Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαββατοκύριακο στο Γαλαξίδι.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα που οι Αθηναίοι απέκτησαν αυτοκίνητο ΙΧ, τρεις ήταν οι πιο συνηθισμένες αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Το Ναύπλιο, το Ξυλόκαστρο και το Γαλαξείδι.

Στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού κόλπου στο νομό Φωκίδας, στον ίδιο δήμο με τους Δελφούς σήμερα, το Γαλαξίδι είναι μια πανέμορφη μικρή κωμόπολη με αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ρυμοτομία. Από το 1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και κάθε νεωτερισμός απαγορεύεται.

 Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτελείται από πλινθόκτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το θαυμαστό παρελθόν της πόλης. Το παρθεναγωγείο κτίριο του 1880, η ναυτική πινακοθήκη που συντηρείται από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο που κατασκευάστηκε το 1870 και το παλιό σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας είναι τα πιο γνωστά κτίρια.Το Γαλαξίδι με τα περίφημα ιστιοφόρα που διέσχιζαν τη Μεσόγειο  ήταν πασίγνωστο για τον μεγάλο στόλο, τον πλούτο και τη ναυτική ικανότητα των κατοίκων του. Το 1790 ήταν ίσως το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ελλάδας.

Στο Χρονικό του Γαλαξιδίου που γράφτηκε από το μοναχό Ευθύμιο στο βυζαντινό Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού το 1703 και φυλάσσεται στη ναυτική πινακοθήκη,   αναφέρετε σαν το"ευμορφοκαστρογυρισμένο".

Το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού και το ναυτικό μουσείο αποδεικνύουν  την ιστορία και την λαμπρή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων.Ο περιηγητής Dodwell ισχυρίστηκε ότι η ονομασία προερχόταν από τις λέξεις γάλα και ξινό.  Άλλοι λένε πως πήρε το όνομα αυτό από την οικογένεια Βυζαντινών αρχόντων Γαλαξείδη που είχε στην ιδιοκτησία της τεράστιες εκτάσεις στη περιοχή. Στην συγκεκριμένη θέση υπήρχε η αρχαία πόλη Χάλαιον.

 Το 10ο αιώνα η πόλη έχασε την αίγλη της μετά από δυο επιδρομές Βουλγάρων, Το 1054 μια επιδημία αφάνισε πολλούς κατοίκους και 10 χρόνια μετά όλοι οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τους Ούζους που κατέκτησαν τη πόλη για δυο χρόνια.

Το 12ο όμως αιώνα που υπαγόταν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου πολλές οικογένειες ευγενών έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στο Γαλαξίδι. Οι οικογένειες Λογοθέτη, Καβάσιλα, Κατζούλη και Μπεσίρη έκαναν τη πόλη να αναπτύξει γρήγορα τη ναυτιλία και το εμπόριο και να γίνει το διάσημο λιμάνι που περιγράψαμε προηγουμένως.

Πληροφορίες διαμονής, 16 καταλύματα.

1η Φωτογραφία του 2006 από wikipedia


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…