24 Σεπ 2014

Μαύρο χιόνι και άλλα παράξενα με την κλιματική αλλαγή

Το τελευταίο καιρό έγιναν σε όλο το κόσμο διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο πλανήτη και τον άνθρωπο, με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής στον ΟΗΕ για το θέμα αυτό. Στη Νέα Υόρκη μάλιστα έγιναν επεισόδια τραυματισμοί και συλλήψεις.

μαύρο χιόνι
Μαύρο χιόνι


Το αποκαλούμενο και Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει συγκεντρώσει ποσό 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικές υποσχέσεις μετά και από την απόφαση της Γαλλίας να καταβάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν στο τέλος της διάσκεψης για το κλίμα. Το ποσό αυτό όμως, είναι αρκετά μικρότερο από τον αρχικό στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.



Ένα από τα αποτελέσματα της αλλαγής στο κλίμα είναι και το μαύρο χιόνι που έχει παρατηρηθεί στη Γροιλανδία. Η επικρατέστερη θεωρία για το σκουρόχρωμο χιόνι λέει πως οφείλεται στην αύξηση της αιθάλης στην ατμόσφαιρα. Γίνεται μάλιστα έρευνα που θα επιχειρήσει να διακριβώσει το ποσοστό της αιθάλης στον πάγο της Γροιλανδίας, αν οφείλεται στις πυρκαγιές ή σε άλλες πηγές, όπως εκπομπές από εργοστάσια και χώμα που απελευθερώνεται μετά το λιώσιμο του χιονιού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

τρύπα Σιβηρία
Η τρύπα στη Σιβηρία


Αποτέλεσμα του πιο σκούρου χρώματος είναι ότι το χιόνι στο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη απορροφά περισσότερη θερμότητα και λιώνει γρηγορότερα από το λευκό.


Αν σκεφτούμε  την απελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου από το λιώσιμο των μονίμως παγωμένων εδαφών (permafrost) της Αρκτικής που θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη. Υπάρχουν και οι μυστηριώδες τρύπες η μία έχει διάμετρο 80 μέτρα και βάθος που δε μπόρεσαν ακόμα να μετρήσουν, που εμφανίστηκαν με το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία. Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις για το μέλλον και το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου