29 Μαΐ 2013

Άγνωστη Ελλάδα, Αι Στράτης

Αγιος Ευστράτιος, ένα μικρό απομονωμένο νησί πασίγνωστο στους μεγαλύτερους σε ηλικία σαν  τόπος εξορίας. Σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο νησί αυτό, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, Κ Βάρναλης και άλλοι πολλοί. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί υπήρχαν 350 εξόριστοι ενώ το 1963 έφτασαν τους 6.000 και ζούσαν σε σκηνές.



Αλόνησος, Ιερά, Νέαι, Χρυσή είναι κάποια ονόματα που είχε το νησί κατά το πέρασμα του χρόνου.

Το όνομα Αι Στράτης το πήρε από τον Άγιο Ευστράτιο το θαυματουργό που σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του που φυλαζόταν σε χειρόγραφο στο ναό των 5 μαρτύρων στο νησί, εκεί μόνασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέχρι που απεβίωσε, τον 9ο αιώνα. Το 1420 αναφέρθηκε πρώτη φορά σαν San Strati, από ένα περιηγητή από τη Φλωρεντία. (Λόγο μεταλλείων χρυσού για κάποια χρόνια το έλεγαν Χρυσή).

Είναι το πιο απομονωμένο ίσως νησί του Αιγαίου, 18 ναυτικά μίλια νοτίως της Λήμνου, 38 μίλια ανατολικά της Σκύρου, 42 μίλια βορειοδυτικά της Λέσβου και 48 νότια της Χαλκιδικής. Έχει 376 κατοίκους από την απογραφή του 2001.

Ποτάμια και λίμνες σεν έχει παρά μόνο μερικές πηγές. Η μεγαλύτερη πηγή είναι στη Μεγάλη Παναγιά ανατολικά του χωριού, απ΄όπου γίνεται και η ύδρευση των κατοίκων.

Με τους σεισμούς του 1968  ο γραφικός οικισμός με τους ανεμόμυλους στην κορυφή του μικρού λοφίσκου καταστράφηκε. Τη περίοδο της δικτατορίας κτίστηκε ο σημερινός οικισμός κάτι που διαφημίστηκε πολύ από το καθεστώς.

Στην ανατολική ακτή υπάρχουν κατάλοιπα οικισμού Μυκηναϊκής εποχής ενώ σε όλη σχεδόν τη δύσβατη και άγονη έκταση υπάρχουν αρχαϊκοί τοιχοι, ενώ στο λιμάνοι έχουν βρεθεί Ελληνιστικοί τάφοι.

Δείτε πανοραμική κάμερα απ το λιμάνι.και εικόνες από το νησί.

Δρομολόγια πλοίων από Λαύριο (4 την εβδομάδα), Λήμνο και Καβάλα.


Πληροφορίες διαμονής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου