Το γεφύρι της Κόνιτσας

Το γεφύρι της Κόνιτσας είναι ένα μεγάλο μονότοξο γεφύρι με ύψος 20 μέτρων και άνοιγμα τόξου 40 μέτρα.  Βρίσκεται στην άκρη της Κόνιτσας και γεφυρώνει το φαράγγι του Αώου. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο μετά της Πλάκας.

Δεν έχει καταγραφεί ποτέ συντήρηση ή επισκευή του γεφυριού, κάτι που μετά τη κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας με ανησυχεί ιδιαίτερα.

 Το πανέμορφο αυτό πέτρινο γεφύρι κτίστηκε από τον αρχιμάστορα Ζιάγα Φρόντζο που καταγόταν από την Πυρσόγιαννη το 1870, με τη βοήθεια μαστόρων από τον τόπο του και τα γύρω χωριά.

 Οι πλούσιοι κάτοικοι της Κόνιτσας και κυρίως οι οικογένειες,  Λούλη,  Λιάμπεη, και  Παπάζογλου μάζεψαν 120 χιλιάδες γρόσια για να μπορέσουν να κτίσουν το γεφύρι και να ανοίξουν εμπορικό δρόμο προς τη πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Ιωάννινα.

Γεφύρι της Κόνιτσας


Το 1948 κατασκευάστηκε δίπλα στην παλιά γέφυρα μία νέα σιδερένια, τύπου Bailey, η οποία σήμερα έχει αφαιρεθεί.

Στη μέση της καμάρας, από κάτω, κρεμόταν καμπανάκι το οποίο προειδοποιούσε τους διαβάτες σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων. Το 1975 επανατοποθετήθηκε νέο καμπανάκι

Το γεφύρι ενώνει τη Κόνιτσα με το δρόμο προς τα Γιάννενα και βρίσκεται στις εξής συντεταγμένες: N 39° 58΄05,0΄΄ E 020° 39΄37,0΄΄

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Αγκίστρι. update 2015