9 Απρ 2015

Εύκαμπτες μπαταρίες αλουμινίου

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ  με επικεφαλής το καθηγητή  Hongjie Dai του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Stanford University) της Καλιφόρνια, δημιούργησαν στο ινστιτούτο ενέργειας του πανεπιστημίου, μια νέα μπαταρία από αλουμίνιο που αναμένεται να αντικαταστήσει  τις υπάρχουσες αλκαλικές μπαταρίες, οι οποίες κάνουν κακό στο περιβάλλον, αλλά και τις μπαταρίες λιθίου.

Η νέα επαναφορτιζόμενη μπαταρία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μπορεί μελλοντικά να προσφέρει μια ασφαλή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση.



Η νέα αυτή μπαταρία αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια, μία αρνητικά φορτισμένη άνοδο από αλουμίνιο και μια θετικά φορτισμένη κάθοδο από γραφίτη, έναν ιοντικό υγρό ηλεκτρολύτη και ένα περίβλημα από πολυμερές υλικό. Θα παράγει 2 βολτ και όχι 1,5 όπως οι παλιές μπαταρίες.



Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να παράγει ενέργεια 5 βολτ ,  αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα κινητό τηλέφωνο - smartphone, χρησιμοποιώντας δύο μπαταρίες αλουμινίου και ένα μετατροπέα.

Επιπλέον, αντί να χρειάζονται ώρες για την επαναφόρτισή τους, μπορούν να το κάνουν μόλις σε ένα λεπτό! Ακόμη, αντέχουν πάνω από 7.500 κύκλους επαναφόρτισης χωρίς απώλειες. Είναι μάλιστα εύκαμπτες, όπως βλέπεται και στη φωτογραφία.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου