόν γιατί υπήρχε η απειλή του υποβιβασμού, αν έκανες προσφύγή σε πολιτικό δικαστήριο, ενώ τα αθλητικά δικαστήρια ήταν πουλημένα όργανα της παράγκας.


Με αυτό το τρόπο και τα χρέη της ΑΕΚ θα σβύσουν και δε θα πέσει στα χέρια κάποιου απατεώνα για άλλη μια φορά.  Το Ελληνικό ποδόσφαιρο με τη σφαλιάρα αυτή υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει να καθαρίσει τις βρωμιές του, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχουν προβλήματα, το παράδειγμα της ΑΕΚ και να παίζουν μέχρι και ανεξάρτητο πρωτάθλημα.

 Μια ζωή ΑΕΚ ........ στα καλά και στα άσχημα.......... στα εύκολα και στα δύσκολα.... με χιόνια και βροχές στις δύσκολες στιγμές ....


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…