Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφύλιες βεντέτες από το μακρυνό παρελθόν

Όταν άκουσα τις πρόσφατες δηλώσεις Βορίδη, "όπως οι πρόγονοι μας που πήραν τα όπλα έτσι και μεις θα πολεμήσουμε την αριστερά...", σκέφτηκα κάτι που διάβασα πρόσφατα για τις "βεντέτες" στη χώρα μας.V for Vendetta α λα Ελληνικά


 Μπορεί οι Κρητικές και οι Μανιάτικες οικογενειακές βεντέτες να είναι οι πιο γνωστές, όμως παλιότερα οι βεντέτες ήταν πιο μαζικά γεγονότα τα οποία ήταν ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ φαρών. Φάρα δεν ήταν η οικογένεια όπως την εννοούμε σήμερα αλλά είχαν ευρύτερη έννοια, ήταν κάτι σαν κόμματα τα οποία είχαν χιλιάδες μέλη.Στη Μάνη το 1670 περίπου, διοικούσαν φάρες. Οι Στεφανοπουλαίοι που ήταν απόγονοι των Κομνηνών και η φάρα των Γιατράκων που ήταν απόγονοι των Μεδίκων. Η φάρα των Γιατράκων "τακίμιασε" με τους Τούρκους έστησε λαϊκά δικαστήρια και με δίκες παρωδία εκτέλεσε δεκάδες από τούς Στεφανόπουλαίους. Οι διώξεις αυτές ανάγκασαν όσους επέζησαν από τη φάρα των Στεφανόπουλων 750 περίπου άτομα και νά μεταναστεύσουν στήν Κορσική, η οποία ήταν υπό την κυριαρχία της Γένοβας.

Στην Ήπειρο οι βεντέτες μεταξύ φαρών ήταν πολύ άγριες, ακόμα και το Σούλι από μια τέτοια βεντέτα έπεσε. Οι 12.000 Σουλιώτες ήταν χωρισμένοι σε πάνω από 40 φάρες αλλά δυο ήταν οι μεγαλύτερες που είχαν και υπο την προστασία τους τις υπόλοιπες. Μποτσαραίοι εναντίον Τζαβελλαίων, η διαμάχη τους και το μίσος οδήγησε τον αρχηγό Γιώργη Μπότσαρη να συμβιβαστεί με τον Αλί Πασά και να θεωρείται ταυτόχρονα ήρωας και προδότης.

Ένας καθολικός ιερέας της Σκόδρας στη Βόρειο Ήπειρο αναφέρεται σε μια επιστολή του για μια τέτοια βεντέτα στη περιοχή. Τη βεντέτα 5 χωριών (Τζουβάρα, Ρόζνα, Πρεμίτσι, Λεντίνα και Ζεοπάρα) αφορμή ήταν ο σκοτωμός τεσσάρων αρνιών που βόσκησαν ξένο χορτάρι, αλλά το πραγματικό αίτιο ήταν εθνικιστικό και θρησκευτικό. Έλληνες και Σλάβοι ορθόδοξοι εναντίον Αρβανιτών καθολικών.

Οι ορθόδοξοι έστειλαν μερικούς φίλους τους καθολικούς να πουν στους υπόλοιπους κατοίκους της Τζουβάρας πως αν παραστήσουν πως εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πολεμώντας δε θα τους πείραζαν και δε θα έχαναν τη τιμή τους. Όμως δε τήρισαν τη συμφωνία, τότε οι Έλληνες του Πρεμίτσι μαζί με αυτούς της Ρόζνας επιτέθηκαν στη Λεντίνα που είχαν καταφύγει, οι καθολικοί της Τζουβάρας και οι κάτοικοι της Γκρούντας που ήρθαν σε βοήθεια. Έγινε μεγάλο μακελειό. 42 αποκεφαλισμοί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες, ούτε εναντίον των Τούρκων δεν είχαν δίξει τέτοια αγριότητα.

(πηγή: Οι πατρίδες των Ελλήνων του Θόδωρου Καρζή)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…