Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όλη η υφήλιος ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημόσιο χρέος, όμως πόσοι ξέρουν τι ακριβώς είναι και πως ξεκίνησε αυτή η ένωση των Ευρωπαϊκών κρατών;

Ήμουν μικρό παιδί όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε πρωθυπουργός της χώρας μας ενέταξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μάλλον την ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα), την κοινή αγορά όπως την έλεγαν όλοι τότε. Η Ελλάδα ήταν το 7ο μέλος της κοινότητας. Όλα ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή κοινότητα άνθρακα και χάλυβα που ιδρύθηκε το 1952.

Η ΕΟΚ ιδρύθηκε το 1957 από τις Γαλλία,  Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.  Βασικός της σκοπός , η  ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων,  Με την ίδρυση της, τα κράτη μέλη εκχώρησαν το κυριαρχικό δικαίωμα της δασμολογικής πολιτικής, το οποίο περιήλθε στη δικαιοδοσία των οργάνων της ΕΟΚ.

Μέχρι το 1973 η Γαλλία ασκούσε βέτο στη ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας, όμως τη χρονιά εκείνη η ένωση διευρύνθηκε με την Ένταξη της Δανίας, Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας και συνεχίστηκε το 1981 με την Ελλάδα (είχε κάνει αίτημα από το 1959, ενώ το 1961 είχε ζητήσει και η Τουρκία ένταξη) και το 1986 με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το 1992 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφεται από τις αντιπροσωπείες των 12 κρατών μελών η ομώνυμη συνθήκε που βγάζει τον όρο οικονομική και ονομάζεται Ε.Ε. Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι σιγά σιγά έφτασε να γίνει η Ευρώπη των 28 κρατών.

Το 1995 μπήκαν στη ένωση οι  Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία. Το 2004 οι Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία. Το 2007 η Βουλγαρία και η Ρουμανία και το 2013 η Κροατία.

 Την 1η Ιανουαρίου 1999 με την Ευροζώνη, το Ευρώ έγινε το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και το χρησιμοποιούν τα 19 από τα 28 μέλη της Ε.Ε.

Ένα από τα παράξενα της Ένωσης είναι το ότι η Γριλανδία που είναι Δανέζικη αλλά αυτοδιοίκητη με δημοψήφισμα το 1985 αποφάσισε να είναι εκτός Ε.Ε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…