15 Σεπ 2013

Το γεφύρι του Αζιζ Αγά

Στον ποταμό Βενετικό ή Βελονιά στο Νομό Γρεβενών από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμωνα,  βρίσκεται ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι, το γεφύρι του Αζίζ Αγά (Τρίκωμο) που είναι το μεγαλύτερο σε άνοιγμα καμάρας μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Το γεφύρι (η φώτο είναι από το σύλλογο ορειβατών Κοζάνης)


Το όνομα το πήρε από τον Τούρκο Αγά που χρηματοδότησε τη κατασκευή του το 1727 ώστε να μπορούν να περνούν τα καραβάνια απ το χωριό Τρίκωμο  και τη Πίνδο στα ταξίδια από την Ήπειρο προς τη Μακεδονία και αντίστροφα. Σώζονται μάλιστα και τμήματα της καραβανόστρατας. Παλαιότερα, κάτω από την κεντρική κάμαρα υπήρχε κουδούνι κρεμασμένο, που ειδοποιούσε για τον κίνδυνο τους διαβάτες όταν φυσούσε πολύς αέρας.


Η κατασκευή του αποδείχθηκε πολύ δύσκολο έργο, αφού κατέρρευσε δύο φορές και λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του πρωτομάστορα γιατί ο Αζίζ θα του έκοβε το κεφάλι αν έπεφτε για τρίτη φορά,  όμως τελικά τα κατάφεραν το γεφύρι άντεξε και πήραν μεγάλη αμοιβή οι Ηπειρώτες μαστόροι.

Το εντυπωσιακό μεγαλόπρεπο αυτό  πέτρινο οικοδόμημα διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο 15 μέτρων και έχει μήκος 70 μέτρα. Στα δύο  βάθρα του φέρει ψηλότερα δύο μικρά ανακουφιστικά ανοίγματα ενώ στα δύο του μεσόβαθρα υπάρχουν τριγωνικές προεξοχέςώστε να περνά το νερό όταν ο ποταμός είναι φουσκωμένος.

Περισσότερες λεπτομέριες "πέτρινα γεφύρια της Ελλάδος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου