Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια τεράστια μυρμηγκούπολη μοντέλο για τον αποικισμό στο ηλιακό μας σύστημα

Μια πόλη για εκατομμύρια κατοίκους, με κατοικίες, αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους, εξαερισμό, αποχέτευση για να φεύγει το βρόχινο νερό, μα και χωράφια που καλλιεργούν μύκητες, Φτιαγμένη από μυρμήγκια στη Βραζιλία. Η τεράστια αυτή φωλιά - πόλη, έχει βάθος 9 μέτρα και έκταση 47 τετραγωνικά μέτρα.

Ανάλογα με το μέγεθος των μυρμηγκιών είναι σαν μια ανθρώπινη πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Για να τη φτιάξουν μετακίνησαν 40 τόνους χώμα ! Η φωλιά ήταν εγκαταλελειμμένη, όταν την ανακάλυψαν, άγνωστο από πότε και την κατασκεύασαν τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες, ένα από τα πιο δυνατά και επιθετικά είδη.

 

Στις μελέτες για να κατασκευαστεί μια ανθρώπινη βάση στη Σελήνη και τον Άρη, κυρίως για το έδαφος του κόκκινου πλανήτη τα έντομα δίνουν την έμπνευση και λύσεις σε τεχνικά προβλήματα.
Μια μυρμηγκοφωλιά όπως αυτή στη Βραζιλία ή μια φωλιά τερμιτών δίνουν τις βάσεις για το πως με περιορισμένα υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα υπόγειο κτίριο.

Οι Ευρωπαίοι έχουν εστιάσει για αρχή στη σελήνη, ενώ οι Αμερικάνοι είναι αναποφάσιστοι, πιστεύουν πως ο Άρης είναι πιο κατάλληλος γιατί θα μπορέσει να έχει ταχύτερα οικονομικά οφέλη από μεταλλεύματα. Ενώ τη σελήνη μόνο τουριστικά μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Στις 31 Ιανουαρίου 2013, η ESA σε συνεργασία με ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο έφτιαξε ένα τρισδιάστατο σχέδιο για κτίσμα φτιαγμένο από υλικά της σελήνης. Από το 2010 υπάρχει βραβείο από τη Moon Capital Competition, για το καλύτερο σχέδιο για βάση που θα μπορεί να στεγάσει 60 άτομα.

Οι φωτογραφίες από τον Άρη που δημοσιεύει συνεχώς η  NASA εξάπτουν τη φαντασία και μεγαλώνουν τις προσδοκίες για εποικισμό του Άρη.


 Ο Άρης είναι μοναδικός στο ότι διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για να υποστηρίξουν όχι μόνο τη ζωή , αλλά ένας νέο κεφάλαιο του ανθρώπινου πολιτισμού, υποστηρίζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο Robert Zubrin με τίτλο The Case for Colonizing Mars.


Φώτο 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…