Νήσος Δία, θα την αγοράσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας;

Η νήσος Δία στη Κρήτη, για την οποία ακούγεται πως ενδιαφέρεται να την αγοράσει Σαουδάραβας πρίγκιπας που γοητεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου της.

Το νησί βρίσκεται 7 ναυτικά μίλια βόρεια του Ηρακλείου της Κρήτης. έχει έκταση 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη νότια πλευρά που κοιτάει προς την Κρήτη υπάρχει ένα λιμάνι στο κόλπο του Αγίου Γεωργίου και η μοναδική πλάζ του νησιού, στην ίδια πλευρά υπάρχουν άλλοι 3 απάνεμοι κολπίσκοι, ο κόλπος της Παναγιάς, της Κάπαρης και της Αγριελιάς. Ανατολικά βρίσκουμε κι έναν ακόμα κολπίσκο τον κόλπο της Αγκινάρας.

Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντάει κανείς στο νησί. Το νησί δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

νησος Δία
Νήσος Δία


Στους μινωικούς χρόνους το νησί κατοικούνταν και πλησίον του όρμου Αγ. Γεωργίου εντοπίσθηκε τειχισμένος λιμενικός οικισμός. Κατά το Μεσαίωνα έβρισκαν τα καράβια καταφύγιο όταν ο καιρός ήταν άσχημος.

Γύρω από το νησί Δία ο Ζακ Υβ Κουστώ έκανε έρευνα για να βρεί τη χαμένη Ατλαντίδα. Ανακάλυψε στο βυθό, τετραγωνισμένους και ορθογώνιους βράχους, που συγκροτούσαν τεχνητό λιμενοβραχίονα και οι ερευνητές τα αποκάλεσαν Κυκλώπεια τείχη. Σύμφωνα με τον Κουστώ ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κνωσού. Το λιμάνι φαινόταν ότι καταβυθίστηκε από τις καταστροφές που προκάλεσε το ηφαίστειο της Θήρας, το 1450 π.Χ. Αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ πιο παλιό, κάτι που προβλημάτισε τους αρχαιολόγους σε συνδιασμό με αεροφωτογραφίες που δείχνουν παλιότερους οικισμούς στο εσωτερικό του νησιού.

Έχουν βρεθεί και 7 ναυάγια κοντά στις νότιες ακτές.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Πάργα