Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρέθηκαν ίχνη της Λεοπάρδαλης της Ανατολίας;

Σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικές πηγές, η Λεοπάρδαλη της Ανατολίας(Panthera pardus tulliana)-που ευρέως πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί γύρω στο 1974-υποστηρίζεται ότι το 2010 χωρικοί στην περιοχή Siirt της Τουρκίας "βρήκαν νεκρό" το ζώο και το... έγδαραν.


Γραμματόσημο με τη Panthera pardus tulliana


Η πληροφορία μπορεί να επιβεβαιωθεί, διότι όπως υποστηρίζεται ο Δήμος Siirt στην κατοχή του οποίου βρίσκεται το δέρμα της Λεοπάρδαλης της Ανατολής(Anadolu Parsı) θα το εκθέσει σε ειδικό γυάλινο προστατευτικό κουτί στις "Ημέρες Siirt", μια έκθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση θα γίνει μεταξύ 29 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2013 στο εκθεσιακό κέντρο Feshane στην Πόλη.Χάρτης εκθεσιακού κέντρου Feshane όπου θα εκτεθεί η Λεοπάρδαλη της ΑνατολίαςΠροβολή μεγαλύτερου χάρτηΝα σημειωθεί ότι, με πράγματι απερίσκεπτο και απερίγραπτο για τα σημερινά δεδομένα νόμο του 1937 στην Τουρκία, η λεοπάρδαλη της Ανατολής εντάχθηκε στην κατηγορία "επικίνδυνων θηλαστικών" ανοίγοντας προφανώς το δρόμο για ανεξέλεγκτο κυνήγι για το δέρμα της. Έτσι κατέληξε να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, αν όχι εξαφανισμένο.

Ο Nevzat Amcalar, Διευθυντής του Τομέα Προστασίας της Φύσης και των Εθνικών Πάρκων της Τουρκίας υποστήριξε ότι "σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012, η  Panthera pardus tulliana δεν π[ρέπει να έχει εξαφανιστεί όπως πιστευόταν".

Pardus linux ως Λειτουργικό Σύστημα Debian


Στο μεταξύ, υπάρχει, κι έχω χρησιμοποιήσει αρκετούς μήνες, δωρεάν διανομή Pardus linux βασισμένη στο Debian, που ως γνωστόν είναι ο πατέρας του Ubuntu. Το λειτουργικό αυτό σύστημα είναι κανονικό Desktop, με περιβάλλον Gnome Classic ή fallback όπως λέγεται, και το χρησιμοποιούν στην Τουρκία ο δημόσιος τομέας, στρατός και ορισμένες επιχειρήσεις.Pardus linux με logo την "Λεοπάρδαλη της Ανατολής"
Επιφάνεια Εργασίας διανομής Pardus. Διακρίνεται το λογότυπο με λεοπάρδαλη.
Βγαίνει σε δύο γεύσεις, αυτό για τις επιχειρήσεις και αυτό για ιδιώτες με περισσότερα εγκατεστημένα προγράμματα . Υπάρχει και διεθνής μη τουρκικό spin-off(παρακλάδι).Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…