6 Ιουν 2014

Ένα "κτήνος" περνά από δίπλα μας. Ο αστεροειδής HQ124.

Το "κτήνος" (the beast) κατευθύνεται απειλητικά προς το πλανήτη μας. Ένα ουράνιο σώμα με το κωδικό όνομα HQ124 θα περάσει από τη Γη, σε απόσταση περίπου 1,15 εκατ. χιλομέτρων, σχετικά πολύ κοντά.



Ένας αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 350 μέτρων, ανακαλύφθηκε φέτος τον Απρίλιο από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE. Ο τεράστιος αυτός βράχος που ταξιδεύει με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής 8/6/2014, θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τη Γη.

Ίσως θα πρέπει να μας ανησυχεί που ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα που αν πέσει στη γη θα κάνει πολλαπλάσια ζημιά από τις ατομικές βόμβες του 2ου παγκοσμίου πολέμου,  έγινε αντιληπτός μόλις δύο μήνες προτού περάσει σχετικά κοντά από τη Γη.



Υπολογίζεται ότι γύρω στους 15.000 αστεροειδείς διαμέτρου περίπου 140 μέτρων γυροφέρνουν τη Γη κατά καιρούς και από αυτούς μόνο το 30% έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι, όσο για μικρότερα ουράνια σώματα, όπως αυτό που έπεσε στο Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας μόλις το 1% μπορούν να ανιχνεύσουν, δηλαδή 10.000, από το 1 εκατομμύριο που υπάρχουν.


Πάντως από τα μεγάλα όπως αυτό που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους που ξεπερνούν το 1 χιλιόμετρο σε μήκος καταφέρνουν να δουν το 90% .

Βροχή μετεωριτών πριν το κτήνος, 5-6/6/2014.
Asteroid HQ124: Watch Huge Meteorite Fly by Earth Live Online [VIDEO]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου