10 Μαΐ 2015

Ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες

O Γιώργος Λάνθιμος, ο μεγάλος αυτός Έλληνας σκηνοθέτης γύρισε στην Ιρλανδία την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του στην οποία συμμετέχουν λαμπερά ονόματα της διεθνούς showbiz, Κόλιν Φάρελ, Ρεϊτσελ Βάις κτλ. Να σημειωθεί πως ο Λάνθιμος απέρριψε απ το καστ το Ντάνιελ Κρέγκ  αφού το πρόσωπό του έχει συνδεθεί στενά με τον Τζέιμς Μποντ.

Η ταινία θα διαγωνιστεί στο 68ο φεστιβάλ των Καννών και είναι ένα από τα φαβορί για βράβευση.




Ο Χρυσός Φοίνικας στη ταινία  "Dheepan" του Ζακ Οντιάρντ απο τη Γαλλία.

Ο Αστακός "The Lobster" του Γιώργου Λάνθιμου πήρε το βραβείο της κριτικής επιτροπής, ένα βραβείο το οποίο δίνουν στις ταινίες που άξιζαν Χρυσό Φοίνικα αλλά δε το πήραν, κάτι σαν βραβείο παρηγοριάς.

Πάντως η διάκριση είναι μεγάλη για τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο.

ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του.»

.



Όλοι θυμόμαστε το "κυνόδοντα" του Γιώργου Λάνθιμου, τη ταινία που σάρωσε τα βραβεία σε όλα τα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας που δυστυχώς το έχασε. Εμείς είχαμε καταλάβει την αξία του σκηνοθέτη από πολύ νωρίς και είχαμε γράψει γι αυτό.



Ο Αστακός "The lobster"  αναφέρεται σε ένα μοναχικό, νυκτόβιο πλάσμα με τρυφερή σάρκα και σκληρή πανοπλία που ζει - χωρίς να γερνάει - σε θαλασσινές σπηλιές κάτω από πέτρες. Αυτά συμβαίνουν σε μια παράξενη μελλοντική κοινωνία. Σύμφωνα με τους νόμους της πόλης, οι μοναχικοί άνθρωποι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο, όπου ζουν έγκλειστοι συμμετέχοντας σε ένα παράξενο παιχνίδι: μέσα σε 45 ημέρες είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους και απελευθερώνονται στο δάσος. Όμως ένας απελπισμένος άνδρας, καταφέρνει να το σκάσει από το ξενοδοχείο στο δάσος και εκεί ερωτεύεται, πράγμα που όμως απαγορεύεται.

Το μπάτζετ της ταινίας φτάνει στα 2 εκατομμύρια ευρώ και είναι  παραγωγή που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Ο Έλληνας παραγωγός ένας από τους τρεις γιους του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος πέθανε αφού προηγουμένως κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του που ήταν η δημιουργία του Costa Navarino στη γενέτειρά του, τη Μεσσηνία. Ο εφοπλιστής είχε χρηματοδοτήσει και τη ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου "οι ιππείς της Πύλου" και άλλες Ελληνικές και ξένες ταινίες με την εταιρία του Faliro House.


Σκηνοθεσία:   Γιώργος Λάνθιμος

Σενάριο:   Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου

Cast: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου