28 Δεκ 2013

Η Βασιλόπιτα της γιαγιάς από τη Πόλη!

Η Βασιλόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου στη Κωνσταντινούπολη. Συνταγή, με την ευκαιρία των εορτών.

Τυχαία βρήκα τη συνταγή με τα γράμματα της και αποφάσισα να σας τη μεταδώσω, 35 χρόνια και  ακόμα θυμάμαι την υπέροχη γεύση της.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο.
350 γρ ζάχαρη
250 γρ φρέσκο βούτυρο
5 αυγά
60 γρ νωπή μαγιά μπύρας
1.5 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι χλιαρό γάλα.
Ι 1/2 κουταλιά κοπανισμένο μαχλέπι
1/2 κουταλιά κοπανισμένη μαστίχα
σουσάμι




Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνεις το γάλα τη μαγιά και μια κούπα αλεύρι το ανακατεύεις καλά, το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις μισή ώρα.

Στο μίξερ αδειάζεις το μπωλ, τη ζάχαρη, 4 αυγά, το βούτυρο 1.5 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι, 0,5 μαστίχα και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μετά από καλό χτύπημα βγάζεις τη ζύμη και την αφήνεις 3 ώρες να φουσκώσει. Μετά τη χωρίζεις στα 3 και την αφήνεις άλλη μισή ώρα.

Στρώνεις στο ταψί λαδόκολα βάζεις τις 3 πίτες και τις αλείφεις με το τελευταίο αυγό και πασπαλίζεις λίγο σουσάμι.

Ψήνεις στο προθερμασμένο φούρνο 150-160 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για 45 λεπτά !!!

Μπορείς τέλος αν θες να στολίσεις με άχνη ζάχαρη ή ακόμα και με ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.



Τα τελευταία κομμάτια ποιος θα τα φάει?


Το άρθρο είναι του +m blanco 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου