Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγνωστη Ελλάδα, Αι Στράτης

Αγιος Ευστράτιος, ένα μικρό απομονωμένο νησί πασίγνωστο στους μεγαλύτερους σε ηλικία σαν  τόπος εξορίας. Σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο νησί αυτό, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, Κ Βάρναλης και άλλοι πολλοί. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί υπήρχαν 350 εξόριστοι ενώ το 1963 έφτασαν τους 6.000 και ζούσαν σε σκηνές.Αλόνησος, Ιερά, Νέαι, Χρυσή είναι κάποια ονόματα που είχε το νησί κατά το πέρασμα του χρόνου.

Το όνομα Αι Στράτης το πήρε από τον Άγιο Ευστράτιο το θαυματουργό που σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του που φυλαζόταν σε χειρόγραφο στο ναό των 5 μαρτύρων στο νησί, εκεί μόνασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέχρι που απεβίωσε, τον 9ο αιώνα. Το 1420 αναφέρθηκε πρώτη φορά σαν San Strati, από ένα περιηγητή από τη Φλωρεντία. (Λόγο μεταλλείων χρυσού για κάποια χρόνια το έλεγαν Χρυσή).

Είναι το πιο απομονωμένο ίσως νησί του Αιγαίου, 18 ναυτικά μίλια νοτίως της Λήμνου, 38 μίλια ανατολικά της Σκύρου, 42 μίλια βορειοδυτικά της Λέσβου και 48 νότια της Χαλκιδικής. Έχει 376 κατοίκους από την απογραφή του 2001.

Ποτάμια και λίμνες σεν έχει παρά μόνο μερικές πηγές. Η μεγαλύτερη πηγή είναι στη Μεγάλη Παναγιά ανατολικά του χωριού, απ΄όπου γίνεται και η ύδρευση των κατοίκων.

Με τους σεισμούς του 1968  ο γραφικός οικισμός με τους ανεμόμυλους στην κορυφή του μικρού λοφίσκου καταστράφηκε. Τη περίοδο της δικτατορίας κτίστηκε ο σημερινός οικισμός κάτι που διαφημίστηκε πολύ από το καθεστώς.

Στην ανατολική ακτή υπάρχουν κατάλοιπα οικισμού Μυκηναϊκής εποχής ενώ σε όλη σχεδόν τη δύσβατη και άγονη έκταση υπάρχουν αρχαϊκοί τοιχοι, ενώ στο λιμάνοι έχουν βρεθεί Ελληνιστικοί τάφοι.

Δείτε πανοραμική κάμερα απ το λιμάνι.και εικόνες από το νησί.

Δρομολόγια πλοίων από Λαύριο (4 την εβδομάδα), Λήμνο και Καβάλα.


Πληροφορίες διαμονής


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…