10 Μαΐ 2013

Επτανήσιος πολιτεία (Septinsular Republic)

Μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους δεν ήταν η επανάσταση του 21 που δημιούργησε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. Λίγα χρόνια νωρίτερα το 1799 οι συγκυρίες, με πρώτη τη διάλυση της δημοκρατίας της Βενετίας από το Μέγα Ναπολέοντα, τις ιδέες της Γαλλικής επανάστασης που διαδόθηκαν στα Επτάνησα, το ότι Τούρκοι, Ρώσοι, Άγγλοι, παρά τη συμμαχία εναντίον του Ναπολέοντα Βοναπάρτη δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ποιος θα πάρει τα Επτάνησα, αποφάσισαν να τους δώσουν ανεξαρτησία.

Η σημαία της Επτανησιακής πολιτείας


Απ το Σεπτέμβρη του 1798 που ξεκίνησε από τα Κύθηρα, ως τις 20 Φεβρουαρίου 1799 που ο συμμαχικός στόλος ελευθέρωσε το τελευταίο απο τα Επτάνησα. Μετά στη Κωνσταντινούπολη υπογράφηκε συνθήκη στις 21 Μαρτίου 1800, στην οποία αποφασίστηκε η αυτονόμηση της Επτανήσου Πολιτείας, υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης και η ανάθεση της προστασίας των Θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της, στον Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο ημιαυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο.

7 χρόνια μέχρι τις 8/7/ 1807 έμειναν σχεδόν ελεύθερα τα Επτάνησα, με ένα σύνταγμα που ονομάστηκε Βυζαντινό που αποτελείτο από 212 άρθρα, συνέδεε τα Επτάνησα με ένα είδος ομοσπονδίας. Σε κάθε νησί προέβλεπε την ύπαρξη ανεξάρτητης εγχώριας κυβέρνησης, το Γενικό Συμβούλιο, αποτελούμενη από τους εκ κληρονομιάς ευγενείς.

Κάθε χρόνο εκλέγανε γερουσιαστές που αποτελούσαν την ανώτατη κεντρική κυβέρνηση τρεις από κάθε ένα απ’ τά νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δύο απ τη Λευκάδα ένας από τα Κήθυρα και εν αλλάξ ένας από την Ιθάκη ή τους Παξούς. Αυτοί οι 13 γερουσιαστές-υπουργοί συνεδρίαζαν για να εκλέξουν τον Πρίγκιπα - αρχηγό του κράτους με έδρα την Κέρκυρα. Μετά από πολλές πολιτικές ραδιουργίες και προσπάθειες επανάστασης το σύνταγμα άλλαξε το 1803 και επέτρεπε και σε άτομα μορφωμένα που δεν είχαν τίτλο ευγενείας να γίνουν γερουσιαστές.

Μετά τη νίκη του Ναπολέοντα στο Αουστερλιτς, το 1807 τα Επτάνησα επανήλθαν σε Γαλλική κυριαρχία.

Μετά τις 5 Νοεμβρίου 1815 και την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, τα Επτάνησα αποτέλεσαν το αυτόνομο Ιονικό κράτος κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας .  Με την επίσημη ονομασία  Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων, Ιταλικά: Stati Uniti delle Isole Ionie, αναφερόμενη και ως Ιόνιος Πολιτεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου