Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκία: Απαγορεύτηκαν οι πιστωτικές για τρόφιμα, κινητά, καύσιμα με δόσεις

Από την 1η Φεβρουαρίου 2014 απαγορεύτηκε η χρήση πιστωτικών καρτών στην Τουρκία για αγορά με πίστωση  πιστωτική κάρτα με δόσεις των τροφίμων-συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων-. υγρών καυσίμων και...κινητών τηλεφώνων.

Διόρθωση: Άρα, σύμφωνα με τον φίλο Κωνσταντινουπολίτη +Dimostenis Yagcioglu (που προφανώς χρησιμοποιεί/χρησιμοποιούσε πιστωτικές ενώ εγώ δεν είχα τη ευτυχία ποτέ)  ΜΠΟΡΕΙΣ να πληρώσεις το εστιατόριο πχ το φαγητό σου με πιστωτική ή να πάρεις κινητό, όχι όμως σε δόσεις. Άρα σαν cash.

Τέλος οι πιστωτικές για τρόφιμα, καύσιμα σε Τουρκία
vikipediaΌπως αναφέρει η Avrupagazete, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων και ο αριθμός των δόσεων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 9 μήνες, στα αγαθά που...ακόμα επιτρέπεται η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Είναι φανερό από προηγούμενες δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, ότι ο ίδιος δε βλέπει με καλό μάτι τις πιστωτικές κάρτες ούτε φυσικά και το σύστημα του τόκου. Δεν είναι φανερό ωστόσο αν πράγματι αυτό ήταν το κίνητρο του ή κάτι άλλο, αν αναλογιστούμε το timing.

Συγκεκριμένα η φράση που χρησιμοποιεί είναι faiz lobisi, δηλαδή το λόμπυ των τόκων. Έχει προτρέψει "φιλικά", εκεί κατά το Δεκέμβρη, τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί "αυτές τις πιστωτικές κάρτες". "Ότι έχετε και δεν έχετε στο σπίτι θα σας το πάρουν τελικά" είχε πει.

Στενάχωρες εποχές για την ελευθερία έκφρασης στο ίντερνετ στη Τουρκία

Μια δυσάρεστη έκπληξη ακόμη περίμενε το γειτονικό λαό. Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα τροποποιησει τον ήδη δεχόμενο επιθέσεις νόμο 5651 για το internet.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων ακόμη και εντός 4 ωρών χωρίς να απαιτείται απόφαση δικαστηρίου, με απλή εντολή του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών(TIB). 
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…