25 Ιουν 2013

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, Οίτυλο - Μέσα Μάνη

Όσοι έχετε διαβάσει τους "πειρατές του Αιγαίου" του Ιουλίου Βερν θα θυμάστε την αρχή του βιβλίου που μιλά για τους πειρατές κατοίκους του Οιτύλου που έσβυναν το φάρο και δένοντας ένα φανάρι σε μια κατσίκα οδηγούσαν τα φορτωμένα εμπορικά καράβια,  που επέστρεφαν απ τα λιμάνια της ανατολής στη Γένοβα και τη Βενετία, κατευθείαν στα βράχια. Τα λεηλατούσαν και σκότωναν τους επιζήσαντες απ το ναυάγιο.



Ο δήμος Οιτύλου βρίσκεται στη Μεσσηνιακή ΜάνηΑποσκερή Μέσα Μάνη όπως τη λένε οι κάτοικοι. Αποσκερή, γιατί είναι στην δυτική πλευρά της Μάνης που το πρωί έχει σκιά.  Το Οίτυλο πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα με καταγωγή απ το Οιτύλο και του ότι υπάγεται διοικητικά στη Λακωνία ανήκει στη Λακωνική Μάνη ή Μάνη όπως συνηθίζεται να τη λένε. 

7 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη βρίσκεται το Οίτυλο και δίπλα σε έναν απαράμιλλης ομορφιάς κολπίσκο είναι κτισμένο το Νέο Οίτυλο όπως μπορείτε να δείτε και στο χάρτη λίγο πιο κάτω.

Το Οίτυλο είναι κατοικημένο συνεχώς από την αρχαιότητα και την Ομηρική εποχή, έως σήμερα. Συγκεκριμένα από την εποχή του Ομήρου αναφέρεται το Οίτυλο ως τμήμα του βασιλείου του Μενελάου. Ο Παυσανίας το αναφέρει σαν μια από της κυριότερες πόλεις των ελεύθερων Λακώνων, ενώ ο Στράβωνας το ονομάζει Βοίτυλο. 

Ένας άλλος περιηγητής, ο Ciriaco de'Pizzicolli, γνωστός στους Μανιάτες σαν ο Κυριάκος από την Αγκόνα έφτασε το 1447 με ένα Μανιάτικο καράβι φιλοξενούμενος του Ιωάννη Παλαιολόγου, περιηγήθηκε σε όλη τη περιοχή και έγραψε για τις πόλεις και τη ζωή των κατοίκων.

Το 1770, αγκυροβόλησε εδώ ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου, Θεόδωρος Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες ξεκίνησε την επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά). Στη Μονή Ντεκούλου ή Δεκούλου υπογράφηκε η σχετική συμφωνία.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Στο Οιτυλο έζησε και η οικογένεια των Γιατράνων - Μεδίκων, στο site της αδελφότητας θα μάθετε όλη την ιστορία της πασίγνωστης οικογένειας, καθώς και πως εγκαταστάθηκε στη Μάνη.



Στενούς φιδίσιους δρόμους αλλά και δεκάδες μονοπάτια με ξεχωριστή θέα, θα συναντήσει ο επισκέπτης στο δήμο του Οίτυλου. Οικισμοί πέτρινοι γύρω στους 85 οι περισσότεροι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, πύργοι και πυργόσπιτα σπάνιας παλαιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής πετρόκτιστα. Εκκλησίες Βυζαντινές, (και μοναστήρια) του 10ου αιώνα, πολλές δεκάδες διάσπαρτες στην περιοχή, διαφόρων τύπων και ρυθμών με αξιοθαύμαστα έργα τέχνης, κατασκευές και παραστάσεις.



Κρεμαστά βράχια – γκρεμνούς να καταλήγουν κατηφορίζοντας σε πεντακάθαρες θάλασσες ολόγυρα, φτιάχνοντας φιόρδ και σπηλιές. Άλλοτε σε αμμουδερές ρηχές παραλίες ή παραλίες με άσπρο βότσαλο και άλλοτε σε βαθιά και κρεμαστά νερά. Το άρωμα του θυμαριού και των άλλων αρωματικών βοτάνων ανακατεμένο με τη μυρωδιά της θάλασσας συμπληρώνουν την πανδαισία των αισθήσεων.


Διαμονή:
HOTEL ITILO   10 μέτρα απο τη θάλασσα.
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΩΣ BOUTIQUE HOTEL & SPA   100 μέτρα απ τη θάλασσα με πολυτέλεια που μετατρέπει τα 23 δωμάτια σε έναν μαγικό τόπο από πέτρα και φως.
ΞΕΜΟΝΙ  μέσα σε κτήμα με  αιωνόβιες ελιές, υπέροχη θέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου