29 Αυγ 2013

Βρέθηκαν ίχνη της Λεοπάρδαλης της Ανατολίας;

Σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικές πηγές, η Λεοπάρδαλη της Ανατολίας(Panthera pardus tulliana)-που ευρέως πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί γύρω στο 1974-υποστηρίζεται ότι το 2010 χωρικοί στην περιοχή Siirt της Τουρκίας "βρήκαν νεκρό" το ζώο και το... έγδαραν.


Γραμματόσημο με τη Panthera pardus tulliana


Η πληροφορία μπορεί να επιβεβαιωθεί, διότι όπως υποστηρίζεται ο Δήμος Siirt στην κατοχή του οποίου βρίσκεται το δέρμα της Λεοπάρδαλης της Ανατολής(Anadolu Parsı) θα το εκθέσει σε ειδικό γυάλινο προστατευτικό κουτί στις "Ημέρες Siirt", μια έκθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση θα γίνει μεταξύ 29 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2013 στο εκθεσιακό κέντρο Feshane στην Πόλη.



Χάρτης εκθεσιακού κέντρου Feshane όπου θα εκτεθεί η Λεοπάρδαλη της Ανατολίας



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη



Να σημειωθεί ότι, με πράγματι απερίσκεπτο και απερίγραπτο για τα σημερινά δεδομένα νόμο του 1937 στην Τουρκία, η λεοπάρδαλη της Ανατολής εντάχθηκε στην κατηγορία "επικίνδυνων θηλαστικών" ανοίγοντας προφανώς το δρόμο για ανεξέλεγκτο κυνήγι για το δέρμα της. Έτσι κατέληξε να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, αν όχι εξαφανισμένο.

Ο Nevzat Amcalar, Διευθυντής του Τομέα Προστασίας της Φύσης και των Εθνικών Πάρκων της Τουρκίας υποστήριξε ότι "σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012, η  Panthera pardus tulliana δεν π[ρέπει να έχει εξαφανιστεί όπως πιστευόταν".

Pardus linux ως Λειτουργικό Σύστημα Debian


Στο μεταξύ, υπάρχει, κι έχω χρησιμοποιήσει αρκετούς μήνες, δωρεάν διανομή Pardus linux βασισμένη στο Debian, που ως γνωστόν είναι ο πατέρας του Ubuntu. Το λειτουργικό αυτό σύστημα είναι κανονικό Desktop, με περιβάλλον Gnome Classic ή fallback όπως λέγεται, και το χρησιμοποιούν στην Τουρκία ο δημόσιος τομέας, στρατός και ορισμένες επιχειρήσεις.



Pardus linux με logo την "Λεοπάρδαλη της Ανατολής"
Επιφάνεια Εργασίας διανομής Pardus. Διακρίνεται το λογότυπο με λεοπάρδαλη.




Βγαίνει σε δύο γεύσεις, αυτό για τις επιχειρήσεις και αυτό για ιδιώτες με περισσότερα εγκατεστημένα προγράμματα . Υπάρχει και διεθνής μη τουρκικό spin-off(παρακλάδι).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου