2 Απρ 2013

Κάρυστος

 Όταν ήμουν μικρό παιδάκι η αγαπημένη μου ασχολία τα καλοκαίρια ήταν το ψάρεμα, από το πρωί ως το βράδυ στη Βάρκιζα είχα γίνει εξπέρ, ζήλευα μάλιστα το καλύτερο μου τότε φίλο το Δημήτρη το Πηλιχό γιατί μου έλεγε πως τον Αύγουστο που πήγαινε στη Κάρυστο έπιανε πολλά και μεγαλύτερα ψάρια!

15 χρονών έπεισα τους γονείς μου να πάμε και πράγματι χτύπησα με το ψαροντούφεκο το μεγαλύτερο ψάρι που είχα πιάσει μέχρι τότε ένα Κέφαλο γύρω στο 1,5 κιλό

Έκτοτε πήγα στη Κάρυστο άλλες δύο φορές, μεγάλη εντύπωση μου έκαναν οι χιλιάδες άνθρωποι που περιφέρονταν στο νυφοπάζαρο τα Σαββατοκύριακα.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε διοργανώθηκαν στη Κάρυστο δυο αγώνες αθλητικής αλιείας, αγώνας για καλάμι με μηχανισμό (ανδρών-γυναικών).  και αγώνας για καλάμι με φελό (ανδρών-γυναικών). Δελτίο τύπου.


 Η Κάρυστος που βρίσκετε στο νότιο άκρο της Έυβοιας, είναι κτισμένη στη μέση του κόλπου της Καρύστου και παρά το ότι η επαρχία λέγετε  Καρυστίας και η μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου αντίστοιχα έχουν πρωτεύουσα και έδρα τη Κύμη.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Το λιμάνι της Καρύστου που απέχει 61 ναυτικά μίλια απ το Πειραιά εξυπηρετείται τακτικα με θαλάσσια συγκοινωνία απ τη Ραφήνα.  Παλαιότερα υπήρχε θαλάσσια συγκοινωνία από Πειραιά με ενδιάμεσο λιμένα προσέγγισης την Κάρυστο και που συνέχιζε μέχρι Βόλο.

 Η Κάρυστος μια όμορφη πόλη με πολλή καλή ρυμοτομία με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα, στον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Μάλιστα μέχρι τη μεταπολίτευση του 1862 που πήρε το σημερινό της όνομα, ονομαζόταν Οθωνόπολις.

 Είναι από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που απέκτησε αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και μουσείο.

Η Κάρυστος όπως φαίνεται απ το λιμάνι.



Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πολύ κοντά στη πόλη και σε υψόμετρο 1400 μ. στο όρος  Όχη ανεγέρθηκε ορειβατικό καταφύγιο από τη δεκαετία του 1960.

 Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει το Μπούρτζι,  παλαιό ενετικό φρούριο το οποίο επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε το 1960.

Castello Rosso (Κόκκινο κάστρο)


Το 1976 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, η Κάρυστος λόγω και της σπουδαίας ρυμοτομίας της, επελέγη ως βασική υποψήφια πόλη προκειμένου στη περιοχή της να φιλοξενήσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ευτυχώς όμως το σχέδιο αυτό το 1982 ματαιώθηκε.



Ξενοδοχεία στη Κάρυστο με διευθύνσεις χάρτες και τιμές.

Photos wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου