Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χουνκιάρ Μπεγεντί, η συνταγή (HünkârBeğendi)

Η "ιστορία" του Χουνκιάρ Μπεγεντί, ένα από τα κύρια πιάτα της Οθωμανικής Τουρκικής κουζίνας -υποτίθεται- ξεκινά επί εποχής του σουλτάνου Αμπντουλαζίζ. Καλείται η γυναίκα του Ναπολέοντα στο σαράι. Μια μέρα, ο Γάλλος σεφ που φέρνει μαζί της η Αυτοκρατόρισσα ενώ φτιάχνει "Μπεσαμέλ" στην κουζίνα του παλατιού, βλέπει τον τούρκο συνάδελφο του να ετοιμάζει μελιτζανοσαλάτα. Το Hunkar Begendi λοιπόν γεννιέται κάπως έτσι με το πάντρεμα των 2 πιάτων.


Συνταγές στο Ειναι αδυνατον blog




Συνταγή Χουνκιάρ Μπεγεντί (Hunkar Begendi)
Hunkarbegendi






Συνταγή Χουνκιάρ Μπεγεντί

Υλικά για 3 μερίδες

  • 500 γρ μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας
  • 4-5 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 ντομάτες ή σάλτσα
    3 πράσινες πιπεριές, πουμαρό
  • 2,5 ποτήρια ζεστό νερό
  • 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο ή ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια κρύο γάλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα κλπ
Με λίγα λόγια, μεταξύ μας, περίπου πρόκειται για ένωση δυο γνωστών πιάτων:
  1. Πουρέ μελιτζάνας όπως την φτιάχνουμε ως βάση της μελιτζανοσαλάτας
  2. Τας κεμπάπ που λένε στη Θεσσαλονίκη






Πως ετοιμάζω τον πουρέ μελιτζάνας ή Μπεγεντί;

Ψήνουμε τις μελιτζάνες ομοιόμορφα, κανονικές ή φλάσκες -αρκεί να μην έχουν σπόρια- στη φωτιά. Τα κάρβουνα θα ήταν η ιδανική λύση για γεύση. Αλλιώς, γκαζάκι ή μπουκάλα ή ηλεκτρικός φούρνος(με την επάνω σχάρα αναμμένη). Μερικοί μιλάνε για τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο ή καλύπτουν τη φωτιά διότι βγάζει ζουμί η μελιτζάνα, πράγμα(αλουμίνιο) που πιθανόν να είναι ανθυγεινό και δεν το έχω δοκιμάσει. Άλλοι το κάνουν σε...τεφλόν τηγάνι.

Αφού ψηθούν καλά, σχεδόν καουν τα "τσόφλια"(όπως το κάνετε στη μελιτζανοσαλάτα), γρήγορα καθάρισμα αν και καίνε. Ίσως με τη βοήθεια λίγου νερού κρύου. Το γρήγορο εδώ, μου είπαν, είναι για τη λευκότητα εν μέρει του πουρέ διότι δε μιλάμε για μελιτζανοσαλάτα όπου εφαρμόζεται άλλο κόλπο για να μη βγεί σκούρα(μούλιασμα σε λεμονόνερο;). Μην ξεχνάμε, στο μπεγεντί, θα μπει και γάλα ;).

Τεμάχισμα μελιτζανών, , και δημιουργία μελιτζανοπουρέ. Στράγγισμα "νερού" μελιτζανών και με σφίξιμο.

Σε τηγάνι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα λίγο καβούρντισμα και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας καλά για να είναι ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε αλάτι ρίχνουμε τη μελιτζάνα και το κασέρι ανακατεύουμε και όταν πάει να πήξη κάπως τελειώσαμε.

Τασκεμπάπ

Ταυτόχρονα με τη παραπάνω διαδικασία, ψήνεται το τεμαχισμένο σε κύβους κρέας. Ανάλογα τα γούστα ουσιαστικά ο τρόπος παρασκευής, και αν χρησιμοποιείτε χύτρα ή κατσαρόλα κλπ, ο χρόνος.

Στην κατσαρόλα και με λάδι η βούτυρο ψήνουμε το κρέας μέχρι να γκριζάρει και να τραβήξει το κρέας το νερό του. Ρίξτε και τα ψιλοκομμένα σε κύβους ή όπως αλλιώς κρεμμύδια, ψήστε για 3-4 λεπτά. Προσθέστε τριμμένες ντομάτες ή το πουμμαρό για κόκκινη σάλτσα, πιπεριές ψιόκομμένες, πιπέρι, αλάτι, ζεστό νερό. Πχ μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη, σκόρδο κλπ ανάλογα τα γούστα. Ψήστε κανονικά όσο χρειαστεί.

Σερβίρισμα Χουνκιάρ μπεγεντί

Σε πιατέλα βάζουμε το ζεστό μπεγεντί(τη μελιτζάνα πουρέ που φτιάξαμε). Κάνουμε ένα βαθούλωμα και προσθέτω το τασκεμπάπ.

Τα σχόλια και παρατηρήσεις αποδεκτές. Καλή όρεξη.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:



Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…