7 Φεβ 2015

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όλη η υφήλιος ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημόσιο χρέος, όμως πόσοι ξέρουν τι ακριβώς είναι και πως ξεκίνησε αυτή η ένωση των Ευρωπαϊκών κρατών;





Ήμουν μικρό παιδί όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε πρωθυπουργός της χώρας μας ενέταξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μάλλον την ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα), την κοινή αγορά όπως την έλεγαν όλοι τότε. Η Ελλάδα ήταν το 7ο μέλος της κοινότητας. Όλα ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή κοινότητα άνθρακα και χάλυβα που ιδρύθηκε το 1952.

Η ΕΟΚ ιδρύθηκε το 1957 από τις Γαλλία,  Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.  Βασικός της σκοπός , η  ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων,  Με την ίδρυση της, τα κράτη μέλη εκχώρησαν το κυριαρχικό δικαίωμα της δασμολογικής πολιτικής, το οποίο περιήλθε στη δικαιοδοσία των οργάνων της ΕΟΚ.

Μέχρι το 1973 η Γαλλία ασκούσε βέτο στη ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας, όμως τη χρονιά εκείνη η ένωση διευρύνθηκε με την Ένταξη της Δανίας, Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας και συνεχίστηκε το 1981 με την Ελλάδα (είχε κάνει αίτημα από το 1959, ενώ το 1961 είχε ζητήσει και η Τουρκία ένταξη) και το 1986 με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το 1992 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφεται από τις αντιπροσωπείες των 12 κρατών μελών η ομώνυμη συνθήκε που βγάζει τον όρο οικονομική και ονομάζεται Ε.Ε. Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι σιγά σιγά έφτασε να γίνει η Ευρώπη των 28 κρατών.

Το 1995 μπήκαν στη ένωση οι  Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία. Το 2004 οι Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία. Το 2007 η Βουλγαρία και η Ρουμανία και το 2013 η Κροατία.

 Την 1η Ιανουαρίου 1999 με την Ευροζώνη, το Ευρώ έγινε το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και το χρησιμοποιούν τα 19 από τα 28 μέλη της Ε.Ε.

Ένα από τα παράξενα της Ένωσης είναι το ότι η Γριλανδία που είναι Δανέζικη αλλά αυτοδιοίκητη με δημοψήφισμα το 1985 αποφάσισε να είναι εκτός Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου