Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τζαμί "πάλι" η εκκλησία της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας

Σε μια καθαρή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, ανοίγει σε προσκύνημα ως τζαμί ο πρόσφατα ανακαινισμένος ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Ο ναός από το 1964 μετατράπηκε σε μουσείο από τζαμί. Μάλιστα αν επισκεφτεί κανείς το site του μέχρι τώρα μουσείου στο http://www.muze.gov.tr/trabzonhagiasophia θα δει ότι η σελίδα πλέον δεν υπάρχει και δείχνουν(mirror) την αρχική σελίδα μουσείων Τουρκίας muze.gov.tr...

Hagia Sophia Church, Trabzon, Turkey
Αγία σοφία Τραπεζούντας, Τουρκία.
Φυσικά πρέπει να έχει ταυτόχρονα στο νου κανείς την πρόσφατη απόφαση της Γείτονος για λειτουργία κάθε 15 Αυγούστου της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, και τις θετικές αλλά κυρίως τις αρνητικές αντιδράσεις στην Τουρκία(και τις είδαμε στο ίντερνετ εν αφθονία) που προκάλεσε σε ορισμένους κύκλους.Ένα πρόβλημα προκύπτει, ειδικά σε περιόδους έντονης αστάθειας στη χώρα αυτή, από δηλώσεις αξιωματούχων τύπου Adnan Ertem(των βακουφίων) που έλεγε το Φεβρουάριο του 2013 και μεταφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουρριέτ, το ότι, κατά τη γνώμη του, «Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας Τζαμί στην Istanbul είναι ένα τζαμί, και θα παραμείνει για πάντα ένα". Στο άρθρο αυτό ουσιαστικά γινόταν ανακοίνωση της διάθεσης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσουλμάνους ως χώρο προσευχής. Τα περί Κωνσταντινούπολης λέχθηκαν, όταν αυτός ερωτήθηκε "αν το ίδιο θα ισχύσει και για την Αγία Σοφία Κων/πόλεως". Η εφημερίδα λέει χαρακτηριστικά ότι "απέφυγε να απαντήσει".

Τρεις πολίτες λοιπόν στο Κοτζάελι πήγαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή και ξεκίνησαν την υπόθεση έχοντας μαζί και υπογραφές 400 ατόμων.

Ο μουφτής στο μεταξύ της περιοχής λέει επί λέξει "τα έργα για το άνοιγμα του τζαμιού την Αγία Σοφίας στην πόλη για να ασκήσουν προσευχές και πάλι είναι σε εξέλιξη", και,  "κατά τη διάρκεια της προσευχής οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες".

Ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες και στον εξειδικευμένο τύπο όπως την theartnewspaper : Mosque conversion raises alarm. Christian art in Byzantine church-turned-museum is at risk after controversial court ruling. Many in Turkey believe that the Church of Hagia Sophia is a stalking horse for the possible re-conversion of its more famous namesake in Istanbul...

Η Αγία Σοφία ΤραπεζούνταςΑγία Σοφία στην Τραπεζούντα, Μαύρη Θάλασσα.
Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, Μαύρη Θάλασσα.


Ο ναός κτίστηκε μεταξύ των ετών 1238-1263 στην περίοδο του Μανουήλ Α΄ Μέγα Κομνηνού. Όταν ο Mehmed II πήρε την Τραπεζούντα το 1461 μετέτρεψε τον χριστιανικό ναό σε τζαμί και κάλυψε με ασβέστη τις τοιχογραφίες.

Κατά τη διάρκεια σύντομης κατοχής των Ρώσων, χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό νοσοκομείο και αποθήκη. Μεταξύ 1958-64 αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες.

Μετατρέπεται σε τζαμί ο ναός της Αγίας Σοφίας, ηλικίας 800 ετών, γράφει σήμερα η Απογευματινή Κωνσταντινούπολης.

Στο ναό αυτό, ο οποίος είναι ένα από τα τουριστικά κέντρα της Τραπεζούντας, άρχισε δωρεάν είσοδος από τις 3 Ιουνίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…