14 Μαρ 2014

Ένας γιγάντιος ωκεανός στα έγκατα της Γης;


Εξετάζοντας ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που βρέθηκε σε ποτάμι της Βραζιλίας, οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Το διαμάντι αυτό εκτοξεύτηκε κάποτε μετά από ηφαιστειακή έκρηξη από βάθος 500 χιλιομέτρων. Τα συνηθισμένα διαμάντια δημιουργούνται στα 150-200 χιλιόμετρα.


Ακατέργαστο διαμάντι.


Στο συμπέρασμα ότι σε βάθος 450 - 600 χιλιόμετρα κάτω από το φλοιό της Γης, υπάρχουν τεράστια αποθέματα υπόγειου νερού, τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον όσα όλοι μαζί οι ωκεανοί του πλανήτη, κατέληξαν οι επιστήμονες.


Ακόμα και άν το νερό δεν είναι μαζεμένο θα πρέπει να υπάρχουν τοπικές οάσεις νερού στο εσωτερικό της Γης.

 Όπως γράφουν και  το BBC, το «Science» και η βρετανική Γκάρντιαν, η σχετική δημοσίευση από διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Γράχαμ Πίρσον, έγινε στο περιοδικό Nature.




Η φασματοσκοπική ανάλυση του συγκεκριμένου μικρού διαμαντιού αποκάλυψε στο εσωτερικό του την ύπαρξη ενός σπάνιου ορυκτού, ενός ρινγκουδίτη (ringwoodite) , αυτός περιείχε 1.5% νερό και αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες ποσότητες ρινγκουδίτη, που εκτιμάται ότι υπάρχουν στα μεγάλα βάθη της Γης, τότε η ποσότητα νερού εκεί κάτω πρέπει να είναι ισοδύναμη με το νερό όλων των ωκεανών του πλανήτη.

Αν η ανακάλυψη αυτή είναι σωστή τότε είναι πολύ πιθανόν  ποσότητες νερού μπορεί να κρύβονται στο εσωτερικό άλλων βραχωδών πλανητών, όπως του Άρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου